Kaip pasakojo laidos pašnekovė, Lietuvoje sergamumas melanoma – agresyviausia odos vėžio forma, yra didesnis nei Ispanijoje ar Italijoje, mat lietuviai turi šviesią odą, tačiau labai mėgsta degintis.

O deginimasis neretai ir būna pražūtingas veiksnys, pastūmėjantis link odos vėžio diagnozės. Nuo to apsisaugoti gali nepadėti nė kremas nuo saulės.

„Jei žmogus pasitepa kremu nuo saulės vieną kartą ryte ir nuo 10 val ryto iki pat vakaro guli kaip malka, kremas jau seniai būna susigėręs ir nebeveikia. Oda ginasi tapdama raudona, tokiu atveju tai jau yra pažeidimas“, – pabrėžė gydytoja.

Salotės ežero paplūdimys

Tačiau dauguma linkę apsigauti arba netikėti, kad liga gali pasireikšti ir po keliasdešimt metų. Mat žmogaus oda turi atmintį ir gali neparodyti žalos iškart.

„Taip pat, kaip ir suvalgius šokolado – vieną spuogais išbers jau kitą dieną, o kitą tik po kelių savaičių“, – pasakojo laidos pašnekovė.

Svarbiausia kuo greičiau atpažinti ligą

Melanoma yra viena iš dažniausių onkologinių ligų jauniems žmonėms. Apskritai tai gana retas susirgimas, bet jaunystėje jis vienas dažniausių, nes melanomai didelę įtaką daro stiprūs nudegimai.

Tuo metu kitų rūšių odos vėžiai dažniausiai pasireiškia žmogui sulaukus 60-70 metų ir gydytojų nebestebina. Profesorės teigimu, oda, kaip apranga, turi atlaikyti gyvenimo būdą, įpročius, buvimą saulėje, tad senatvėje gali atsirasti ikivėžiniai ar piktybiniai dariniai. Pastebima, kad odos vėžys jaunėja. Kaip pasakojo prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė, jauniausia jos pacientė buvo 20 metų.

Piktybinis apgamas

Nė vienas gydytojas negali tiksliai pasakyti, kaip vystysis melanoma. Ji gali būti labai maža ir agresyvi, gali būti toli pažengusi, bet žmogus išgyvena dar daug metų. Svarbiausias tikslas yra kuo greičiau atpažinti ligą ir ją operuoti, nes tai – vienintelis sėkmės garantas.

Būtent dėl to itin svarbu stebėti savo kūną ir jo pokyčius. Atkreipti dėmesį reikia tuo atveju, jei odoje kažkas pasikeitė, atsirado naujas darinys, apgamas, jis auga. Dalis melanomų, pasak gydytojos, atsiranda iš jau buvusių apgamų, todėl reikia įsiminti savo apgamus ir, jei jie pradeda keistis, kreiptis į specialistą. Pokyčiai gali įvykti per 2 mėnesius ar net 2 savaites.

Nudegimų žala pasireiškia po 20 metų

Gydytojos teigimu, atkreipti dėmesį į apgamus ir skubėti pas specialistus reikia šiais atvejais: jei keičiasi spalva, kraštas, kontūras, dydis, apgamas kraujuoja.

„Pačios pikčiausios melanomos yra gražios, taisyklingos, mažos, juodos ir greitai augančios. Pastebėti mažą juodą taškelį tikrai gali būti sunku“, – įspėjo prof. M. Bylaitė-Bučinskienė.

Melanomos galima nejausti labai ilgą laiką, o žmogus pastebi ją tik tada, kai pradeda šlapiuoti ar kraujuoti: „Tada galvoja, kad kur nors užkliudė, bet dažnai būna, kad vėžys jau yra 2-3 metus.“

Tačiau melanomos tikrai galima išvengti, jei laikysimės prevencijos.

Piktybinis apgamas

„Kai sakome, kad negalima degintis, tai nereiškia, kad reikia paranojiškai visais būdais vengti saulės. Ne, reikia gyventi normalų gyvenimą, vykti atostogauti, bet būnant saulėje ir nesisaugant, deginantis reikia suvokti, kad ilgainiui tos vietos bus pažeistos“, – sakė profesorė.

Kaip pasakojo pašnekovė, dažnai rūpinamės tik tuo, kas bus šiandien. Tačiau kalbant apie odos vėžį, reikia galvoti apie ateinančius 20-30 metų. Neretai 16-18 metų žmonės itin smarkiai deginasi ir tokiu metu nerūpi nei raukšlės, nei pigmentas ar ligos. Po keliasdešimt metų suaugusiam darbingam žmogui įvyksta smūgis – jis išgirsta melanomos diagnozę.

Prie to prisideda visi jaunystės apsilankymai soliariume, daugkartiniai nudegimai iki pūslių, odos nepriežiūra. Žala kaupiasi, kol galiausiai išryškėja. Tada pastebimas visai nedžiuginantis rezultatas – oda atrodo senesnė, daugiau raukšlių, pigmentinių dėmių, atsiranda daugybė senatvinių karpų. O vėliau ir odos vėžys.

Svarbiausia – apsauga nuo saulės ir drėkinimas

Jei norime ilgiau išlaikyti skaisčią odą, daugiau dėmesio jai skirti turime jau nuo 20 metų. Daug besideginant, rūkant, vartojant alkoholį oda gali atrodyti ir 10 metų vyresnė nei yra iš tiesų.

Matilda Bylaitė Bučinskienė

Gydytoja įvardija du pagrindinius dalykus, kurių reikia, kad oda nepasentų anksčiau laiko.

Tai yra drėkinamasis kremas ir apsauga nuo saulės. To, pasak profesorės, reikia jau nuo 20 metų. Mat nuo to laiko pradedame matyti pirmuosius senėjimo požymius, o kartais, jei genetika prasta, netgi dar anksčiau.

Prof. M. Bylaitė-Bučinskienė pastebi, jog itin staigus odos suprastėjimas pamatomas po 40-ies. Tai priklauso ir nuo turimų ligų, streso, sveikatos, dienos režimo. Oda atrodys daug skaisčiau, jei žmogus turės griežtą dienos režimą ir eis miegoti 22 valandą, o ne vidurnaktį ar vėliau. Taip pat svarbi mityba.

Įdomu tai, kad atsiradus kompiuteriams, telefonams, ant veido odos atsiranda vis daugiau pigmentinių dėmių.

Gydytoja pataria, jog norint vyresniame amžiuje išlaikyti skaisčią odą reikia pagalvoti apie veido pilingus, mezoterapiją, biorevitalizaciją, hialurono užpildus, kartais botulino toksiną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)