Arūnas. Nuolat iš nosies bėga kraujas. Dėl kokių priežasčių taip nutinka, ar vertėtų kreiptis į gydytojus?

Beveik visada kraujas iš nosies bėga todėl, kad kažkas toje nosyje negerai su kraujagyslėmis. Jei yra tik bėgimas iš nosies, tai nerodo nei aukšto spaudimo, nei krešėjimo sutrikimų nei dar kažko. Tai rodo, kad nosyje yra kraujagyslės ir jos vienaip ar kitaip dirginamos. Galbūt jos dirginamos todėl, kad yra išlindusios į išorę ir jas reikia prideginti, galbūt ten yra kokia žaizdelė ir auga kažkas negero, galbūt ten yra lėtinis uždegimas, pavyzdžiui, sinusitas. O galbūt turite nuolatinę alergiją, vartojate purškiamus vaistus į nosį, turite kreivą pertvarą arba mėgstate krapštyti nosį. Gali būti ir nuolat sausas oras, dėl to kraujagyslės taip pat dirginamos. Atsakymą galite rasti labai lengvai – nueiti pas gydytoją otorinalaringologą.

Vida. L–3 stuburo slankstelyje yra hemangioma. Ar ji kada nors išnyks?

Vargu, ar ji išnyks – greičiausiai tokia ir liks. Tikriausiai pasiūlys jums ją stebėti, jei ji augs, tada jums pasiūlys vienokį ar kitokį gydymą. Jei ji augs labai greitai, tikėtina, reikės galvoti apie chirurgiją. Jei ji užima labai didelį slankstelio tūrį, yra rizika, kad kada nors tas slankstelis gali lūžti. Nors tai yra tik kraujagyslių rezginys ir nėra pavojinga būklė. Kažkas turi apgamą, o jūs turite hemangiomą.

Alma. Mano vyrui ant kūno įvairiose vietose yra daug papilomų. Kiek jos pavojingos jam, o gal ir man. Ar įmanoma jų atsikratyti ir kokiais būdais?

Tai yra virusinis uždegimas. Papilomos yra sukeltos žmogaus papilomos viruso (ŽPV), tai gali būti vienas iš ŽPV simptomų, priklausomai nuo to, kokią šio viruso atmainą turite. Kiek jos yra pavojingos jūsų vyrui – jei jų bus labai daug, jis taps labai negražus ir jūs jį paliksite. Toks pavojus yra. Taip pat yra nedidelis šansas, kad jis turi ŽPV atmainą, kuri yra pavojinga dėl suvėžėjimo. Tokiu atveju vyras yra jums pavojingas, nes būtent ŽPV moterims sukelia gimdos kaklelį. Net 80 proc. visų gimdos kaklelio vėžių yra sukeliami ŽPV. Todėl dabar visos mergaitės yra skiepijamos dėl ŽPV, o tokios nuostabiai su skiepais besitvarkančios šalys kaip Naujoji Zelandija ar Australija jau keliolika metų skiepydami visas paaugles, baigia išnaikinti ŽPV apskritai. Grįžtant prie jūsų vyro: jei papilomos auga kažkur, kur yra trintis, pavyzdžiui, ant sprando, kirkšnyse ar kitur, yra rizika, kad jos nuolat traumuojamos. Kaip ta viruso pakenkta vieta reaguos į traumą, nežinia, gali pradėti kaip nors keistis, bet greičiausiai ten nuolat bus žaizdelė, kuri užpūliuos. Taigi, jei vyrui trukdo papilomos, jis jas šalina su dermatologais, kosmetologais ar chirurgais. O jūs nueinate pas ginekologę ir pasišnekate apie savo gimdos kaklelio būklę bei būdus apsisaugoti, pavyzdžiui, gauti skiepą. Jei jums mažiau nei 45 metai ir vis dar norite gyventi lytinį gyvenimą, skiepas jums rekomenduojamas.

Papiloma

Asta. Kaip galutinai išgydyti sinusitą, kad jis daugiau nesikartotų?

Retai ši frazė tinka, bet dabar tinka: nėra organo, nėra problemos. Vienintelis būdas niekada neturėti sinusito, yra visiškai pašalinti sinusus. Tai yra sudėtinga ir mechaniškai, ir chirurgiškai, nes jie pakankamai išsivystę ir mums reikalingi, dėl jų nekalbame per užgultą nosį. Paprasčiausias variantas, kaip sumažinti sinusitų dažnį, tai arba kreiptis į LOR gydytojus ir kalbėti, kaip chirurgiškai pagerinti nutekėjimą iš nosies bei surasti priežastį, kodėl sinusitas kartojasi, dažniausiai dėl nosies pertvaros iškrypimo, arba tiesiog vartoti uždegimą mažinančius vaistus nuolat. Tai yra vietiškai veikiančius gliukokortikoidus – hormonų bijoti nereikia, nes tame buteliuke jų mažiau nei parduotuvėje parduodamoje vištoje ar lašišoje. Juos nuolat naudojate, sumažinate paburkimą ir uždegimą, o jei pasigaunate slogą, ji turi kur kas mažesnį šansą komplikuotis į sinusitą.

Justina. Po kovido praėjus 4 mėnesiams neatsiskaito uoslė. Gal ką patarsite, ar jau pamiršti kvapą visam gyvenimui?

Ne, tikrai nepatarčiau pamiršti, atvirkščiai – pasiūlyčiau prisiminti tam tikrus kvapus. 4 mėnesiai nėra toks ilgas laikotarpis, jei neklystu, dabar yra aprašytas keliolikos mėnesių uoslės neatsistatymas, tačiau vėliau uoslė visgi grįžo. Galite vartoti vaistus, kurie pagerina nervų atsistatymą, nes tai yra periferinių nervų pažeidimas. Pasitarus su gydytoju, galbūt reikėtų didelės dozės B grupės vitaminų. Kitas variantas yra kasdien lengva treniruotė. Nereikia persistengti, kasdien galite bandyti užuosti jums pažįstamus 5 ar 6 kvapus, pavyzdžiui, kava, šokoladas, levanda ir panašiai. Nereikia uostyti acetono, benzino ar kitų labai aitrių kvapų, ir nereikia to daryti kelias valandas. Tiesiog trumpam pauostyti pažįstamą kvapą. Tokį rinkinuką pauostyti 2–3 kartus per dieną ir vis bandyti prisiminti kvapą. Viskas priklausys nuo jūsų darbo.

Asociatyvioji nuotr.

Roma. Po nesunkiai persirgto kovido, jau besibaigiant saviizoliacijos laikotarpiui, atsirado ir laikosi neaukšta temperatūra. Kas tai gali būti?

Tai gali būti bet kas. Nėra sudėtingesnio paciento, nei pacientas su 37 laipsnių temperatūra. Jei tos temperatūros nejaučiate, o tiesiog pamatote pamatavus, tai patarimas būtų nematuoti. Jei visgi ją jaučiate ir ji jus neramina, pasidarykite temperatūros dienoraštį, matuokite ją kelias savaites ir kreiptis į savo gydytoją.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)