Kristina. Kankina šlapimo nelaikymas. Kol geriu vaistus, šiek tiek padeda. Bet ar tai reiškia, kad visada turėsiu vartoti vaistus?

Viskas priklauso nuo to, kiek jums metų. Jei yra 3–5 metai, tai yra viena istorija, ir vaistus tikriausiai reikės naudoti tik metus ar du, kol susiformuos refleksas. Jei jums 70 metų, tai, tikėtina, šlapimo nelaikymą sukelia estrogenų trūkumas, raumenų nusilpimas ir gimdos bei šlapimo pūslės nusileidimas. Tokiu atveju gali būti taikomas chirurginis gydymas, vietinė estrogenų terapija, jei jums maždaug 50 metų ir menopauzė dar nėra prasidėjusi labai seniai. Gali būti naudojamos net ortopedinės priemonės, pavyzdžiui, įstatomas žiedas, kuris prilaiko šlapimo pūslę. Tai nėra patogu, bet vis tiek tai yra geriau nei šlapios kelnaitės. Jei esate jauna ir žavi moteris, reikia kalbėtis su operuojančiais ginekologais ir chirurgais, nes dabar yra netgi robotai implantai, kurie pagal komandas atveria šlaplę. Bet, dažniausiai, operuojami raumenys, kad nebebūtų šios problemos. Jei tai nėra operuotina būklė, o jūs jauna ir graži, padėti gali Kėgelio pratimai. Jie rekomenduojami visoms moterims ir padeda ne tik sulaikyti šlapimą, bet ir gimdą viduje. Kartais netgi išlaikyti šeimą, nes pagerina lytinių santykių kokybę.

Šlapimo takų infekcija

Dijana. Kodėl vakare taip norisi valgyti? Pusryčius kartais valgau, kartais nevalgau, pietus valgau, vakarienę valgau po darbo. Tad per dieną valgau tris kartus.

Kad būtų taip paprasta atsakyti į jūsų klausimą... Tai gali priklausyti nuo jūsų bendros būklės ir rutinos – vieni esame vyturiai, kiti pelėdos, vieni mėgsta pusryčiauti, kiti vakarieniauti. Esminis dalykas yra saiko dalykas. Pusryčiai nebūtinai visiems išspręs problemas, galbūt esate tas žmogus, kuriam reikia vakarienės, o ne pusryčių. Vis tiek svarbiausia yra saikas. Kodėl norite vakare: galbūt patiriate daug streso darbe, nejudate, dėl to lieka daug adrenalino, jis skatina išsiskirti insuliną, o šis skatina alkį. Galbūt taip yra dėl to, kad dėl didelio streso darbe nenorite valgyti, o grįžusi namo atsipalaiduojate ir norite pavalgyti. Pagaliau, galbūt tai yra įprotis. Atsakyti, kodėl taip norisi valgyti, negaliu, bet galiu patarti. Sugalvokite užsiėmimą kiekvieną vakarą ne namuose. Gali būti, kad valgote, nes neturite, ką veikti. Geriau išeikite pasivaikščioti.

Maisto pristatymas į namus

Giedrė. Man 45 metai. Mano oda visada buvo ir yra riebi. Jau kokius 10 metų labai riebaluojasi plaukai, juos reikia plauti kasdien. Prieš kelerius metus pakeičiau šampūną į natūralų, be jokių parabenų ir silikonų. Lėtinių ligų ir antsvorio neturiu, riebiai nevalgau. Galbūt tai rodo kažkokį vidaus organo sutrikimą? Pas kokį gydytoją kreiptis? Kokius tyrimus atlikti?

Vargu, ar tai rodo kokio organo sutrikimą. Jums reikia kreiptis į odos gydytoją, nes nemanau, kad tai rimtas susirgimas, tiesiog jūsų toks organizmas. Tikrai galima surasti higienos priemonių, kurios padėtų susitvarkyti, tačiau reikia kreiptis į dermatologus – kosmetologus.

Justė. Po pietų, pavalgius, ima „vartytis“ širdis, lyg permušinėja. Nesuprantu, ar čia spaudimas krenta, ar kas yra, gal kalio kokio trūksta?

Gal trūksta kalio, gal problemos su skydliauke, o gal per mažai geležies. O gal turite žemesnį kraujagyslių tonusą, todėl pavalgius kraujas subėga į pilvą. Bet kuriuo atveju, tai tikriausiai refleksinis dalykas. Tam geriausiai padeda grūdinimasis – į adekvatų dirgiklį turime gauti adekvatų atsaką. Tad reikėtų lengvo fizinio krūvio, judėjimo, režimo, išsimiegojimo, meilės sau ir pasimylėjimo. Bet kalio ir bendrus kraujo bei skydliaukės tyrimus patarčiau atlikti. Lygiai taip pat, kaip ką tik pavalgius užrašyti kardiogramą – tai iš esmės valgyti gydytojo kabinete.

Dalia. Kas nutinka „profilaktiškai“ geriant jodo tabletes? Vakar vaistinėje girdėjau, kaip viena senjorė prašė jodo tablečių, jai atsakė, kad nebeduos, nes jau buvo gavusi. Senjorė atsakė, kad jas jau išgėrė...

Viskas priklauso nuo to, kiek ir kokiu tikslu geriamos tabletės. Jei praneš, kad Astravas sprogo, ir radioaktyvaus jodo debesis keliauja link Vilniaus, Švenčionių, Ignalinos ar Šalčininkų, tai mes tada ir turėsime išgerti jodo. Skydliaukė trumpam bus prisotinta nepavojingo jodo, todėl trumpam negauname radioaktyvaus jodo ir skydliaukė negali mutuoti. Jei tokį jodą gersite nuolat, nutiks taip, kaip ir tai babytei – nebeturėsite apsaugos tuo metu, kai kažkas visgi atsitiks. Jei tabletes gersite kasdien, jodo gausite tiesiog per daug, atsiras pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos svaigimas, šleikštulys, vėliau gali išsivystyti mazgai arba skydliaukė tiesiog nustos veikti, nes ir taip gauna reikiamų medžiagų iš išorės. Kalio jodido tabletės yra pirmosios profilaktikos priemonė ir jų vartoti kasdien nereikia ir negalima. Kasdien vartojame joduotą druską, kurią beriame ant maisto jį jau pagaminus.

Kalio jodido tabletės.

Roma. Sporto salėje nutrūko „burza ir bicepsas“, ką tai reiškia? Ką galiu, ir ko negaliu?

Tai reiškia, kad per stipriai kažką kėlėte, nebuvote tam pasiruošusi ir jums reikia trenerio. Dabar negalite atlikti tam tikrų judesių, bet jei įtrūkimas labai stiprus, būtų gerai atlikti operaciją, ypač, jei norite ir toliau kilnoti kažką sporto salėje. Jei įtrūkimas nedidelis, reikia ramybės, šalčio ir trumpo vaistų nuo uždegimo kurso.

Daugiau atsakymų į skaitytojų užduotus klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją