Kaip toks mineralinis vanduo išgaunamas, kam jis naudingas ir kuo jis skiriasi nuo jūros druskos, laidoje „Delfi rytas“ pasakojo gydytojas Mantas Jurkonis.

Paklaustas, kas gi yra tas sausas mineralinis vanduo, gydytojas paaiškino: „Iš esmės tai yra mineralinės druskos, kurios išgaunamos ne kasybos būdu, ne iš jūros vandens, o iš natūralaus lietuviško mineralinio vandens, kuris yra maždaug 700–300 m gylyje.

CO2 mineralinio vandens putos

Tai yra ne geriamas vanduo, o būtent tas gydomasis, kuris naudojamas voniose, baseinuose, purvo aplikacijose, nes jo koncentracija kitokia“.

Paprastas jūros vanduo turi 3 g litre sausos liekanos. Sausa liekana, kaip sakė M. Jurkonis, yra tai, kas išgarinus litrą vandens liks lėkštelės dugne.

„Baltijos jūros vandenyje druskos yra 35 g, Negyvosios jūros – apie 250 g, o mūsų sausas mineralinis vanduo yra iš tokio vandens, kuris turi apie 100 g druskos litre“, – palygino „Delfi ryto“ pašnekovas.

Druskos garinimas iš vandens – senas dalykas. Lietuvos archeologai prie Baltijos jūros buvo net radę specialius didžiulius puodus, kuriuose lietuviai garindavo druską.

M. Jurkonis pasakojo, kad iš mineralinio vandens druskas išgauti Lietuvoje bandyta jau XVII amžiuje Stakliškėse.

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė, Mantas Jurkonis

Dabar sausas mineralinis vanduo išgaunamas laboratorinėmis sąlygomis – vanduo išfiltruojamas, dar šiek tiek pašaldomas, kad labiau koncentruotųsi. Tada lėtai garinamas, kol pasiekia tam tikrą kritinę ribą ir pradeda augti druskos kristalai. Taip daroma, kol visiškai išnyksta vanduo ir gaunamas sausas druskų mišinys, kurį sudaro ne tik valgomoji druska, bet ir magnio chloridas, kalcio chloridas, įvairūs kiti junginiai.

Sausas mineralinis vanduo šiek tiek skiriasi nuo jūros druskos.

„Jūroje praktiškai nėra magnio. Jūros druska yra valgoma, o su magniu druskos negali valgyti, nes gali pradėti viduriuoti. Tai nėra skirta vidiniam vartojimui. Tai – išorinio naudojimo priemonė tam, kad galėtum į savo namus „parsivežti sanatoriją“. Tau nebereikia niekur važiuoti, bet gali nusipirkti sausą mineralinį vandenį, ištirpdyti jį paprastame vonios vandenyje ir gausi mineralinį vandenį. Arba gali tą „SPA centrą“, „sanatoriją“ nusiųsti draugams į užsienį, savo giminaičiams nusiųsti dalelę Lietuvos“, – siūlė gydytojas M. Jurkonis.

Anot mediko, daugiausia mineralinis vanduo skirtas odos ir sąnarių ligoms gydyti.

Sąnarių skausmas

„Nuo seno pastebėta, kad magnis labai gerai per odą įsigeria į mūsų organizmą. Magnis yra vienas iš pagrindinių mikroelementų, kuris dalyvauja beveik 300 fermentinių reakcijų mūsų organizme.

Beje, per virškinamąjį traktą magnis sunkiau pasisavina. Dėl to yra labai daug magnio preparatų, kurie per odą įsigeria į mūsų organizmą“, – pastebėjo gydytojas M. Jurkonis.

Gulėti mineralinio vandens vonioje naudinga dėl kelių priežasčių. Visų pirma pats vanduo yra šiltas, tad atpalaiduoja raumenis.

„Jeigu dar vandenyje yra ir mikroelementų, jie skverbiasi į odą, dirgina receptorius. Žmogaus organizmas – labai sudėtingas, bet viskas vyksta per receptorius, hormonus, užtenka kažkiek padirginti ir būtinai reikia, kad tai būtų daroma ne vieną kartą įšokus į vonią – tada tikrai stebuklo nepadarys. Reikia tai daryti kas kelias dienas. Ne be reikalo anksčiau žmonės važiuodavo į kurortus, būdavo ten mėnesį ir eidavo į vonias kasdien – ne taip, kai dabar, kai atvažiuoja savaitgaliui ir tikisi stebuklo. Stebuklų nebūna“, – šyptelėjo gydytojas.

CO2 mineralinio vandens putos

Laidos pašnekovas sakė, kad apskritai visos druskos turi teigiamą poveikį odai, nes patys mineralai, kai šiek tiek įsigeria į viršutinius odos sluoksnius, patys į save pritraukia drėgmę. Taigi, veikia drėkinančiai.

Be to, druskos veikia kaip natūralus antibakterinis veiksnys – naikina mikroorganizmus.

„Pastebėta, kad žmonėms, kurie turi aknę, kurių nugara spuoguota, puikiausiai padeda maudynės tokiose vandenyse“, – sakė M. Jurkonis.

Sausas mineralinis vanduo Lietuvoje gaminamas jau apie metus.

„Kai dirbau viename iš kurortinių centrų, kuris turėjo savo mineralinį vandenį, darėme vandens tyrimus ir buvo atsakymas „sausa liekana“. Pagalvojau, kas ta „sausa liekana“? Pasirodo, kad čia yra tai, kas išsikristalizuoja išgarinus vandenį.

Pabandžiau pagarinti litrą vandens. Iš pradžių nieko nebuvo. Pagalvojau: „Kur telpa tas 100 gramų litre?“ Tik pačioje pabaigoje pradėjo kaip snaigės šokti druska ant akių ir iškrito. Pasirodo, tikrai ten yra didžiulė mineralizacija“, – prisiminė gydytojas M. Jurkonis.

CO2 mineralinio vandens putos

Sausą mineralinį vandenį jau naudoja kai kurios gydyklos, kurios neturi savo natūralaus mineralinio vandens. Siekiant dar labiau sustiprinti poveikį, kartais įpilama ir daug privalumų turinčių natūralių eterinių aliejų.

Norintys naudoti sausą mineralinį vandenį namie, visų pirma turėtų įvertinti savo sveikatą.

„Žmonės dažniausiai žino, kad, jeigu turi širdies ir kraujagyslių ligų, jiems netinka karštos vonios, nes spaudimas nukris ir jie išlipdami iš vonios nugrius.

Savaime suprantama, sauso mineralinio vandens negalima valgyti ar sugalvoti gerti.

O išoriškai praktiškai neįmanoma jo perdozuoti, nes koncentracija yra 1 g litre. Tai reiškia, kad, jeigu į vonią prisileidi apie 50 litrų vandens, reikėtų 50 g druskos“, – paaiškino gydytojas M. Jurkonis.

Beje, vaikams tokiose voniose maudytis negalima.

„Vaikų oda dar nėra tokia brandi ir neturi storo raginio sluoksnio, kaip suaugusiųjų. Apskritai visi vaikams skirti produktai turi daug aukštesnius standartus tiek saugumo, tiek mikrobiologinio užterštumo“, – komentavo M. Jurkonis.

Kalbėdamas apie mikrobiologinį užterštumą, jis sakė, kad pagrindinė problema, susijusi su jūros druskomis, ypač kalbant apie Negyvosios jūros vandens druską, yra užterštumas sunkiaisiais metalais: švinu, nikeliu, chromu, variu. Be to, yra mikrobiologinis užterštumas.

„Tai labai sunku sukontroliuoti. Nusipirkus Negyvosios jūros druską nežinai, kur ir kas ją išgavo. Reikia firma pasitikėti ar domėtis.

O mineralinis vanduo yra kelis milijardus metų nepaliestas, taigi praktiškai sterilus. Jo gręžinys yra Vilniaus televizijos bokšto aukščiui prilygstančiame gylyje. Jeigu tą gręžinį viršuje nudaužtumei, būtų 100 m aukščio fontanas – įsivaizduokite, koks apačioje yra slėgis! Tai yra paprastas vanduo, kuris daug metų skalavo uolienas, jame ištirpo visi mineralai ir turime sausą mineralinį vandenį“, – papasakojo gydytojas M. Jurkonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)