Loreta. Jei esu pasiskiepijusi nuo COVID-19 ir daviau kraujo, tai perpilant kažkam kraują patenka ir skiepo dalis?

Ne, Loreta, visas skiepas liko su jumis. Visi čipai jau sumontuoti ir jus jau valdo Geitsas iš kosmoso. Bet imunitetu tikrai pasidalinote. Aišku, tai labai mažas kiekis, bet vis tiek – maža dalis imuniteto nuo visų ligų, kuriomis sirgote, nukeliavo į atiduotą kraują. Tęskite gerus darbus.

Rita. Ar Lietuvoje šalinama skydliaukė turint Hashimoto tiroiditą?

O kam jums reikia šalinti skydliaukę, jei sergate Hashimoto tiroiditu? Jei ši liga jau pažengusi, skydliaukė ir taip, vargu, ar veikia, ir jums nuolat reikia palaikyti jos funkciją. Skydliaukės pašalinimas nieko neduos, nebent randą ant kaklo. O galbūt norite ją pašalinti iš keršto, nes ji neveikia? Deja, tokios indikacijos nėra.

Vincas. Suvalgius saldumynų pradeda permušinėti širdis. Prieš dvejus metus atlikta krioabliacija. Jau dvejus metus vartoju vaistus nuo sutrikusio ritmo. Ar turi ryšį saldumynai ir ritmingo širdies darbo sutrikimas?

Gliukozė ir cukrus kraujyje, padidėjusi jo koncentracija ir ritmo sutrikimai turi tam tikrų sąsajų. Tačiau tik tada, jei svyravimai labai dideli ir pažengę. Tai dažniausiai sergantys cukriniu diabetu. Tokiu atveju gliukozės svyravimai tikrai gali turėti įtakos širdies ritmo sutrikimams. Jei jaučiate tokius simptomus, būtinai atlikite glikemijos tyrimo ir pasitarkite su gydytoju dėl cukraligės paieškų.

Širdis

Nijolė. Kepenyse yra 3 augliai (po 3 cm, hemangiominiai). Kaip gydytis ir ar operuotis? Niekas nieko konkretaus nepasako.

Iš tiesų, gydymo nėra. Vienintelis patarimas yra juos stebėti, atlikti echoskopiją kas metus ar porą. Jei augliai pradeda augti ir padidėja iki 10 cm, arba ką nors spaudžia, pavyzdžiui, tulžies lataką, tada sprendžiama dėl operacijos. Ji atliekama tik tokiu atveju, jei auglius galima saugiai ir paprastai pašalinti. Šansai, kad šie augliai darys kažką labai pikto, nedideli. Dažniausiai jie tiesiog stebimi, o jei auga lėtai, tyrimus galima atlikti kas 3 metus.

Dalia. Man 70 metų, kepenys suriebėjusios. Turiu refliuksą, vargina nerimo sutrikimai, stuburo, sąnarių problemos, tad dažnai vartoju vaistų nuo uždegimo, taip pat rūgštingumą reguliuojančių ir kraujospūdį mažinančių, benzodiazepinų. Po valgio jaučiuosi išsipūtusi, bet vis tiek norisi valgyti. Mano ūgis yra 160 cm, sveriu 84 kg. Alkoholio ragauju tik per šventes. Kaip galiu sau padėti?

Galiu jums palinkėti tik stiprybės. Jūsų atveju kalbame apie poliligotumą – daugialigotumą. Ir tada atsiranda daug vaistų. Suprasti, kur simptomai sukelti jūsų ligų, o kur – vaistų, labai sudėtinga. Skiriant papildomai vaistų galime pridėti dar kokį nors simptomą. Visų pirma, patarčiau kuo daugiau jums užsiimti nemedikamentiniais gydymo būdais. Pagalvokite apie gerą gydytoją reabilitologą, mankštas, kvėpavimo mankštas, akupunktūrą. Taip pat pagalvokite apie benzodiazepinų mažinimą ir nutraukimą.

Irena. Labai skauda kelius. Ką patartumėte?

Kreiptis į gydytojus. Jei jau skauda, tai negerai, o jei labai skauda – tai tikrai negerai. Keliai antri iš apačios po čiurnų, dėl to gauna daug apkrovos. Jei nieko nedarysite, vėliau pradės skaudėti klubus arba nugarą.

Albertas. Kokia galimybė išsigydyti podagrą be vaistų? Ar kenkia vaikščiojimas?

Turite, Albertai, ponų arba genijų ligą. Nedidelis šlapimo rūgšties padidėjimas ir gana geras antioksidantas, yra duomenų, kad šiek tiek apsaugo nuo ankstyvos silpnaprotystės. Nemažai genijų turėjo podagrą. Ponų liga dėl to, kad dažniausiai pasireiškia tada, kai žmogus gerai valgo ir mažai juda. Taigi, atsakymas jums – tikrai galite. Viskas, ko reikia, tai laikytis tam tikros dietos, atsisakykite kai kurių produktų. Dieta pakankamai lengva, patarimų tikrai rasite internete. Jei maisto suderinti nepavyksta, pagal ligonių kasas jums priklauso nemokamas siuntimas pas gydytoją dietologą.

Kojų sąnarių skausmai

Albina. Man nustatytas antro laipsnio kepenų suriebėjimas. Ar įmanoma kaip nors sumažinti tą problemą?

Visiškai įmanoma. Riebalai kepenyse kaupiasi lygiai taip pat, kaip ir visur kitur. Padidinus fizinį aktyvumą, kalorijų deginimą ir sumažinus kalorijų gavimą, mažinsite ir kepenų suriebėjimą. Nėra kažkokių vaistų, galinčių ištirpdyti riebalus ir kažką išvalyti. Yra vaistai, galintys mažinti uždegimą, kad kepenų suriebėjimas nepavirstų į uždegimą ir vėliau kepenų cirozę. Tai gresia 10 proc. nutukusių žmonių. Gali padėti omega-3 riebiosios rūgštys, B grupės vitaminai, silimarino preparatai. Bet jie negydo kepenų uždegimo, tik padeda apsaugoti kepenis.

Daugiau atsakymų į skaitytojų atsiųstus klausimus galite rasti čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją