Galina. Kaip malšinti sąnarių skausmus?

Klausimas, vertas milijono. Viskas priklauso nuo to, kokie tie skausmai, kas juos sukelia, kaip ir kada juos jaučiate. Jei apskritai kalbėsime apie visas Galinas, kurioms dėl milijono priežasčių gali skaudėti sąnarius, tai iš pradžių turi būti išbandytos visos nemedikamentinės priemonės. Tai yra svorio metimas, fizinis aktyvumas, ortopedinių priemonių pritaikymas, raumenų aplink sąnarius stiprinimas, kad sąnariai kuo mažiau judėtų ne į savo vietas. Antras žingsnis yra vietiniai vaistai nuo skausmo, fizioterapija. Tik tada geriami vaistai. Išsamiai atsakyti, kokie vaistai ir priemonės jums geriausios, gali padėti gydytojas, kuris nustatys priežastis, rizikos faktorius, o tada reikia imtis priemonių.

Elena. Ar tiesa, kad alkoholį reikia gerti nuo silpniausio iki stipriausio palaipsniui, tada nebus bloga?

Ne visai taip. Iš tiesų, jei norite, kad nebūtų bloga, alkoholio reikia gerti tiesiog mažiau. Bet taip – mažesnės koncentracijos alkoholis geriau įsisavinamas iš žarnyno ir skrandžio. Todėl, jei „mažiname laipsnį“, galime paskatinti prieš tai stipresnio alkoholio greitesnį patekimą į kraują. Bet pasikartosiu dar kartą – norite, kad savijauta būtų gera, tiesiog nepadauginate, nesvarbu, kokios koncentracijos alkoholis ir kokiu eiliškumu jį gersite.

Giedrius. Kodėl vieni gali išgerti didelį kiekį alkoholio, o kitiems pasidaro bloga jau po kelių taurių?

Gyvenimas šiaip neteisingas – kažkas gražus, sveikas ir turtingas, o kažkas senas, ligotas ir vargšas. Taip ir su galimybe išgerti alkoholio. Iš vienos pusės yra genetika, kai kurios tautos visiškai negali gerti, pavyzdžiui, indėnai, eskimai. Yra ir treniruotės klausimas. Tie, kurie dažniau vartoja, gali daugiau „pakelti“. Jei rūpi tik pats faktas, kad galėtumėte išgerti daugiau, galite treniruotis. Bet tokiu atveju ir socialinės, ir sveikatai pasekmės toli gražu nebus geros.

Mantas. Ar įmanoma paruošti organizmą alkoholiui, kad jo poveikis nebūtų iškart toks stiprus?

Teoriškai galima. Kelias valandas prieš vakarėlį išgerti taurę vyno ar alaus, kad paskatintumėte alkoholio dehidrogenazės gamybą. Vartojant alkoholį jos pradeda gamintis daugiau, tai yra fermentas, kuris alkoholį skaldo. Tačiau, jei jums kyla klausimas, ką daryti, kad mažiau sau pakenktumėte, greičiausiai jau turėjote dėl to problemų ir kalbame apie rizikingą alkoholio vartojimą. Taigi, patarimas yra mažiau gerti.

Agnė. Kokie alkoholiniai gėrimai sukelia didžiausią grėsmę sveikatai?

Tie gėrimai, kurių išgeriama per daug.

Ona. Ar neramių rankų ir kojų sindromas gali sukelti aritmiją?

Teoriškai – taip. Jei nemiegate visą naktį, nes jums nuolat juda rankos ar kojos, atsiranda didesnis šansas atsirasti aritmijai. Greičiau šis ryšys įmanomas dėl tokių pat priežasčių. Pavyzdžiui, geležies stoka gali sąlygoti ir neramių kojų sindromą, ir aritmiją. Taip pat su elektrolitų disbalansu, kalio ar magnio trūkumas gali daryti įtaką nemalonius spazmus kojose ir rankose bei aritmiją. Bet tiesioginio ryšio tarp šių susirgimų nėra.

Marija. Ką daryti, jei kosėju dėl rūkymo?

Viskas labai paprasta – mesti rūkyti. Jūs jau pati identifikavote pakankamai realią ir objektyvią priežastį, dėl ko kosėjate. Jei pripažinote problemą, kitas žingsnis yra jos atsikratymas.

Kristina. Kaip priaugti svorio po tulžies pūslės operacijos? Ką vartoti, kad organizmas atsigautų?

Po tulžies operacijos sutrinka virškinimas ir yra netgi sindromas, kai tikrai pasikeičia žmogaus gyvenimo kokybė ir mityba. Koncentruota rūgštis, kuri saugoma tulžies pūslėje, reikalinga riebalams virškinti. Taigi, reikia surasti aukso viduriuką tarp suvartojamo riebalų kiekio ir jūsų vis dar turimos tulžies kiekio. Jei to nepavyksta padaryti pačiai, mano nuoširdus patarimas yra kreiptis į dietologus.

Valerijus Morozovas

Irena. Prieš 10 metų pašalinta skydliaukė. Ar yra būdų, kaip pagerinti savijautą?

Taip, žinoma. Po skydliaukės pašalinimo nustojamas gaminti vienintelis hormonas, kurį galima pakeisti su vaistais. Dėl to reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir gydytoją endokrinologą, kad būtų parinkta vaistų dozė, ją periodiškai reikia stebėti.

Gražina. Kodėl šlapime vis randama bakterijų?

Todėl, kad moterų šlaplė atsiveria į makštį, kur visada yra bakterijų. Viena dažniausių priežasčių, dėl ko moters šlapime randamos bakterijos, tai blogai paimtas šlapimo tyrimas, kai iš makšties patenka gleivių ir su jomis bakterijos. Kitas variantas, kai bakterijų tikrai yra šlapimo takuose. Šlaplė, kuri atsiveria į makštį, yra trumpa, per ją į šlapimo pūslę patenka bakterijos. Šlapimo tyrimą visada reikia paimti teisingai – nusiprausus ir nusišluosčius, pirmi lašai į klozetą ir tik kiti į mėgintuvėlį. Būtinai reikia stebėti, kad jos lašas nenubėgtų per kitas gleivines. Jei bakterijos randamos šlapimo takuose, būtinai reikia kreiptis į gydytojus, kad būtų tiksliai nustatyta, kokios tai bakterijos. Tada spręsti, ar tai pavojinga sveikatai būklė, ar ne. Nes labai dažnai auga bakterijos, kurios tiesiog ten gyvena ir niekur kitur organizme negali patekti bei negali sukelti sveikatos negalavimų.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus galite rasti čia: Gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)