– Kas yra žmogaus papilomos virusas (ŽPV) ir kodėl jo paplitimas yra toks didžiulis?

– ŽPV labai lengvai plinta, turi daugybę skirtingų tipų, dabar skaičiuojama virš 150. 13 tipų gali sukelti vėžį, o kiti likę gali sukelti kitokias problemas, pavyzdžiui, lytinių organų karpas, papilomas. ŽPV plinta įvairiais būdais, dėl to yra aktualus kiekvienam.

– Vienas iš mitų, kad šis virusas yra aktualus tik moterims. Ar iš tiesų taip yra? Juk lyties šis virusas nesirenka.

– Taip, ŽPV lytis nesvarbi. Vyrai dažnai yra pamiršti, tiek vakcinacijos programose, tiek patikros programose. Anksčiau buvo manoma, kad ŽPV sukelia tik gimdos kaklelio vėžį. Tačiau kuo toliau, tuo daugiau atrandama, kaip jis gali pakenkti ir vyrams. Be to, vyrai šį virusą taip pat platina. Moterims šis virusas gali sukelti ne tik gimdos kaklelio, bet ir vulvos ar makšties vėžį. Vyrams gali sukelti varpos, išangės, gerklų vėžį ir lytinių organų papilomas.

Moters reprodukciniai organai

– Kodėl kalbama tik apie gimdos kaklelio vėžį, kai iš tiesų ŽPV sukelia daug daugiau onkologinių susirgimų?

– Todėl, kad ŽPV dažniausiai sukelia gimdos kaklelio vėžį. Kiti onkologiniai susirgimai, tokie kaip išangės, varpos vėžys ar jų priešvėžinės būklės, yra ganėtinai reti. Tačiau šitie susirgimai smarkiai dažnėja.

– Vieniems virusas sukelia ligas, kitiems jų pavyksta išvengti. Nuo ko taip priklauso? Ar nuo žmogaus organizmo, ar nuo viruso tipo?

– Yra 13 tipų, kurie yra aukštos rizikos, jie gali sukelti vėžį, vieni dažniau, kiti rečiau. Bent 80 proc. žmonių per savo gyvenimą užsikrečia ŽPV, tačiau vėžiu suserga tikrai ne visi. Visų pirma, šis virusas turi savybę išsivalyti ir kartais, per kelerius metus, jis išsivalo. Tačiau gali ir progresuoti, sukeldamas susirgimus. Svarbūs ir kiti faktoriai, kurie gali prisidėti prie to, kad virusas išsivalytų, arba ne. Yra žinoma, kad onkologiniai susirgimai, turint ŽPV, greičiau gali išsivystyti, jei žmogus rūko, vartoja geriamuosius kontraceptikus. Tačiau tai yra rizikos veiksniai – jei žmogus jų neturės, nebūtinai virusas išsivalys ir vėžys neišsivystys. Dėl to svarbiausia yra pirminė prevencija.

Žmogaus papilomos virusas

– Lietuvoje dėl gimdos kaklelio vėžio nemokamai galima pasitikrinti nuo 25 metų. Ar tos patikros metu išsiaiškinima, moteris turi ŽPV, ar ne?

– Ši programa buvo atnaujinta ir dabar nuo 25 metų moterys yra kviečiamos atlikti gimdos kaklelio citologinį tyrimą, kaip ir anksčiau. O moterys nuo 35 metų yra kviečiamos atlikti ŽPV tyrimą kas 5 metus. Neretai kyla nerimas, kodėl gausiu tik ŽPV tyrimą ir tik kas 5 metus. Tačiau galiu nuraminti, nes tokia praktika dabar paplitusi daugelyje šalių ir kitos stengiasi prie jos pereiti. Tie 5 metai lytiškai aktyvioms moterims yra pakankamai laiko, kad būtų stebimas virusas.

– Gal ir vyrams vertėtų išsitirti, ar turi šį virusą?

– Dabar yra diskutuojama, ar reikėtų ir vyrams profilaktinių programų. Bet kadangi susirgimai yra gana reti, vyrams dažniausiai nėra profilaktikos programų. Įprastai rekomenduojama tikrintis, jei vyras yra rizikos grupėje. Pavyzdžiui, turi lytinių santykių su kitais vyrais, turi nusilpusią imuninę sistemą ir panašiai.

Žmogaus papilomos virusas

– Nuo ŽPV yra vakcinos ir manoma, kad per tam tikrą laikotarpį, dėl vakcinacijos, gimdos kaklelio vėžys išvis išnyks. Kokioje situacijoje su vakcinacija yra Lietuva?

– Prastoje. Jau yra įrodyta, kad vakcinų efektyvumas nuo ŽPV siekia beveik 100 proc. Dėl to tokios šalys kaip Australija jau kalba apie gimdos kaklelio vėžio eliminaciją, Pasaulio sveikatos organizacija taip pat yra paskelbusi šį tikslą – jei bent 90 proc. moterų pasiskiepytų, 70 proc. moterų dalyvautų patikroje, būtų galima šį vėžį eliminuoti. Australija, Danija turi vakcinacijos programą tiek merginoms, tiek vaikinams. Vaikinams ŽPV ne tik gali sukelti susirgimus, bet jie smarkiai prisideda prie viruso platinimo. Lietuvoje situacija prastesnė, nes skiepai įvesti ganėtinai vėlai. Efektyviausia būtų skiepyti žmones iki lytinių santykių, ir mergaites, ir berniukus. O Lietuvoje skiepijamos tik mergaitės 11 metų ir tik dvivalente vakcina. Dar viena didelė problema yra gimdos kaklelio patikra. Geriausiai ji veikia, kai moterys yra kviečiamos sistemingai, o Lietuvoje kartais kviečia šeimos gydytojas, kartais pati moteris sugalvoja.

Skiepai nuo ŽPV

– Jei gimdos kaklelio vėžys atrandamas anksti arba būklė dar priešvėžinė, tai išgyvenamumo galimybės labai geros?

– Tikrai taip. Jei randame virusą patikros metu, jau galime imtis veiksmų, galime kviesti moterį vis dažniau atlikti patikras, kad pakitimai nebūtų sunkūs. Kai pavėluojama, atsiranda simptomai, gydymas labiau komplikuotas. Tačiau bijoti, kad turite ŽPV ir jums jau vėžys, tikrai nereikia.

– Kokią vakciną reikėtų rinktis ir kuri yra geriausia?

– Pati pirmoji vakcina buvo sukurta nuo 2 viruso tipų, tai yra 16 ir 18, jie yra dažniausi ir dažniausiai sukelia gimdos kaklelio vėžį. Yra keturvalentė vakcina, o naujausia yra devyniavalentė, nuo 9 ŽPV tipų. Ji apsaugo ne tik nuo onkologinių susirgimų, bet ir nuo lytinių organų karpų.

– Ar gali ŽPV plisti ne lytiniu būdu?

– Taip. Neretai manoma, kad ŽPV plinta tik lytiniu keliu, bet tai netiesa. Jis gali plisti per pažeistą odą, mama gali perduoti naujagimiui gimdymo metu.

Asociatyvi nuotr.

– Ką daryti suaugusiam žmogui – ar iš pradžių pasitikrinti, ar neturi viruso, ar eiti skiepytis? Vakcina brangi ir ne visi gali ją sau leisti.

– Deja, ne viską gauname iš valstybės, tad tikrai ne visi gali ją sau leisti. Visgi, jei yra galimybė, pradėčiau nuo savo vaikų vakcinacijos iki lytinių santykių pradžios. Be to, jiems užtenka 2 vakcinų, o vėliau jau reikia 3. Jei yra galimybė, tikrai kviečiu skiepytis.

– Jei žmogus turi karpų ant lytinių organų ar papilomų, ar tai reiškia, kad yra didelė tikimybė, jog jis turės ŽPV?

– Taip, papilomas sukelia ŽPV. Labai sunku nuo lytinių organų jas pašalinti, jos dažnai grįžta.

– Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją