Leva. Pakilus nuo darbo stalo (be jokių kryptelėjimų) suskaudo dešinės kojos čiurną. Patino, skausmas nemažėja, priminti galiu, bet eiti – sunkiai. Maudžia ir blauzdoje. Skauda ir ramybės būsenos. Traumą turėjau gal prieš 40 metų, net nepamenu, ar šitos kojos. Kuo gelbėtis?

Kreiptis į gydytojus. Jūsų atveju tikriausiai į gydytojus ortopedus traumatologus, nes gali būti ir senos traumos pasekmė. Nebūtinai reikia ją prisiminti, nes čiurna yra žemiausiai esantis sąnarys, atlaikantis visą mūsų svorį ir visą gyvenimą – nuo tada, kai atsistojame. Tikrai gali būti daugybė pačių įvairiausių pažeidimų – raiščiai, sausgyslės, kraujagyslės, paprastas patempimas, tai gali būti vaikystėje nepastebėta plokščiapadystė ar sąnario iškrypimas. Dėl antsvorio, tinginystės, negerų batų galėjo prasidėti skausmas. Taigi, ortopedai traumatologai – toks mano patarimas.

Skirmantė. Šiandien ryte kritau ir labai pasitempiau nugarą. Kuo tepti? Išgėriau vaistų nuo skausmo, patepiau pipiriniu tepalu. Nepadeda.

Tikiuosi, kad kai žiūrėsite ar skaitysite šį atsakymą, jums nugaros nebeskaudės. Jei jums užtenka pabūti ramybė, pašaldyti skaudamą vietą, išgerti vaistų nuo skausmo ir tuo momentu jums palengvėja, tai tokio gydymo ir užtenka. Tik visą laiką reikia prisiminti, kad vaistai nuo skausmo turi labai ribotą veikimo laiką. Ibuprofenas veikia apie 6-8 valandas ir tai normalu. Vaistus ir ramybę taikome 3-5 dienas ir, jei per tą laiką jums pagerėja, tikrai nieko daugiau daryti ir nereikia. Jei su vaistais nepavyksta gauti simptomų sumažinimo arba atsiranda dar naujų simptomų, reikia kreiptis į gydytojus gyvai konsultacijai ir žiūrėti, kas vyksta.

Nugaros skausmas

Birutė. Šlapimas šviesus, bet drumstas, dažnai norisi į tualetą, o šlapinuosi mažai, skausmingai. Kas galėtų būti ir kokie vaistai padėtų?

Greičiausiai jūs, Birute, turite šlapimo takų uždegimą. Turite tam labai didelę tikimybę, kadangi esate moteris. Kadangi moterims šlaplė atsiveria į makštį, tai labai paprastas būdas patekti bakterijoms į šlapimo takus ir sukelti uždegimą. Reikėtų atlikti paprastą šlapimo tyrimą ir pagal jį gydytojas tikriausiai skirs antibiotikų. Vaistai iš žolelių, didelis skysčių vartojimas, vaistai nuo uždegimo ir skausmo padeda tik nuo simptomų, bet ligos neišgydo. Simptomų sumažės, bet kitas peršalimas, patempimas, sėdėjimas ant šalto pagrindo, lytiniai santykiai, gali vėl išprovokuoti tuos pačius skausmus. Nepalikite infekcijos savo pilve.

Egidija. Persirgus COVID-19 kankina kosulys. Ar reikia kreiptis į gydytoją, ar praeis savaime? Kosėju apie 8 dienas.

Po bet kokio viršutinių kvėpavimo takų viruso tikėtina, kad gali pasireikšti kosulys. Koronavirusas yra vienas iš tokių bjauresnių virusų, kuris tikrai gali sukelti ilgiau užtrunkantį kosulį. Jei kosėjate ilgiau nei 8 savaites, į gydytojus tikrai reikėtų kreiptis. Iki 3 savaičių, kad ir ką bedarytume su kosuliu, viskas yra tas pats. Ar gersite arbatas, ar šiltą pieną, ar „vaistus“ nuo kosulio, jokio skirtumo nėra, jie turi padėti tik trumpam. Išgėrėte vaistus, jums trumpam palengvėjo, galite gerti toliau. Kai kosulys užsitęsia ilgiau nei 3 savaites, reikia kreiptis į gydytojus. Jei kosėjate ilgiau nei 8 savaites, tai jau yra lėtinis kosulys. Tokiu atveju reikia atlikti plaučių rentgeną ir galbūt kreiptis į pulmonologus.

Daiva. Mama kosėja jau 8 mėnesius, kartais su dusuliu. Plaučiai švarūs, nežinome, ką toliau daryti. Astma, tuberkuliozė atmesta.

Sunku kažką patarti nuotoliniu būdu, ypač, kai kolegos atliko jau daug tyrimų. Kaip ten bebūtų, dvi dažniausios užsitęsusio kosulio priežastys yra dvi. Pirma, varvanti nosis, kai ji bėga ant balso stygų, nebūtinai turi jaustis sloga ar kažkas kito, žmogus tik kartais krenkščia, o rytais kosėja daugiau. Antra priežastis suaugusiems yra rūgštingumas, iš skrandžio pakylančios rūgštys arba refliuksas. Rūgštys dirgina balso stygas, trachėją ir sukuria kosulį, kuriam niekas neranda priežasties. Abi būkles nustatyti tyrimų ypatingų nėra. Dažniausiai skiriame purškalą į nosį su vietinio veikimo hormonais ir empiriškai skiriame gydymą nuo padidėjusio rūgštingumo. Jei poveikis kosuliui bus, greičiausiai radome kažkurią priežastį.

Valerijus Morozovas

Gintarė. Ką daryti, jeigu dėl vaistų pašalinio poveikio užkietėja viduriai? Nepadeda slyvos (nei džiovintos, nei nedžiovintos), nepadeda ir linų sėmenys, skysčiai, judėjimas. Padeda tik lašiukai, bet jų ilgai vartoti negalima. Be to, nuo vaistų pašalinio poveikio naktį užgula nosį, negaliu kvėpuoti, pagelbėja purškalas, kurį galima naudoti savaitę. Vaistininkė pasiūlė porą kitų, juos galima purkšti neribotai, bet nepadeda.

Aišku, norisi pasakyti paprasčiausią sprendimą – pakeiskite vartojamus vaistus. Jei tai neįmanoma, reikia kažkaip „susigyventi“. Dėl virškinimo viską, ką darote, darote puikiai. Iš tiesų, jei lašiukus panaudosite retai, kartą ar du per savaitę, nieko blogo nebus. Bet suprantu, kad noras gyventi yra ne tik du kartus per savaitę. Tokie vaistai kaip laktuliozė arba makrogolis tikrai tinkami vartoti ilgą laiką ir nuolat. Per 5 dienas turėtumėte pajausti palengvėjimą. Dėl slogos sunku kažką patarti. Jei netinka purškalai į nosį, galbūt tiktų trumpo veikimo vaistai nuo alergijos. Arba pažaiskite su temperatūra ir drėgme savo miegamajame. Galbūt pakankamai sudrėkinus orą gleivinė taip nereaguos. Kartais pravertas langas arba drėgnas rankšluostis ant radiatoriaus padaro stebuklus.

Daugiau atsakymų į skaitytojų atsiųstus klausimus rasite čia: gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)