Laura. Kankina staigiai atsiradęs dusulys net ir ramybės būsenoje, taip pat spaudžia krūtinę, silpna, nėra jėgų. Kas tai galėtų būti?

Gali būti daug priežasčių. Tai gali būti kokios nors plaučių ligos – užsikemša jūsų „oro filtras“ ir atsiranda dusulys. Tiesa, tokiu atveju dusulį pajaučiate tik fizinio krūvio metu. Juk ir automobilis gali metų metus stovėti su sugedusiu oro filtru, bet kol nevažiuos, niekas nieko nežinos. Kitas variantas – sugedęs variklis, tai yra problemos su širdies darbu. Vėlgi, dažniausiai tai pajaučiame fizinio krūvio metu. Taip pat tai gali būti vairuotojo problema – jei nemoka teisingai perjungti bėgių, teisingai vairuoti, ir mašina nevažiuoja. Šiuo atveju kalbame apie neurologines problemas, panikos atakas, neteisingai dirbančią diafragmą, kai yra simpatinės ir parasimpatinės sistemos disbalansas. Tokiu atveju simptomai dažniausiai prasideda ramybės metu. Pagrindinis gydymo būdas yra teisingas kvėpavimas pilvu. Gali būti ir netinkamas kuras – gali trūkti geležies.

Adelė. Kodėl skauda kasą, nors tyrimai nerodo uždegimo?

Turiu, Adele, ir aš jums klausimą – iš kur žinote, kad jums tikrai skauda kasą? Diagnozuoti kasos skausmą yra labai sudėtinga. Greičiausiai jums skauda kažkur juosmens srityje. Kasa yra vienas iš variantų, bet taip pat gali būti raumenys, nervai, sausgyslės, kremzlės, skrandis. Jei tyrimai nerodo uždegimo, reikėtų atlikti ir echoskopiją. O jei jūs jau įsitikinusi, kad tai yra kasa, chirurgas arba gastroenterologas gali patarti atlikti ir magnetinį rezonansą arba kompiuterinę tomografiją. Bet, kaip ir minėjau, greičiausiai skauda ne kasą, o kažkur aplink.

Regina. Šlapime rastos pavienės Enterococcus spp. kolonijos, kas tai? Ar reikia gydyti?

Labai geras klausimas – ar reikia gydyti. Tai gali būti ir atsitiktinis darinys, nes Enterococcus gyvena mūsų žarnyne, bet kuo toliau, tuo dažniau jis patenka į šlapimo pūslę. Jei jaučiate kokius nors su tuo susijusius simptomus, skausmingą, dažną šlapinimąsi, temperatūrą, pilvo apačios skausmus, apie gydymą reikėtų pagalvoti. Jei tai yra atsitiktinis radinys, didelė tikimybė, kad kito tyrimo metu jo nebebus. Tai gali būti ir kolonizacija, kai bakterija ten užaugo ir laukia savo momento, bet kol kas yra nekenksminga. Jei neturite kitų rizikos veiksnių, tokių kaip imunosupresinė būklė, esamas ar planuojamas nėštumas, greičiausiai šią bakteriją jums paliks ramybėje. Taigi, reikia įvertinti jūsų būklę. Problema ta, kad šios bakterijos labai atsparios antibiotikams ir reikia 2-3 skirtingų antibiotikų derinio. Dėl to gydyti nėra skubama.

Šlapimo takų infekcija

Lyda. Kur kreiptis, jeigu šlapime randamas kraujas? Šeimos gydytojas sako, kad tai nieko tokio.

Kreiptis reikėtų į tos srities gydytojus, šiuo atveju tai urologas arba nefrologas, priklausomai nuo to, kaip atrodo eritrocitai, pakitę ar ne. Nepakitę eritrocitai nėra traiškomi siauruose inkstų kanalėliuose. Pakitę eritrocitai yra sutraiškomi siaurame inkstų vamzdelyje ir tada jie jau randami šlapime. Pirmu atveju reikia pas urologus, antru – pas nefrologus. Jei tai yra labai nedidelis kiekis kraujo, tokiu atveju niekur kreiptis ir nereikia. Pacientai yra tiesiog stebimi. Jei atsiranda kokių nors kitų simptomų, arba eritrocitų šlapime didėja, tada jau reikėtų kreiptis į gydytojus. Dėl to reikia pasitarti su šeimos gydytoju.

Giedrė. Jau kelerius metus man nuolat kartojasi šlapimo pūslės uždegimas. Aplankiau jau visus gydytojus, jie tik skiria antibiotikus ir paskui rekomenduoja vartoti papildus. Po kiek laiko uždegimas vėl atsinaujina. Žinau visus kitus patarimus: apie švarą, kaip, kada apsiprausti ir panašiai. Gal yra koks būdas išvengti ir atsikratyti pūslės uždegimo?

Taip, Giedre, suprantu jūsų nerimą ir galbūt netgi skausmą. Iš tiesų, jei yra lėtinis šlapimo pūslės uždegimas, išnaikinti iš ten bakterijas kartais būna sudėtinga. Deja, jokio vieno recepto nėra. Reikėtų kruopščiai vertinti visą jūsų būklę, pažiūrėti, kas gali sukelti infekcijas. Galbūt dažna disbakteriozė, galbūt reikėtų vartoti gerąsias bakterijas į makštį ilgesnį laiką. Gali būti geležies trūkumas ar tas pats refliuksas. Patarčiau atlikti pasėlio tyrimą, jei jis dar nebuvo atliktas, ir vartoti antibiotikus galbūt ilgesnį laiką, kad tikrai bakterijos būtų išnaikintos. Bet kokiu atveju, tokius lėtinius uždegimus gydo urologai, patarčiau tai daryti kartu su ginekologu, kad būtų ieškomos priežastys, kodėl liga vis atsinaujina. Ypač, jei randama vis ta pati bakterija.

Vaida. Ar galima išsigydyti migreną?

Taip, išsigydyti migreną bent jau kuriam laikui – galima. Yra 2 priemonės. Viena, tai žiūrėti, kas ją provokuoja ir koreguoti gretutines būkles, pavyzdžiui, skydliaukės veiklą, geležies ir vitamino D trūkumą, pakankamai miegoti, užsiimti fiziniu aktyvumu. Kartu galima vartoti vaistus, kurie retina migrenos dažnį. Neseniai atsirado puikus gydymas ir Lietuvoje, kai kuriais atvejais, kai migrena sunki ir dažnai pasikartojanti, jis gali būti ir kompensuojamas – tai yra biologinė terapija. Kas mėnesinis skiepas, kad išvengtumėte migrenos. Dėl šios galimybės reikia kreiptis į gydytojus neurologus.

Vida. Kaip išnaikinti tonzilių akmenis?

Paprasčiausias variantas: nėra organo – nėra problemos, tai pašalinti tonziles. Jei jų šalinti nenorite, lieka tik nuolat krapštyti tonzilių akmenis. Tonzilė yra tarsi kempinė, į kurią vis kažkas įlenda. Dėl to arba krapštome, arba išpjauname.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus rasite čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)