Ša, abi pusės, nusiraminam su kaltinimais seksizmu. Pradžiai apsitarkime, kas tas PMS?

Kolegei išdygo spuogas ir ji dėl to šnypščia Jums iš už savo monitoriaus krašto? PMS? Nebūtinai. Gal tai tiesiog spuogas ir neadekvati Jūsų reakcija į šios dienos moters gyvenimo tragediją, nes Jūs – seksistas? Žmonai skauda pilvą ir dėl to ji guli liūdna ir kelia balsą, kai elgiatės kaip mažvaikis ir nerandat švarių apatinių? PMS? O gal tai tiesiog moters pilvo skausmas ir vyro nebranda, o Jūs – nevala seksistas?

Gal PMS – tai staigus viršininkės sprendimas atšaukti Jūsų atostogas ir užsirakinimas nuo teisėto Jūsų androgeninio pykčio savo kabinete pusdieniui? O gal tai tiesiog kerštas už dezodoranto ir šampūno tiekiamų privalumų neigimą ir prastą darbą įmonės labui, o Jūs viso labo pleiskanotas seksistas?

Nežino niekas. Todėl prieš pradedant:

Sakinys vyrams: PMS nėra bet koks Jus erzinantis moterų elgesys, o bandyti pateisinti savo bendravimo kliurkes vien kitos pusės svyruojančiais hormonais – negalima.

Sakinys moterims: mes Jus mylim, bet PMS nėra indulgencija ir leidimas paleisti vadeles, dangstant savo bendravimo ir profesines kliurkes hormonų svyravimais.

PMS tai sindromas o tai reiškia turi atitikti kelis kriterijus:

keli simptomai;

pasireiškiantys penkias dienas prieš ir praeinantis per keturias po;

kartojasi bent tris ciklus;

daro įtaką kasdienei veiklai.

Taip. Devynios dienos per mėnesį, kas mėnesį. Jeigu nėra dėsningumo, pasikartojimo, keičiasi pojūčiai ir nelabai trukdo – joks čia ne sindromas, šiaip truputį užeina, nepataikaukite sau, apsieikime be didybės manijos apraiškų ir etikečių.

Visos moterys kenčia nuo PMS. Ne, ne visos. Per gyvenimą vienokių ar kitokių simptomų gali susilaukti trys ketvirčiai moterų, bet ne visos. Pakankamai ryškius simptomus, kad anie darytų įtaką kasdienei veiklai, jaučia penktadalis gražiosios žmonijos dalies. 2-5 procentai gali turėti rimtų sutrikimų, kurie galėtų vadintis liga (prieš menstruacinis sveikatos disforinis sutrikimas), bet pusė medikų mano, kad čia išmįslas. Pasikartosiu, kur baigiasi socialiniai vaidmenys ir etiketės, o kur prasideda medicina, medicinos korifėjai nesutaria.

PMS jaučia tik žmonių moterys. Ne. Ir kitos primatų rūšys pasižymi banguojančiu elgesiu ciklo metu: makakos daug valgo, o orangutanės daug miega. Tad, laikykitės vyrai, ne Jus vienus motušė gamta pakišo.

PMS – tai tik emocijos. Ne. Nėra „privalomų“ simptomų, kaip ir nėra „negalimų“. Tai ir fiziniai pojūčiai - kaip skausmas, pykinimas; ir reguliaciniai sutrikimai – prakaitavimas, svaigimas; ir emocijos, ir miego sutrikimai, ir apetito, skonio bei seksualinės traukos pokyčiai. Apriboti PMS vien emocijų pokyčiais – tėra pletkai ir išankstinis nusistatymas.

PMS tik neigiami pojūčiai. Pasirodo, vėl tampame išankstinio nusistatymo aukomis. 9 iš 10 klausimynų apie moterų pojūčius prieš ciklą sudaro tik klausimai apie neigiamus simptomus. Čia kaip klausti visų paskiepytų: ką blogo jautei po skiepo? Nori nenori, bet primetamas neigiamos informacijos pasirinkimas. Kai paliekama galimybė pažymėti ir neutralius, ir teigiamus pojūčius, pasirodo, kad gali būti ir gerų patyrimų: noras mylėtis, naujų skonių atradimai, gilesnis miegas. Kaip ir po skiepo: laisvė, pakilumas, saugumas ir 5G ryšys.

Valerijus Morozovas

Neigiami pojūčiai tik PMS metu. Ir vėl panaši informacijos rinkimo klaida. Kai moterys žymi simptomus kasdien, pasirodo, kad galva skauda ir kitomis ciklo dienomis, vyras ir vaikai erzina nepriklausomai nuo kraujavimo ar nekraujavimo, o šansą ilgam užstrigti tualete labiau didina vakarykštės picos gabaliukų kiekis, o ne ciklo diena. Maža to, aplinkinių empatija, fizinis aktyvumas, savirealizacija ir pasiekimai karjeroje, bei darna šeimoje labiau įtakoja savijautą, nei ciklo svyravimai. Išvertus į vyrams suprantamą kalbą – moterys, kurios gauna meilės ir dėmesio mažiau kankina vyrus prieš mėnesines.

Dėl visko kalti hormonai. Ne, jie kaip prieskoniai – paryškina, paskanina, kartais sugadina, bet vis tiek gaunami tik su pagrindiniu patiekalu. Taip, jei skauda pilvą, tai vyro kojinės vidury kambario erzina labiau, nei kai jo neskauda. Bet trigeris, vienok, kojinės, ne pilvas.

O kuo dėtas šokoladukas? O šokoladukas visada padeda. Paprasčiausias būdas pakelti serotonino (laimės hormono) kiekį – sočiai pavalgyti. Padeda trumpam, tada pradedi nekęsti savęs, tad vėl reikia pavalgyti, o PMS yra puikus pasiteisinimas, kodėl tau šiandien galima. Arba šokoladukas, arba pokalbis su antrąja puse apie „kaip tu mane myli?“. Todėl visi vyrai padeda šokoladuką matomoje vietoje ir pasislepia.

Šokoladas

PMS su amžiumi praeis/pablogės. Taip, praeis arba pablogės, arba pradžioje pablogės, o tada praeis. Priklausomai, apie kokį amžių kalbame. Labiausiai PMS simptomai išreikšti tarp 30 ir 40 metų. Tad dvidešimtmetei gali pablogėti po dešimtmečio, o dar po dešimtmečio vėl pagerėti. O gali ir nepagerėti. Arba nepablogėti.

Jokio sporto ir daug valgymo. Vėlgi, kur baigiasi medicina (kai skauda pilvą ir nėra ištvermės), o kur prasideda socialiniai ir psichologiniai veiksniai (pasiteisinimas nesportuoti ir prisivalgyti)? Vienaip, ar kitaip, jei sugebėsite išlaikyti įprastą aktyvumą tomis dienomis – jausitės geriau, nei rydama keksiukus, bet pradėti savo sporto karjerą tomis dienomis ne kokia mintis.

Nieks nuo PMS nepadeda. Padeda. Aš puikiai suprantu, kad viską, ką iki šiol girdėjote ir/ar skaitėte – ne tai, ko tikėjotės iš gydytojo. Nes iš gydytojo tikitės tabletės. Ir jokių pastangų. Magnis, vitaminas B6, antioksidantai (alfa lipoinė ir kitos Omega 3 riebiosios rūgštys) gali turėti poveikį PMS simptomų mažinimui. O gali neturėti. Bet bent jau labai nepablogins. Kiek rimčiau suveiktų kontraceptikai (jei atitinka moralines ir teologines normas). Kontraceptikų sudedamoji, vardu drosperidonas, kartais neblogai suveikia ir padeda pasiryžusioms, bet tai yra receptinis preparatas, tad reikia pasitarti su gydytoju apie naudą ir nenaudą.

Nebijokite paklausti gydytojo apie tuos simptomus. Tai nėra jokia karma, bauda už moteriškumą ir joks nuosprendis. Juo labiau tai nėra pretekstas kaltinti Jus neadekvačiu elgesiu tomis dienomis, yra visi šansai, kad neadekvačiai Jūs elgiatės nuolat.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)