Santaros klinikų gydytoja pasakojo, kad, vos atsilaisvinus lovai reanimacijoje, į ją žaibiškai greitai paguldomas kitas sunkios būklės ligonis.

„Per vakar parą per abi reanimacijas buvo paguldyti 5 nauji pacientai, gal net ir daugiau – dabar bijau sumeluoti. Visos lovos buvo labai greitai užpildytos dar iki vidurnakčio“, – „Delfi ryto“ laidai pasakojo Santaros klinikų gydytoja reanimatologė Smiltė Kolevinskaitė.


Panaši situacija yra ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Klaipėdoje šiuo metu intensyvios terapijos skyriuje gydomi 22 pacientai, nors lovų yra 20. Kaune gydomi 23 pacientai.

„Pradėjo daugėti pacientų. Srautas padidėjo į deguonies lovas. Dvi savaites srautas buvo stabilus. Per parą būdavo 19–20 pacientų, o vakar tas skaičius viršijo 30“, – sakė Kauno regiono COVID-19 ligos valdymo grupės vadovas daktaras Vaidotas Gurskis.

Vaidotas Gurskis

Dėl sparčiai besiplečiančių COVID-19 lovų uostamiestyje pradeda strigti ir planinių paslaugų teikimas.

„Kol kas mūsų regione ir mūsų ligoninėje teikiamos visos paslaugos, tačiau jos šiek tiek yra apribotos. Ir planinės operacijos dienoms ar savaitei-kitai atidedamos“, – „Delfi dienai“ komentavo Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Vinsas Janušonis

Medikai pastebi, kad reanimacijoje atsiduria vis jaunesni žmonės. Vilniuje intensyvios terapijos skyriuje guli ir trisdešimtmečiai, uostamiestyje jauniausias – 40 metų pacientas. Kauno klinikose gydomas ir vos mėnesio sulaukęs kūdikis.

„Iš tikro tendencija yra tokia, kad, palyginti su buvusiomis bangomis, pacientai jaunėja“, – pastebėjo V. Janušonis.

V. Gurskis asakė, kad dauguma pacientų yra virš 60 metų: „63 metai yra tas amžiaus vidurkis. Taip, jaunesnių žmonių irgi atvyksta, tačiau jie tikra nėra vyraujanti pacientų grupė“.

Didžioji dauguma pacientų nėra pasiskiepiję nuo koronaviruso. Gydytojai neslepia, kad tokiems žmonėms prireikus deguonies kaukių nusistatymas prieš vakcinas dingsta.

„Jie dabar maldauja juos gelbėti ir gailisi, kad nepasiskiepijo anksčiau. Iš visų pacientų, kurie pas mus buvo nesiskiepiję, turbūt neturėjome nė vieno, kuris sakytų, kad ir dabar nesiskiepytų, jeigu turėtų pasirinkimą. Dauguma jų tiesiog gailisi, kad tuo metu nepadarė šito žingsnio“, – „Delfi rytui“ sakė S. Kolevinskaitė.

Tačiau V. Gurskis pastebėjo: „Tikrai yra tokių žmonių, kurie nuomonės nepakeičia, bet dauguma visgi savo sprendimo gailisi“.

Tuo metu Lietuvoje ir toliau lėtėja skiepijimosi tempai. Praėjusią parą visoje šalyje pirmąja vakcinos doze pasiskiepijo vos 2 tūkst. 86 žmonės.

Visgi Vilnius nusprendė nuomotis „Litexpo“ vakcinacijos centrą bent iki metų pabaigos. Nors kadaise čia driekėsi skiepo laukiančių eilės, dabar centras ištuštėjęs.

Sostinės savivaldybė įsitikinusi, kad greitu metu „Litexpo“ pasipildys žmonėmis, norinčiais pasiskiepyti sustiprinančiąja vakcina.

Vilniaus miesto savivaldybės vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas sakė: „Jeigu ta trečia dozė bus prieinama visiems, kam praėjo pusmetis po antros dozės, tai Vilniuje mes turėtume situaciją, kad iki metų galo trečia doze galėtų pasiskiepyti 240 tūkst. žmonių“.

Praėjusią parą Lietuvoje buvo nustatyti 2182 koronaviruso atvejai. Mirė 18 žmonių, 14 iš jų buvo nepasiskiepiję arba pilnai nepaskiepyti.

Ligoninėse gydomi beveik 1390 sergančių koronavirusu. Iš jų – 125 reanimacijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1126)