Mano cholesterolio kiekis buvo padidėjęs, pradėjau vartoti vaistus. Ar yra kokia priemonė valyti kraujagyslėms, kurios liko pažeistos dėl buvusio aukšto cholesterolio?

Visada skatinu savo pacientus nustoti žiūrėti į savo organizmą kaip į kanalizacijos vamzdį. Nereikia nieko per daug valyti ar šveisti, reikia stengtis neteršti. Net jei atsiranda ateroskleroziniai pokyčiai, pakankama dozė statinų ne tik sumažina plokštelių augimą, bet ir gali stabilizuoti šį procesą, o teoriškai – net sumažinti. Bet kalbame apie vidutines ir dideles statinų dozes, kurios reklamuojamos visame pasaulyje, tik Lietuvoje visi jų bijo. Kartu labai pravartu vartoti didesnį antioksidantų kiekį. Pats paprasčiausias variantas – omega-3 riebiosios rūgštys, 2–3 gramai per dieną, šios rūgštys taip pat gali padėti stabilizuoti plokšteles. Pirmas žingsnis žengtas labai geras – pradėjote pasitikėti gydytojais ir vartoti vaistus. Antras žingsnis – vartokite vaistus ir toliau.

Cholesterolis

Kur galima patikrinti, ar neturiu vėžio genų? Šeimoje buvo onkologinių ligų.

Genetiniais vėžio tyrimais užsiima onkogenetikai. Vilniaus apskrityje yra Santaros klinikos ir Nacionalinis vėžio institutas. Jei iš tiesų giminės istorija pakankamai pavojinga, gydytojai atliks reikiamus tyrimus.

Kaip atskirti koronavirusą nuo kitų peršalimo ligų, jei delta atmaina nesukelia temperatūros?

Ir delta atmaina sukelia temperatūrą. Iš tiesų, koronavirusas gali niekuo nesiskirti nuo kitų virusinių susirgimų, o ypač, jei esate paskiepytas ir geros sveikatos būklės, apskritai pasireikš tik nuovargiu ir raumenų skausmu. Todėl bet kokie peršalimo simptomai, bet koks negalavimas, kuris gali būti panašus į virusinę infekciją, yra indikacija atlikti PGR tyrimą. Ne tiek dėl savęs, kiek dėl artimųjų.

Kaip sumažinti kraujo spaudimą be vaistų?

Labai geras ir paprastas klausimas. Kiekvieni minus 5 kg, jei turite antsvorį, yra minus 5 gyvsidabrio stulpeliai nuo viršutinio kraujospūdžio. Atsisakymas druskos – dar minus 5. 10 tūkstančių žingsnių per dieną, geriausia vienu kartu, kad pajaustumėte dusuliuką ir suprakaituotumėte, dar minus 5. Pradėkite išsimiegoti, nustokite rūkyti, jei rūkėte, ir štai, paprastas būdas sumažinti kraujo spaudimą beveik 30 milimetrų gyvsidabrio stulpelio. Jei to padaryti nesugebate, lieka vienintelis variantas – vaistai. Kitaip gresia insultas, infarktas ir ankstyva silpnaprotystė.

Valerijus Morozovas

Ką tik persirgau COVID-19. Kada galiu skiepytis nuo gripo?

Jei liga buvo lengva ir nejaučiate liekamųjų reiškinių, skiepytis galite bet kada. Rekomenduojama pasiskiepyti per spalio ar lapkričio mėnesį. Jei vis dar jaučiate silpnumą, išpila prakaitas, patarčiau palaukti porą savaičių. Dažniausiai per tiek laiko dingsta visi lengvi negalavimai ir galima skiepytis. Kai negalavimai užtrunka ilgiau nei 3 savaites, jums reikia pasikalbėti su savo šeimos gydytoju.

Kodėl nuolat džiūsta burna?

Galbūt dėl to, kad kvėpuojame ne tik pro nosį, bet ir pro burną. Teisinga kvėpuoti pro nosį, tačiau kvėpavimas pro burną yra dažniausia džiūstančios burnos priežastis. Taip pat burnos džiovimas gali būti dėl skrandžio rūgščių. Burna džiūti gali ir dėl tam tikrų vaistų ar ligų. Jei burnos džiūvimą padeda išspręsti paprastas becukris ledinukas, vargu, ar tai yra kažkoks labai bjaurus ir pavojingas procesas.

Kaip numesti svorio, jeigu nepadeda nei sportas, nei dietos?

Peržiūrėti savo sportą ir dietą. Svorio metimas turi labai paprastą aritmetiką – kiek gavote kalorijų ir kiek sunaudojote. Jei svoris nekrenta, kalorijų gavote tiek pat, kiek sunaudojote. Dėl to reikia arba didinti sunaudojimą, arba mažinti kalorijas. Jei pačiam žmogui sunku apskaičiuoti kalorijas ar galvojate, kad neteisingai parenkate fizinį krūvį, jums gali padėti dietologas, kineziterapeutas arba sporto medikas.

Skrandžio rūgštingumas

Man diagnozuotas refliuksas. Vakarienę valgau 18.30–19.00, dažniausiai su mėsos produktais, kad nekiltų rūgštys. Tačiau ir naktį, ir rytais būna sausa burna, atsikėlus reikia labai daug išsikrenkšti, išsivalyti, tik tada galiu gerti vandenį. Kas galėtų padėti?

Klausimas, vertas milijono. Tas, kuris sugalvos, kaip išgydyti refliuksą, pilvo pūtimą ir nevirškinimą, tikriausiai galėtų gauti Nobelio premiją. Pirmą žingsnį jau žengėte – pradėjote atkreipti dėmesį į tai, ką valgote, ir pradėjote laikytis režimo. Kitas žingsnis – fizinis aktyvumas. Galbūt jums dar padėtų ir kvėpavimo mankštą. Kai kvėpuojame teisingai, kad išsipūstų pilvas, diafragma nustumia skrandį į vietą. Svorio metimas, žalingų įpročių atsisakymas, miegojimas naktį vietoje to, kad galvotumėte apie darbą, yra dar keli žingsniai link sveikos gyvensenos. Jei simptomai vis dėlto daro įtaką kasdienei veiklai, dėl jų negalite išsimiegoti, nuolat jaučiatės nemaloniai ir nesmagiai, galima gerti vaistus. Tačiau jie dažniausiai veikia tik tol, kol juos geriate. Kai nebegeriate, simptomai anksčiau ar vėliau grįžta.

Daugiau gydytojo Morozovo atsakymų į skaitytojų klausimus ieškokite kiekvieną penktadienį „Delfi Plius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)