– Apie vidurių užkietėjimą sklando labai daug mitų ir šiandien pabandysime kai kuriuos iš jų panagrinėti. Pavyzdžiui, kad vidurių užkietėjimas būna tik tiems, kas geria per mažai vandens.

– Siūlyčiau sau atsakyti į klausimą – ar aš per dieną pakankamai išgeriu vandens? Esant per mažam suvartojamų skysčių kiekiui visa bendra savijauta prastėja ir gali atsirasti vidurių užkietėjimas. Jei geriate pakankamai ar net daugiau nei reikėtų, tuštinsitės tiek, kiek reikia jūsų organizmui – nei dažniau, nei rečiau.

– O koks yra tas normalus dažnis? Ar tikrai reikia kasdien nueiti ir palengvėti bent puse kilogramo?

– Ir taip, ir ne. Jei visą gyvenimą tuštinotės kasdien ir jau penktą dieną nieko nepavyksta, savijauta bus tikrai prasta. Tačiau, jei nuolat tuštinatės 3 kartus per savaitę ir jaučiatės puikiai, tame irgi bėdos nėra.

– Kaip man sako pacientai, jei tuštiniesi rečiau, tave pradeda valgyti toksinai ir iš žarnų pasiskirsto po visą organizmą.

– Nesvarbu, kiek kartų per parą žmogus eina į tualetą, žarnynas niekada nebus tuščias, jame visada bus išmatų. Išmatos yra būtinos mūsų organizmui, jose gyvena nesuskaičiuojamas kiekis bakterijų, kurios labai svarbios organizmui. Svarbu suprasti, kad išmatos, kartą patekusios į žarnyną, ten ir lieka iki tol, kol nenuleidžiame jų į tualetą. Jokio kelio atgal į kūną joms nėra, tad tikrai negalime apsinuodyti, nes žarnyno sienelės puikiai nuo to apsaugo.

Skrandis

– Galiausiai reikia nustoti įsivaizduoti savo žarnyną kaip stalaktitais ir stalagmitais apaugusį urvą, kur viskas mus nuodija. Taip nėra. Paminėjote bakterijas – vienas iš įsitikinimų yra toks, kad jei naudosime daug gerųjų bakterijų, tikrai bus vidurių užkietėjimas, nes tai pagrindinė išmatų statybinė medžiaga. Taigi, probiotikai kietina vidurius.

– Didelė tikimybė, kad gerosios bakterijos neturės jokios įtakos nepadarys. Nėra įrodyta, kad jos efektyvios gydant vidurių užkietėjimą, o žalos tikrai nebus. Tai gali būti asmeninis pasirinkimas. Jei būklė, naudojant probiotikus, gerėja, galima juos naudoti stebint savijautą. Tačiau pablogėjimo tikrai nebus.

– Dar vienas būtinas produktas, kad viskas efektyviai slinktų žemyn, yra skaidulos ir skaidulinis maistas. Todėl, jei kankina vidurių užkietėjimas, suvalgyk sėlenų šaukštą ir palengvės.

– Iš tiesų, skaidulos yra reikalingos. Įrodyta, kad didesnis jų kiekis maisto racione gali padidinti tuštinimosi dažnį. Deja, ne visiems. Jei vargina vienkartinis ar šiek tiek užsitęsęs vidurių užkietėjimas dėl, pavyzdžiui, pakitusios mitybos, streso ar kitų gyvenimo aplinkybių, greičiausiai puikiai padės slyvos, burokėliai. Taip pat rekomenduojami džiovinti vaisiai, grūdų košės, augaliniai aliejai, pavyzdžiui, alyvuogių. Bet, jei vidurių užkietėjimas lydi jau ne vienerius metus, skaidulos efekto neduos, o savijauta gali netgi šiek tiek pablogėti, pavyzdžiui, atsirasti pilvo pūtimas, raižymas. Be vaistų, tokiu atveju, gali ir nepavykti pasituštinti.

Skaidulų šaltiniai

– Tai slyvos ir burokėliai, visgi, veiksmingi?

– Tam tikrais atvejais taip.

– Vienas iš įsitikinimų yra toks, kad jei sustojo viduriai, reikia išsitirti skydliaukę.

– Tai galėtų būti priežastis, bet labai maža tikimybė, kad tai bus vienintelis simptomas. Greičiausiai skydliaukės sutrikimus išduos visai kiti simptomai, žymiai ryškesni ir svarbesni. Skydliaukės tyrimo dėl vidurių užkietėjimo nerekomenduočiau, geriau koncentruotis į savijautos gerinimą.

– Kiti pacientai įsitikinę, kad kaltas vėžys – jis ten auga kaip didelis guzas, viską užkemša ir dėl to negalima pasituštinti.

– Puikiai suprantamas pacientų nerimas dėl onkologinių ligų. Į ką svarbu atkreipti dėmesį – ar vidurių užkietėjimas atsirado staiga ir esate vyresnio amžiaus, tai yra virš 50 metų, taip pat, jei atsiranda kraujas išmatose, svorio kritimas, apetito stoka, pakitimai kraujo tyrimuose. Apie šiuos simptomus visada reikia informuoti savo šeimos gydytoją. […] Dažnai pacientai kalba apie kolonoskopijos tyrimą ir klausia, ar nereikėtų jo atlikti. Deja, šis tyrimas jokios informacijos apie vidurių užkietėjimo priežastį nesuteiks, problemos neišspręs ir nėra rekomenduojamas, jei nėra kitų simptomų.

– Vienas iš patarimų, ką daryti dėl vidurių užkietėjimo, yra fizinis aktyvumas. Jei išjudini visus raumenis, pradės judėti ir žarnyno raumenys. Ar yra tame tiesos?

– Taip, yra. Žarnynas juda kartu su mumis ir džiaugiasi, kai tą darome. Svarbus pilvo presas, nes jis tiesiogiai dalyvauja tuštinimosi metu. Ypač rekomenduojami atsilenkimai, pasivaikščiojimas, lipimas laiptais. Tuštintis labai padėtų padėtis, kai keliai yra aukščiau už dubenį. Tam skirti tualeto paaukštinimai.

– Dar lietuviai labai mėgsta gydytis žolelėmis. Kur yra bėda su jomis, kad organizmas labai greitai pripranta?

– Prie žolinių preparatų pripratimas tikrai gali atsirasti. Juos nutraukus po ilgo vartojimo gali nebeatsinaujinti natūralus noras tuštintis. Žolelės yra saugus pasirinkimas tik trumpam laikui. Ypač senos lapų preparatai gali būti vartojami tik esant trumpalaikiam, retai pasitaikančiam vidurių užkietėjimui. Ilgalaikis jų vartojimas sutrikdo žarnyno veiklą, gali pradėti trūkti mikroelementų ir netgi atsirasti storosios žarnos sienelės spalvos pakitimų.

– Taigi, žolelės labai smarkiai dirgina tuštinimosi refleksą, jį sustiprina dirbtinai. Kitą kartą mūsų pačių reflekso nebeužtenka, vis reikia botago. Todėl ilgai jų nevartokime. Kitas būdas – kava, ji irgi gali pagerinti tuštinimosi reikalus.

– Rytinis kavos gėrimo ritualas gali pajudinti žarnyną. Neretai pacientai sako, kad po rytinio puodelio kavos sėkmingai pasituština. Tačiau tai labiau būdinga žmonėms, kurie nesusiduria su vidurių užkietėjimu. Jei tie, kurie turi problemų, išgers dar daugiau kavos, neteks skysčių ir jausis dar prasčiau, pablogins situaciją.

Kava apsaugo kepenis.

– Tai gal pasidaryti didelę klizmą, yra net klinika Vilniuje tuo užsiimanti, viską išplauti ir kartoti tai kasdien?

– Žarnyno nereikia nei plauti, nei valyti. Išmatų ten turi būti, o su plovimais galime labai sau pakenkti. Gali sutrikti žarnyno funkcija ir visiškai pranyks noras tuštintis.

– Tai ar yra koks nors efektyvus, saugus gydymas, jei senos lapų negalima, o vien burokėliai ir pasivaikščiojimas nepadeda?

– Yra saugių vaistų, kurie padidina išmatų tūrį. Pats žarnynas jaučia, kad išmatų yra daugiau ir taip sukeliamas natūralus noras greičiau pasituštinti. Šie vaistai nesukelia jokio pripratimo, net jei vartojate kasdien. Jei vargina ilgalaikis vidurių užkietėjimas, tenka juos vartoti. Vėlgi, svarbu nepamiršti prieš tai sakytų rekomendacijų dėl mitybos, fizinio aktyvumo ir gyvenimo įpročių.

– Taigi, mylimi žiūrovai, daug kas priklauso ir nuo jūsų pačių, nuo jūsų fizinio aktyvumo, mitybos. Tačiau, jei reikia, gydymas yra ir nereikia jo bijoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)