Ramutė. Blogai miegu naktį, dažnai prabundu. Ką daryti?

Galbūt padaryti tai, ką jums sufleruoja jūsų vardas – nusiraminti. Dažniausia nemigos ir prabudimų priežastis yra nerimas. Jei negalite pakeisti situacijos, keiskite požiūrį, galbūt kreipkitės į psichologus, psichoterapeutus. Jei neužtenka paprastų žolinių preparatų, kurie tikrai gali padėti, pavyzdžiui, valerijonas ir jonažolės, jei nepadeda melatoninas, o nemiga pradeda daryti įtaką gyvenimui, negalite atlikti savo darbų, kreipkitės į gydytojus. Tačiau gali padėti streso malšinimas, pasivaikščiojimai prieš miegą ir žoliniai preparatai.

Kristina. Ką daryti, jei visą naktį miegu, bet atsikeliu pavargusi? Atrodo, kad mintys visą naktį dirba.

Ieškoti priežasties, kodėl neišsimiegate. O galbūt išsimiegate, bet to neužtenka, pavyzdžiui, turite mažakraujystę, kuri lemia lėtinio nuovargio simptomus. Jei niekas iš šalia miegančių negali papasakoti, kaip naktį vartotės, knarkiate ir nubundate, jums gali padėti išmanioji apyrankė, ji parodys kiek naktį gaunate gilaus miego. Nuo to galima pradėti galvoti, kas padėtų. Lėtinės nemigos problema turėtų būti gydoma su šeimos gydytoju arba gydytoju specialistu.

Sonata. Naktimis prabundu ir jaučiu padidėjusį pulsą, tada atsikeliu pavaikščioti po kambarį. Ar gerai elgiuosi, ar būtų geriau ramiai gulėti?

Jei padeda pasivaikščiojimas, o po jo galite vėl užmigti, viskas gerai. Vienas iš miego higienos punktų sako taip, kad ilgai negalint užmigti, reikėtų išlipti iš lovos ir padaryti kažką nuobodaus ir raminančio, tik tada vėl grįžti į lovą. Gali būti, kad naktį jums kyla panikos atakos, nerimo priepuoliai, galbūt kankina blogi sapnai, o pasivaikščiojimas leidžia nukreipti mintis ir pamiršti baisų sapną. Jei tai kartojasi dažnai, patarčiau pasikalbėti su psichologu dėl pagalbos ir ramesnio miego.

Valerijus Morozovas

Ona. Tinsta dešinės rankos pirštų sąnariai, rytais reikia gerai pamankštinti, kad galėtų lankstytis. Kas tai galėtų būti, koks gydymas? Man 65 metai.

Sunku atsakyti nuotoliniu būdu. Bet, jei stingimas yra ilgalaikis, galime galvoti, kad turite vienokį ar kitokį jungiamojo audinio pažeidimą, kaip žmonės sako „kažkoks artritas“. Ar jis sąlygotas druskų ir perkrovos, ar kitokio proceso, į tai padėtų jums atsakyti jūsų gydytojas. Dažniausiai užtenka lengvos fizioterapijos, ką galite padaryti namuose tai yra parafino vonelės, šiluma ir lengva mankšta, priešuždegiminiai vaistai nuo skausmo taip pat gali padėti. Jei to neužtenka, reikėtų gydytojo reumatologo ar reabilitologo, traumatologo.

Živilė. Maždaug kas pusę metų vis nukrenta feritinas. Gal yra kokie tyrimai, kurie parodo, kodėl neįsisavinama geležis?

Labai tikėtina, kad geležis jums įsisavinama, bet ir vėl greitai prarandama. Pakankamos feritino atsargos yra bent 50, dar geriau – 75 ar 100. Jei pasiekėte tik laboratorinę normą, feritino tikriausiai nelabai turėjote. Pagrindinė priežastis, kodėl visos moterys turi riziką dėl geležies trūkumo, yra jūsų lytis ir kasmėnesinis kraujavimas. Jei jis per gausus, reikėtų kalbėti su ginekologe. Jei problema ne ten, pasirinkite tinkamą geležies papildymo būdą. Tai nebūtinai turi būti tabletės, jei kitaip nepavyksta – gali būti ir intraveninė forma. Ką reikėtų patikrinti, tai kraujavimą iš žarnyno, ypač, jei Živilei daugiau nei 50 metų. Tokiu atveju net ir vaistinėje nupirktas slapto kraujavimo testas, atliktas namuose, galės padėti atsakyti, kraujuojate, ar ne. Kraujuojant reikia ieškoti su gastroenterologu ar chirurgu, kas gi ten kraujuoja.

Vanda. Kaip gydyti sąnarių skausmą?

Iš pradžių visada taikome nemedikamentines priemones, o vėliau jau imamės medikamentinių.
Nemedikamentinės priemonės yra visa fizioterapija. Pašildymas, mankštos, svorio korekcijos ir baigiant tepaliukais, elektra ir magnetukais. Kalbant apie vaistus, sąnarių skausmui gydyti taikomi nesteroidiniai priešuždegiminiai preparatai. Bet, tam kad žinotume, ką tiksliai gydome ir ar nepakenksime, dėl sąnarių skausmo reikėtų kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti, kas tiksliai yra. Gali būti, kad reikės operacijos, įtvaro, gyvensenos korekcijos.

Sąnarių skausmas

Virginija. Stipriai kamuoja dusulys, ką daryti?

Dusulys yra vienas grėsmingiausių simptomų, su kuriais galima susidurti. Todėl tuoj pat kreipkitės į savo gydytoją.

Daugiau atsakymų galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)