Pasak gydytojo dietologo, visuomenėje toksinai labai dažnai suprantami klaidingai. Toksinai yra tos medžiagos, kurios yra toksiškos žmogaus organizmui ir kurias išskiria augalai arba gyvūnai. Taip pat toksinais galima vadinti ir chemines medžiagas – į jas, pašnekovo teigimu, reikėtų atkreipti didžiausią dėmesį.

Kyla klausimas – kaip tokios medžiagos patenka į organizmą?

„Dažniausiai jos gali būti ore, todėl patenka lašeliais per orą, gauname jų ir su maistu, valgant žuvį galima gauti sunkiųjų metalų, prisideda pesticidai, kitos medžiagos, plastiko vartojimas. Ilgoje perspektyvoje visa tai gali turėti neigiamos įtakos žmogaus organizmui“, – kalbėjo E. Grišinas.

Ar toksinai organizme pasiliks, ar bus išvalyti, priklauso nuo to, koks yra žmogaus gyvenimo būdas ir aplinka.

Edvardas Grišinas

„Jei žmogus dirba kasykloje, tai jam rizika sveikatai yra daug didesnė nei paprastą darbą dirbančiam“, – sakė dietologas.

Kalbant apie detoksikaciją, svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, kokios būklės yra organai, atsakingi už detoksikaciją. Tai kepenys, tulžies pūslė, žarnynas, inkstai. Šie organai vienu ar kitu būdu pašalina likusias nepanaudotas medžiagas iš organizmo.

Deja, bet labai aiškių simptomų, kad organizmas nebesusitvarko su toksinais, nėra.

„Tai gali būti ir autoimuninių ligų pasireiškimas ar paūmėjimas, jei žmogus jau serga ja. Bet labiausiai reikia atkreipti dėmesį į organų būklę, stebėti, ar nėra kepenų suriebėjimo, tai reiškia palaikyti sveiką svorį. Taip pat atkreipti dėmesį į mitybą, kad cholesterolio balansas būtų geras.

Atkreipti dėmesį į virškinamąjį traktą, mikrofloros būklę. Pagalvoti, kad jei nuolat pučia pilvą, jaučiamas nevirškinimas, tai nėra normalu ir gali būti kažkokia priežastis“, – pasakojo E. Grišinas.

Kepenys

Visgi pajutę tokius simptomus, žmonės dažniausiai numoja ranka arba išgeria gerųjų bakterijų ir tikisi, kad viskas praeis. Pasak dietologo, trumpam laikui tikrai gali padėti.

„Trumpam tikrai padės, tuo pagrįstos ir visos sulčių dietos ar kiti valymo būdai. Trumpam jie tikrai pagerina organizmo funkcionavimą. Bet ilgesniam laikui visada klausiu žmogaus, o kas po to? Vėl grįšime prie senų įpročių, ilgalaikio rezultato nebus“, – įspėjo pašnekovas.

Visais būdais norėdami išvalyti toksinus iš organizmo, kartais žmonės griebiasi ir kraštutinių priemonių, pavyzdžiui, itin griežtų „detoksikacinių dietų“. Tačiau iš pramonės patekę toksinai dažniausiai būna tirpūs riebaluose ir pasilieka riebaliniame sluoksnyje, todėl iš esmės tokia dieta nieko nepakeistų.

Tiesa, trumpalaikį efektą tokios dietos tikrai gali suteikti, bet pati priežastis liktų.

Kepenys

„Kad ir koks būtų santykis su aplinkoje esančiais toksinais, nėra iki galo tvirtų tyrimų, kurie pasakytų, kad 100 proc. turime atsisakyti vieno ar kito produkto. Neturėtume atsisakyti žuvies, nes ten gali būti sunkiųjų metalų. Maži kiekiai sunkiųjų metalų yra puikiai pravalomi kepenų, jei jų būklė gera.

Jei kraujo tyrimai nerodo jokių nukrypimų reikšmingų, galime jaustis saugūs, kad organizmas pats susitvarko. Ir neturėtume skambinti varpais, imtis detoksikacinių dietų. Jei tokia dieta labai radikali, ji gali būti žalinga. Bet nematau problemos, jei kelias dienas žmogus gers sultis, jei jam viskas gerai“, – sakė E. Grišinas.

Visgi, jei norite palaikyti sveiką kūną, galvoti, ką valgote, reikia kasdien. Pasak gydytojo, jei žmogus sveikas ir gyvena sveikai, jokia papildoma detoksikacija užsiimti nereikia.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)