Nuo šių metų netekus krūties dėl vėžio bus kompensuojamos ne tik operacijos, bet ir pačių implantų išlaidos. Laidoje „Sveikatos receptas“ apie galimybes atkurti prarastą krūtį pasakojo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja mamologė daktarė Daiva Gudavičienė.

– Anksti nustačius ligą gydymo rezultatai būna geri, tačiau pats gydymas neretai būna agresyvus. Kaip dažnai su šia diagnoze reikia pašalinti visą krūtį? Ar įmanoma išsaugoti dalį audinių?

– Dažniausiai galima išsaugoti, bet yra keli svarbūs momentai. Kadangi yra daug modernių diagnostinių priemonių, turime gerokai patobulėjusią mamografiją, krūtų magnetinį rezonansą, pradedame matyti daug pakitimų. Gydymas būna agresyvus netgi esant santykinai nedideliems pakitimams, net nulinėje stadijoje, kur auglys yra mažesnis nei 2 cm be jokio išplitimo. Bet dėl to, kad augliukų krūtinėje gali būti daugiau, gali būti reikalinga didesnės apimties operacija. Šiuo metu tausojančių operacijų įvairiose klinikose atliekama apie 60–80 proc. Likę procentai yra didesnės apimties operacijos, kai šalinama krūtis.

Galima išsaugoti odą, galima išsaugoti spenelį. Labai svarbi galimybė atkurti krūtį. Tai, kad dabar kompensuojami implantai, yra nuostabu, juos galime siūlyti pacientams nejausdami diskomforto, kad už juos nereikia mokėti. Seniau pacientėms pačioms reikėdavo nusipirkti priemones operacijai. Taip pat implantai labai svarbu, kai nustatomos genetinės mutacijos – genetinės pažaidos, kai krūties vėžys labiau paveldimas. Tada net esant nedideliems pakitimams, rekomenduojamas krūties šalinimas.

– Kaip moterys reaguoja į tai, kad reikės pašalinti krūtį? Kokie būna pokalbiai?

– Pokalbiai būna ilgi ir morališkai sunkūs, bet bandome suprasti vieni kitus. Žmonės labai skirtingai pasirenka, kas jiems yra prioritetas. Vieni labai bijo vėžio ir nori pašalinti viską – visą krūtį, po to ir sveiką krūtį. Bet turime savo gaires, pagrįstus tyrimus. Jei mutacijų nėra, pakitimus gali pašalinti ir krūties forma bus graži, tokiu atveju mastektomija nėra pranašesnė už krūties pašalinimo operaciją. Reikia turėti omenyje, kad po tausojančios operacijos turi būti taikomas spindulinis gydymas. Kartais jis negali būti taikomas dėl sunkios širdies patologijos.

Daiva Gudavičienė

– Ar tiesa, kad krūtį galima atkurti ir iš savo audinių, o implantas ne visada būtinas?

– Yra toks variantas, jį taip pat aptariame ir siūlome esant tam tikroms situacijoms. Kartais, pavyzdžiui, būna mastitinė krūties forma, kai griežtai rekomenduojama šalinti visą krūtį.

– Kartais nutinka ir taip, kad tenka pašalinti ne tik krūtį, bet ir spenelį. Kokios čia galimybės, ar jį įmanoma atkurti?

– Yra įvairių metodikų, kaip tai galima padaryti. Spenelis gali būti formuojamas iš vietinių audinių. Yra vadinama dalinimosi metodika – jei kita krūtis sveika ir jos spenelis išlikęs, galima iš jo suformuoti du spenelius. Anksčiau buvo bandymų implantuoti kremzlės gabalėlius, dabar to nebelabai daroma. Aureolė seniau dažnai būdavo daroma persodinant labiau pigmentuotą odą. Bet dabar turime puikų sprendimą – tatuiruotes. Aureoles galima puikiai ištatuiruoti. Su spalvomis galima padaryti ir spenelį. Vaizdą galima atkurti labai natūralų.

Krūties vėžys.

– O kaip dėl moterų, kurios gyvena 10–15 metų be krūties? Ar jos irgi gali kreiptis?

– Šioje srityje daug kas keitėsi. Kai pradėjau dirbti, buvo daug skeptikų krūties rekonstrukcijos atžvilgiu, neva nereikia to daryti, nes liga progresuos. Seniau net klausdavo moterų, ar tau reikia gražios krūties, ar sveikatos. Dabar tokius klausimus jau seniai girdėjau, nes tyrimais įrodyta, kad rekonstrukcija nepablogina išgyvenamumo gydant vėžį. Galbūt net pagerina – moteris jaučiasi emociškai daug geriau, o tai padeda imunitetui. Bijoti rekonstrukcijos nereikia, tik reikia klausyti gydytojų rekomendacijų. […] Pacientės drąsiai turėtų klausti gydytojų visko, ko tik nori, negalvoti, kad kažkokie klausimai kvaili. O kalbant apie atidėtas rekonstrukcijas – prieš jas visada rekomenduojama atlikti tyrimus, ar nėra ligos progresavimo. Jei viskas ramu, verta pasikonsultuoti su plastikos chirurgais, aptarti variantus.

– Smagu girdėti, kad galimybių yra, o dabar jos ir kompensuojamos. Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją