Plinta visur vienu metu

Pasak prof. S. Čaplinsko, įvyko tai, ką buvo galima numatyti ir kas jau kurį laiką buvo prognozuojama – koronavirusas mutuoja toliau.

„Dabar jis įgavo tokias savybes, kaip mokslininkai įvardija – plinta visur vienu metu. Panašu, kad tai yra šiuo metu greičiausiai plintantis ligas sukeliantis virusas. O prisiminkime, kas iš mūsų nesirgo vėjaraupiais, parotitu, tymais? O šis virusas plinta dar greičiau, nei mano išvardinti virusai. Tai reiškia, kad anksčiau ar vėliau, kiekvienas ir mūsų susidursime su juo“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė pašnekovas.

Labai svarbu, pasak profesoriaus, kad toks susidūrimas įvyktų su kuo mažesnėmis pasekmėmis sveikatai. Pirmiausia reikia stengtis kaip įmanoma mažiau gauti viruso dalelių. Tai reiškia, vengti uždarų patalpų, kur yra daug žmonių. Jei to nepavyksta padaryti, būtina dėvėti kaukes, respiratorius, naudoti specialius nosies purškalus.

Jei viruso jau gavome, svarbiausia, kad imuninė sistema sugebėtų su virusu susidoroti.

„Pirmiausia, jei bus pakankamai neutralizuojančių antikūnų, tikėtina, kad virusas nepradės daugintis mūsų kvėpavimo takuose. Taip žmogus neužkrės kitų ir nesusirgs pats. Jei neutralizuojančių antikūnų nepakaks, bet asmuo jau prieš tai bus susidūręs su virusu, persirgęs ar pasiskiepijęs, įsijungs imuninės atminties ląstelės“, – kalbėjo prof. S. Čaplinskas.

Priklausomai nuo to, kiek bus šių ląstelių, žmogus turėtų sirgti trumpai ir lengvai arba išvis nieko nepajausti.

Ragina greičiau gauti trečią vakcinos dozę

Pasak ULAC vadovo, šiuo metu jau tikrai žinoma, kad omikron atmaina plinta greičiau nei prieš tai buvusios atmainos.

„Kitas klausimas, kiek jis patogeniškas. Panašu, kad jis sukelia švelnesnę klinikinę eigą. Bet jei bus labai daug sergančių žmonių, prasideda šaltasis metų laikotarpis, omikronas kartu su gripu, šventiniai pasibuvimai kartu ir galime turėti didelį sergamumo pakilimą“, – sakė pašnekovas.

Saulius Čaplinskas

Kol kas dar nėra itin daug duomenų iš įvairių šalių, kurie parodytų, kaip visuomenėje veikia vakcinos, plintant omikron atmainai. Tačiau kai kuriose laboratorijose tokie tyrimai jau buvo atlikti.

Pastebėta, kad praėjus pusei metų po dviejų vakcinų neutralizuojančių antikūnų poveikis lygus 0. Bet tie žmonės, kurie pasiskiepijo trečiąja, sustiprinančia doze, praėjus dviem savaitėms po „Pfizer“, efektyvumas 58 proc., praėjus 2 savaitėms po „Moderna“ ir „Pfizer“ – 78 proc. efektyvumas. Praėjus 3 mėnesiams, efektyvumas jau kažkiek krenta, bet išlieka“, – sakė profesorius ir ragino „mesti į šalį“ visas dvejones dėl skiepų, o ypač tiems žmonėms, kurie turi gretutines ligas.

Net jei organizme dar yra antikūnų, trečią skiepą gauti vis tiek verta. Pasak profesoriaus, atėjus žiemai, nesiskiepyti ir rizikuoti itin pavojinga. Pavasarį būtų galima palaukti iki žiemos, tačiau šiuo metu laukti negalima.

Per šventes pravartu atlikti greitąjį testą

Pasak prof. S. Čaplinsko, mokslininkai jau dabar vakcinas bando pritaikyti prie omikron atmainos, taip pat daug dirbama su vaistais nuo COVID-19. Visgi, tam prireiks laiko, nes net pakeitus vakcinas, reikės įvertinti jų saugumą.

Miesto gyventojai

„Kalbant apie vaistus, jie bus mažai efektyvūs, jei žmogus nesikreips laiku ir jų nepradės vartoti“, – kalbėjo pašnekovas.

Pagal virusų evoliucijos procesą, nauji virusai dažniausiai ilgainiui tampa labiau užkrečiami ir greičiau perduodami, tačiau sukelia vis mažiau mirčių. Prie to, pasak profesoriaus S. Čaplinsko, prisideda ir žmonių elgesys. Kuo daugiau žmonių turės specifinį imunitetą ir kuo mažiau žmonių turės nusilpusį imunitetą dėl AIDS ar kitų ligų, tuo mažesnė tikimybė, kad virusas mutuos į piktesnę ir virulentiškesnę pusę.

„Čia tikriausiai prieisime prie tos stadijos, kas buvo prognozuota nuo pat pradžių. Kai virusas buvo atrastas Kinijoje, buvo numatyt 4 scenarijai. Arba jis liks Kinijoje, arba išplis, arba taps pasauline pandemija. Ir kol žmonės neprisitaikys prie viruso, arba jis prie žmonių, daugiau ligos atvejų bus šaltuoju metų laiku. Vėliau žmonės įgaus imunitetą jam, gyvensime su šituo virusu taip pat, kaip su kitais peršalimo virusais“, – kalbėjo prof. S. Čaplinksas.

COVID-19 testavimo punktas

Profesorius perspėja, kad jaučiant nors menkiausius peršalimo simptomus, reikia likti namuose net per šventes. Taip pat būtų protinga prieš einant į svečius atlikti greitąjį antigeno testą.

„Omikron plačiai Lietuvoje turėtų pradėti plisti sausį. Vien tik draudimai nepadės, žmonės negali visą laiką gyventi baimėje. Bet kokie draudimai yra problemos atitolinimas. Anksčiau ar vėliau susidursime su virusu, tai reiškia, kad reikia išmokti su juo susigyventi ir kaip gyvenimą padaryti maksimaliai saugų sau ir artimiems žmonėms“, – sakė profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)