Vidmantas. Jau ne vienerius metus dreba rankos, paskutiniu metu pastebėjau, kad kartais virpa ir visas kūnas. Ką daryti?

Nežinau, Vidmantai, nei kiek jums metų, nei kokias ligas turite, nei kas provokuoja drebėjimą. Bet kuriuo atveju, jei kalbame apie drebėjimą, tai gali būti diagnozuota tiesiog kaip esencialinis tremoras. Jums reikėtų neurologo konsultacijos, kad būtų nustatyta, ar tai nėra besislepiančios ligos, pavyzdžiui, Parkinsonas. Su paprastu esencialiniu tremoru kovoti dažniausiai skiriami tam tikri raumenis atpalaiduojantys vaistai. Taip pat jau atsirado daugybė reabilitacijos priemonių, mankštų, elektros stimuliacijų. Yra ir prietaisų, kurie gali nuimti drebėjimą. Gali būti ir tam tikros priemonės, kurios drebėjimą nuima kuriam laikui, pavyzdžiui, vibruojantys rutuliukai. Taigi, būdų kovoti tikrai yra, ypač, jei tai daro įtaką jūsų kasdienei veiklai.

Eduardas. Vargina ūžesys ir cypimas ausyse, ta pati problema kamuoja mamą, pasireikšdavo ir seneliui. Ar tai gali būti paveldima?

Taip, gali būti paveldėjimo rizika, bet gali būti ir dėl vyresnio amžiaus. Yra tokia diagnozė – ūžesys. Tai tikrai nėra būdas pasityčioti iš paciento, iš tiesų yra tiesiog ūžesys ir daugiau nieko kito nerandama. Vienaip ar kitaip dažniausiai yra pažeidžiamas klausos nervas. Jis gali būti pažeistas dėl suprastėjusios kraujotakos, cholesterolio ar kitų priežasčių. Yra būdų padėti. Pavyzdžiui, neuroprotekcinis gydymas, tam tikros reabilitacinės priemonės. Bet reikėtų išsiaiškinti, ar tai yra tiesiog ūžesys, ar specifinis nervo pažeidimas – kad nebūtų rimtas kraujotakos sutrikimas ar koks nors darinio augimas, ypač, jei ūžia tik vienoje pusėje. Priklausomai nuo to, kas bus nustatyta, toks bus ir gydymas.

Laimonas. Ką galite pasakyti apie žaliąją (neskrudintą) kavą? Kiek ji panaši į žaliąją arbatą, kiek į mačią (matchą)? Ar galima žaliąją kavą gerti prieš pusryčius? Kokių gerųjų savybių turi neskrudinta kava? Kam neskrudintos kavos gerti nepatariama?

Tai tiesiog kavos pupelės, kurios yra neskrudintos. Taip, neskrudinta kava turės daugiau antioksidantų, bet tai nėra ypač didelis skirtumas, tad savęs tais antioksidantais „neužpilsite“. Juo labiau, jei po kavos surūkote cigaretę. Tokiu atveju visi antioksidantai netenka prasmės. Skonio savybės, paruošimo būdas – štai ir visi skirtumai. Kiek turi panašumų su mačia – lygiai tiek pat, kiek raudonas vynas, braškė ir kraujas. Tiesiog panaši spalva. Tad skrudinti ar ne, yra jūsų pasirinkimas, visų pirma – dėl skonio.

Rasa. Ką daryti, kai kepenų tyrimo atsakymo rezultatai dvigubai viršija normą?

Nežinau, apie kokį tyrimą kalbate. Jei kalbame apie echoskopiją ir kepenys padidėjusios dvigubai – tai visai prastai. Jei kalbame apie kraujo tyrimą ir kepenų fermentus, jų rodiklių dvigubas padidėjimas dar nėra kritinis ir tam įtaką galėjo padaryti jūsų pomėgis, pavyzdžiui, bandelėms, raudonam ar baltam vynui ir grietinėlei į kavą. Tai gali būti ir beprasidedantis kepenų uždegimas dėl suriebėjimo ar kitų priežasčių. Bet, dažniausiai, kai kalbame apie ūmų kepenų uždegimą, kepenų fermentai padidėja šimtais kartų. Tad, kai rodiklių padidėjimas dvigubas, greičiausiai tai yra kepenų perspėjimas, kad reikia susiimti ir išsitirti kūno masės indeksą, cholesterolį, kraujospūdį, gliukozę bei kreiptis į šeimos gydytoją.

Daugiau atsakymų į skaitytojų užduotus klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją