Rita. Hepatitas C sukėlė kepenų cirozę, kaip gyventi su tokia diagnoze toliau?

Suprantu jus, išgirsti tokią diagnozę yra bjauru ir baisu. Tačiau dabar ne XIX amžius ir galimybių padėti tikrai turime. Dietologai, gastroenterologai, reabilitologai, šeimos gydytojas ir įvairios šios ligos draugijos tikrai turės begalę informacijos. Jums reikia laikytis griežtos dietos, atsargiai žiūrėti į vartojamus vaistus ir pakeisti gyvenimo būdą. Bet tai leis kontroliuoti simptomus ir prailginti sveikos savijautos laikotarpį.

Kepenys

Agnė. Kokia jūsų nuomonė apie keto mitybą? Ar nekenkia sveikatai?

Nėra nė vienos idealios dietos. Jei ketinate tam tikros mitybos laikytis tik tam tikrą laiką, tuo metu galite pasiekti rezultatų. Bet, vos nustojus jos laikytis, viskas grįš atgal. Ar keto mityba yra koks nors gydymo būdas – tikrai ne. Ir jei kas nors pradės pasakoti, kad keto dieta yra geras būdas išsigydyti nuo ligų, tai bus netiesa. Bet kuri mityba turi vadovautis trimis principais – režimas, saikas ir įvairovė. Kaip trumpalaikis būdas šiek tiek pastatyti save į rėmus, tai gali padėti. Bet jei žadate su šia mityba gydyti kokią nors metabolinę ligą – tikrai ne, tokiu atveju geriau pasikalbėkite su dietologais.

Vitas. Kaip atsikratyti įkyraus sauso kosulio?

Tam, kad jo atsikratytumėte, reikia išsiaiškinti, kodėl jis atsirado. Lėtinis kosulys yra tada, kai kosėjama 8-12 savaičių. Jei kosėjate 2-3 savaites, greičiausiai tai ūmus kosulys ir jis praeis. Taigi, jei kosėjate 2-3 mėnesius, reikėtų kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti, kas sukėlė tokį kosulį. Dažniausia įkyraus sauso kosulio priežastis yra rėmens graužimas arba bėgimas iš nosies į gerklę. Bet kokiu atveju, jei kosėjate ilgiau nei 2 mėnesius, reikėtų atlikti plaučių nuotrauką, nes Lietuvoje, kaip ir Afrikos valstybėse, turime nemažą tuberkuliozės paplitimą. Jei esate vyresnis ir leidžiate sau parūkyti, kosulį gali sukelti onkologinį procesą. Dėl to plaučių nuotrauka yra būtina.

Gabrielė. Ką manote apie influencerių taip mėgstamas vitaminų lašelines? Kaip sako, jie atlieka tyrimus, kokių vitaminų trūksta, o tada susilašina būtent tų vitaminų lašelinę. Ar tai negali pakenkti? Ar toks periodiškas lašinimas „po švenčių“ arba dėl kokio nors menko nuovargio yra tinkamas pasirinkimas?

Labai neigiamai žiūriu į bet kokius gydymo būdus, kuriuos propaguoja influenceriai, ypač į tuos, kurie neturi jokių įrodymų. Vienas iš jų yra vitaminų lašelinės. Tai nesaugu – yra aprašyta ne vienas ir ne du mirties atvejai po tokios lašelinės, ir dažniausiai tai labai komercinis, rinkos sąlygotas požiūris į pacientą. Yra galimybė išsitirti, apkaltinti, ką randame viduje, o ne savo gyvenseną. Kaip ir jūs puikiai užduodate klausimą – savijauta po švenčių. Bloga savijauta po švenčių nėra dėl vitaminų trūkumo, o dėl to, ką sau leidome per tas šventes. Ir lašinimas to, ko nereikia, gali duoti neigiamų pasekmių. Juo labiau, kad blogą savijautą „nurašome“ vitaminų trūkumui, bet nepastebime tikros ligos ir tikrą pavojų. Todėl vienareikšmiškai – jokių vitaminų lašelinių niekas normalioje medicinoje nelašina. Tai nėra saugi procedūra, tai neturi jokių mokslinių įrodymų, bet turi nuostabų pardavimo potencialą. Todėl tuo užsiima influenceriai, o ne medikai.

Lašelinė

Gabija. Kokie geriausi būdai greičiau išsigydyti peršalimą? Ar imbieras, citrina, medus padeda?

Ar nuo peršalimo padeda imbieras, citrina, medus, karštas pienas, pirtis, ar 100 g su pipirais, viskas priklauso nuo to, kiek jums tai yra malonu. Peršalimo išgydymui svarbūs 2 dalykai: poilsis ir pakankamas skysčių vartojimas. O poilsis turi būti patogioje aplinkoje. Kas suteiks didesnį komfortą, nei primenantis vaikystę, mamos virtas vištienos sultinys ar karštas pienas su medumi. Kokiu pavidalu gausite šiltų skysčių, nelabai svarbu. Svarbu nepersistengti su tokiais „gydymo“ būdais kaip 100 g su pipirais. Jei kalbame apie mokslinius tyrimus, visų vaistų nuo gerklės skausmo poveikis yra lyginamas su medaus šaukšteliu – tai taip pat veiksminga, kaip ir medaus šaukštelis. Taigi, jei skauda gerklę, galite sučiulpti čiulpinuką, suvalgyti medaus ar ledų, nes rezultatas bus toks pat, kaip ir vaistų nuo gerklės skausmo.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją