Brigita. Šiuo metu gydausi nuo giliųjų venų trombozės, taigi, ar galiu skiepytis nuo COVID-19?

Taip, Brigita. Tos vakcinos, kurios skirtos jaunoms moterims nesukelia visiškai jokios trombozės. Kalbu apie mRNR vakcinas, tai yra „Moderna“ arba „Pfizer“ gaminys. Jei nusprendėte, kad skiepysitės vektorinėmis vakcinomis, tai yra „AstraZeneca“ arba „Janssen“, kurios turi labai labai mažą šansą sukelti trombozę – kur kas mažesnį nei rūkymas, nutukimas ar transatlantinis skrydis, jau gaunate profilaktinę dozę nuo to, ko bijote. Drąsiai skiepykitės ir jokių problemų nebus.

Sigita. Tai kiek turi būti tų antikūnų, kad nereikėtų testuotis?

Sigita ir visi kiti Lietuvos piliečiai – galbūt nustokime vieną kartą viską matuoti, nustokime atlikti nereikalingus tyrimus. Vienintelis pliusas iš šio tyrimo, kurį dabar padarote, tai galite pasipuikuoti prieš savo kaimyną, jei pas jį yra mažiau antikūnų nei pas jus. Arba nerimauti, jei kaimynas jų turi daugiau. Taip, kažkada atsiras kažkoks konkretus antikūnų skaičius, pagal kurį bus liepta skiepytis arba ne, testuotis arba ne, izoliuotis arba ne. Tiesiog administracine prasme. Šiuo metu į šiuos klausimus gydytojas neatsakys. Jei jau praėjo 180 dienų nuo paskutinio skiepo ar persirgimo, skiepytis reikia. Kada testuotis, klauskite to, kas to testo prašo.

Edmundas. Ar galima skiepytis nuo koronaviruso po širdies šuntavimo operacijos? Man 76 m. Nenoriu, nes didelė tikimybė atsirasti komplikacijoms ir noriu gauti iš šeimos gydytojos pažymą, kad negaliu skiepytis.

O kas jums sakė, kad skiepas nuo koronaviruso sukelia daug komplikacijų? Pašalinių – taip, palyginus su kitomis vakcinomis galbūt ir nemažai, nes pasireiškia skausmas dūrio vietoje, temperatūra. Komplikacijų jūsų amžiuje kur kas daugiau sukelti gali pati koronaviruso infekcija. Ir pagal ligas, ir pagal amžių jūs priklausote rizikos grupei ir jūs turėtumėte jau seniai būti paskiepytas. Jei nenorite rimtų problemų po ligos – skiepykitės. Nežinau, kas galėtų išrašyti pažymą, kad negalite skiepytis, nes pagal tai, ką parašėte, skiepas ne tik rekomenduojamas jums, o beveik privalomas.

Lina. Kaip dar galima sumažinti cholesterolio kiekį be statinų vartojimo? Ar vienos dienos badavimas savaitėje tinka?

Viskas priklauso nuo to, ką jūs veikiate likusias 6 dienas. Jei valgote bet ką, daug, riebiai, sočiai, nebūnate lauke, neužsiimate fiziniu aktyvumu, geriate daug kavos, rūkote ir patiriate daug streso, tai viena badavimo diena neišspręs visiškai nieko. O jei likusias 6 dienas stengiatės išlaikyti formą, valgote skanų maistą ir saikingai, daug laiko praleidžiate lauke, gaunate saulės spindulių, stengiatės kuo daugiau pajudėti ir pasimylėti su vyru, ta viena diena gali būti reikšmingas postūmis jūsų sveikatai. Bet kuriuo atveju, statinai yra skiriami tik didelės arba vidutinės rizikos asmenims. Tai yra tie, kurie turi aukštą kraujospūdį, persirgę insultu, infarktu ar turi diabetą, arba kurių cholesterolio lygis tikrai labai labai aukštas. Dažniausiai kalbame apie šeimynines dislipidemijas. Jauniems žmonėms, kuriems cholesterolis padidėjęs vidutiniškai, statinai nėra pirmo pasirinkimo vaistas.

Venų trombozė

Adelė. Mane kankina naktiniai traukuliai – kojose, pakinkliuose lyg sudreba raumenys ir pažadina arba neleidžia užmigti. Kankinuosi naktimis. Ką daryti? Ar tai nervų liga, ar raumenų?

Labai sunku nuotoliniu būdu atsakyti į jūsų klausimą. Kiek laiko tai trunka, kas provokuoja, kokie pojūčiai, ar yra tirpimas, mėšlungis? Bet iš to, ką papasakojote, galiu įtarti, kad tai neramių kojų sindromas. Tokia nei smegenų, nei raumenų, nei nervų liga. Dėl ligos patvirtinimo patarčiau kreiptis į gydytoją neurologą. Gydymui gali būti skiriami dideli geležies kiekiai, jei jos trūksta, arba raumenis atpalaiduojantys vaistai. Bet kuriuo atveju atpalaiduojantis raumenų masažas ir lengvas fizinis aktyvumas vakare, kad būtų pagerinti kraujotaka raumenyse, gali duoti efektą net ir be neurologo konsultacijos.

Aldona. Vitaminų – nors mašina vežk. Prašau patarti, kaip geriau gerti? Kokius pasirinkti?

Taip, visi dabar vitaminus mašinomis ir veža – kas į baseiną važiuoja, kas į mišką grybauti, kas į lauką šašlykų valgyti. Ir jūs taip pat vežkite savo vitaminus, eikite pasivaikščioti ir pabūti saulėje, įvairiai ir skaniai valgykite, tik nepamirškite saiko, išsimiegokite naktį, o prieš miegą pasimylėkite. Tai ir yra patys geriausi vitaminai. Iš vaistinės visada galite nusipirkti žuvų taukų ir vitamino D. Jei sėdite niūri, pikta, valgote viską iš eilės tik ne tai, ką rekomenduoja gydytojai, jokie vitaminai nepadės, nes, kai nėra meilės sau, niekas jos nepakeis.

Beata. Ar per didelis kavos kiekis ir nepakankamas poilsis gali paveikti širdies darbą? Paskutiniu metu, kaip sakoma, jaučiu širdį.

Labai gerai, kai moteris turi širdį, bet blogai, kai pradedate nemaloniai ją jausti. Kava ir parasimpatinė nervų sistema, kuri aktyvinama dėl streso, nemigos, per didelio fizinio darbo, adrenalino ir taip toliau, duoda botagėlio širdžiai. Dar vienas botagėlis iš kavos tikrai gali būti lemtingas. Pagalvokite apie gyvensenos keitimą.

Valerijus Morozovas

Laima. Sergu tikrąja policitemija. Ar galiu skiepytis?

Tikrai galite skiepytis. Bent jau man žinomu kontraindikacijų dėl policitemijos nėra. Jei gaunate kokį nors labai naujovišką ir įmantrų gydymą, nors nežinau, kad toks Lietuvoje būtų taikomas, tada galite pasitarti su savo hematologu. Bet, jei gydymo nėra, tik stebėjimas, ir gaunate paprastas tabletes, kurias gaunate jau daugybę metų, skiepykitės drąsiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)