Pasak gydytojos, ir per šventes, ir kasdien reikėtų stengtis nemaišyti riebaus maisto kartu su alkoholiu, nes tai skrandžiui labai pavojinga. Visgi paragauti 12 patiekalų per Kūčias ir išlaikyti tradiciją tikrai galima.

„Juk nebūtina visus juos suvalgyti per pirmąją valandą, galima tai padaryti per kelias valandas ar visą dieną. Taip skrandžio sultys galės susitvarkyti su maistu“, – sakė pašnekovė.

Prieš gamindami grybus, įvertinkite, kaip jie atrodo

Tradicinės Kūčios neįsivaizduojamos be grybų. Visgi gydytoja priminė, kad grybai nėra rekomenduojami vaikams arba žmonėms, turintiems skrandžio problemų.

„Taip, tai tikrai skanu, bet prisiminkite, ar pavalgius grybų tikrai jaučiatės gerai. Jei taip, prašau, ragaukite. Kitas svarbus dalykas – grybus reikėtų naudoti tuos, kuriuos rinkote šiais metais, juos atšildyti tik prieš gaminant, o ne tris dienas prieš tai, be to, reikia juos gerai apdirbti“, – sakė G. Mikulevičienė.

Gabija Mikulevičienė

Jei turite grybų, kurie yra „neaiškūs“, pavyzdžiui, dangtelis nuo jų laikymo talpos išsipūtęs, geriau tokių grybų nevartoti.

„Reikėtų įvertinti, ar nepasikeitė grybų spalva, ar dangtelis neišsipūtė, ar nekelia įtarimų, ar atidarius nėra nemalonaus, rūgštaus kvapo. Jei matote šiuos dalykus arba pastebite pelėsį, geriau tokių grybų nevartokite“, – kalbėjo gydytoja.

Po Kalėdų likęs maistas greitai gali tapti pavojingu

Kitas svarbus Kūčių patiekalas – žuvis. Visgi ja dažniausiai apsinuodijama ne per pačias Kūčias, o po Kalėdų, kai po švenčių lieka daug maisto ir jį bandoma suvalgyti. Todėl nereikėtų to paties maisto valgyti dar 3–4 dienas, nes net ir laikomas šaldytuve maistas taip pat genda.

Visą pagamintą maistą reikėtų suvalgyti per 48 valandas, tačiau taip pat svarbu maistą įvertinti uosle ir akimis. Net jei antrą dieną nuo pagaminimo produktas atrodo negerai, jo vartoti nereikėtų.

Norint išvengti nemalonių pojūčių per šventes, pasak gydytojos, labai svarbu ir saikas bei sveikas protas.

„Turbūt pirmas dalykas, ką reikėtų turėti vaistinėlėje, tai yra ne vaistai, o protas. Kiek suvalgome, stengtis nepadauginti, nors akys nori, stengtis valgymo procesą ištęsti į ilgesnį laiką, valgyti mažesniais kiekiais“, – sakė G. Mikulevičienė.

Namų vaistinėlėje, pasak gydytojos, būtinai reikėtų turėti mineralinio negazuoto vanens, tai yra pirmoji pagalba skrandžiui.

„Apskritai vanduo yra pirmos pagalbos pagrindinė priemonė, ar tai būtų apsinuodijimas, ar medžiagos patekimas į akis, ant odos. Jei jau nesinori valgyti, kažkas darosi, nereikėtų toliau valgyti maisto ar juo labiau gerti alkoholio. Dažnai žmonės galvoja, kad išgers pelynų degtinės ir pagerės. Bet tai mitas, dažniausiai tik pablogėja“, – kalbėjo G. Mikulevičienė.

Pradėjus vemti ar viduriuoti, reikia atstatyti skysčius, gerti vandenį nedideliais kiekiais kas kelias minutes. Tai padeda organizmui atsistatyti, bet neskatina vėmimo ir viduriavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją