– Tikriausiai kiekvienas esame sutikęs vyresnio amžiaus moterį, kuri atrodo daug jauniau, nors ir sako, kad nieko per daug ant veido netepdavo ir nedarydavo. Kas, visgi, lemia, kaip senstame ir kaip atrodome?

– Jau seniai atsisakėme tų dalykų, kai sakome, kokio amžiaus ir ką reikia daryti. Ateina 24 metų mergina ir jos veido odos pakitimai yra daug didesni nei moters, kuriai 40 metų. Nebežiūrime į amžių, žiūrime į tai, kokie yra pakitimai. Faktoriai, kas lemia tai, kaip atrodome, yra labai įvairių. Vienas svarbiausių faktorių yra genetika, piktnaudžiavimas ultravioletiniais spinduliais, deginimasis saulėje, naudojami netinkami apsauginiai kremai arba išvis jie nenaudojami. Taip pat mimikos raumenų darbas, nuo kurių susidaro mimikos raukšlės, mityba, stresas, miegas. Labai svarbu kosmetika, kurią naudojate, kada ir kokią naudojate. Aišku, svarbu ir kosmetologas ar gydytojas dermatologas, kuris laiku patartų, ką daryti.

– Ar egzistuoja kažkokia konkreti mityba ar maisto produktai, kurie padeda ilgiau išlaikyti odos jaunystę?

– Pats pagrindinis dalykas yra reikiamas vandens kiekis, kurį reikia išgerti per parą. Nuo to priklauso odos drėgmė, bendras jos vaizdas, raukšlytės. Čia yra pagrindinė problema, nes dažniausiai mes jo per mažai išgeriame. Ir kuo toliau, tuo labiau ši problema tampa aktualesnė, nes yra vis daugiau dalykų, kurie odą išdžiovina. Šiuo metu tai yra medicininės kaukės, per kurias oda negauna drėgmės, kaista, yra dirginama. Taip pat dirbtinė ventiliacija, kuri yra biuruose, kitose patalpose. Dėl to reikia gerti pakankamai vandens. O toliau yra visi kiti mitybos dalykai. Neretai gauname nepakankamai visų reikalingų maistinių medžiagų.

Subalansuota mityba

– Patarkite, ar verta rinktis papildus ir, jei taip, tai kokius, kad iš tiesų padėtume savo odai? Ar reikia skaityti sudėtį?

– Aišku, sudėtį reikia visada skaityti, tiek papildų, tiek kremų, tiek visko, ką perkame. Nors patiems žmonėms gana sudėtinga suprasti, kokia turi būti gera sudėtis. Dėl to geriausia kreiptis į specialistus.

– Maždaug 21 metų žmogus pasiekia brandą, o kada pradeda senti oda? Kada atsiranda pirmosios raukšlės?

– Kaip ir sakiau laidos pradžioje, jau kokį dešimtmetį nebežiūrime į žmogaus biologinį amžių, bet žiūrime į odos pasikeitimus tuo laiku. Nors pagal visus genetinius procesus, kolageno gamyba lėtėja apie 34–35 metus. Tačiau ateina ir 24 metų merginos ateina, kurios turi mimikos raukšles, jų paakių oda pasikeitusi. Kartais ateina 38 metų ir jos atrodo geriau nei kai kurios 20–metės.

– Gydytoja, tai koks būtų jūsų patarimas, kaip stebėti save ir savo veidą, nepriklausomai nuo amžiaus? Kokie ženklai, pasikeitimai veide rodo, kad galbūt reikėtų pasidomėti, kokią kosmetiką naudojame ar pagalvoti apie kokias nors procedūras?

– Moterys pačios tikriausiai aiškiai pradeda matyti, kada atsiranda pirmieji pokyčiai. Mažėja odos elastingumas, atsiranda nosies raukšlelė, plečiasi poros, keičiasi pigmentacija. Dažniausiai pastebime, kai pradeda keistis pati odos struktūra, atsiranda mažytės raukšlelės, greičiausiai atsiranda paakių zonoje, plečiasi poros, mažėja elastingumas. Antra ryški pasikeitimų grupė yra mimikos raukšlės, kurios atsiranda tarp akių ar akių srityje. Trečia, tai dėl gravitacijos laisvėja audiniai ir jie leidžiasi žemyn. Tada išryškėja raukšlės, kurios eina nuo nosies iki lūpų kampo, dingsta veido linija. Paskutinė grupė yra tada, kai keičiasi odos spalva, netolygus pigmentas, daugėja kraujagyslių. […] Nuo pakitimų priklauso ir tai, kaip jie bus koreguojami. Pavyzdžiui, mimikos raukšlėms auksinis standartas yra botulino toksino injekcijos. Jei audiniai nusileidę į apačią, kartais užtenka ir užpildų, tačiau moderniausia yra ultracelo procedūra. Kiekvienu atveju renkamės skirtingą korekcijos būdą.

– Kuo skiriasi kosmetika, skirta jaunai odai, nuo tos, kuri skirta brandžiai odai? Jei, kaip sakėte, į amžių nebežiūrime.

– Per savo 30 metų praktiką įsitikinau, kad kosmetikos skirstymas į jaunos ir brandžios odos, yra labai klaidingas. Kosmetiką reikia parinkti pagal aktyvias medžiagas. Jei matome, kad 27–28 metų jaunam žmogui atsiranda pakitimai, mažėja odos elastingumas, plečiasi poros, atsiranda raukšlelės, nereikia laukti dar 20 metų, reikia ieškoti kosmetikos, kuri skatintų kolageno sintezę. Tokios kosmetikos priemonės dažniausiai būna brandžiai odai, bet, jei lauksime iki tol, kol oda taps brandi, kosmetika vėliau duos daug prastesnį efektą ir reikės stipresnių procedūrų. Tad reikėtų mažiau skirstyti produktus pagal amžių.

– Viena žinomiausių medžiagų yra hialuronas. Ar tai ir yra ta medžiagų karalienė, kuri išlaiko odos drėgmę ir saugo jaunystę?

– Hialuronas yra tobulas dalykas, skirtas odos drėkinimui. Jei problema yra tik dėl odos drėgnumo, tada taip. Tačiau hialuronas nestimuliuoja kolageno sintezės. O visos problemos, apie kurias kalbėjome prieš tai, atsiranda dėl mažėjančios odos ląstelių gamybos, jas reikia stimuliuoti. Čia karalius su karaliene tampa du produktai – vitaminas A arba retinolis ir vitaminas C.

– Kremą su hialuronu galima įsigyti už kelis šimtus eurų, bet galima ir už kelis ar keliasdešimt eurų. Kiek svarbi yra kaina?

– Labai mažai svarbi, daug svarbiau, kokia yra sudėtis, kokios ten medžiagos ir kokia koncentracija. Taip, kokybiški produktai negali būti labai pigūs, tačiau daug svarbiau yra sudėtinės dalys ir jų koncentracija, biocheminė formulė.

Veido oda, pilingas, rūgštis

– Yra įvairių neinvazinių procedūrų, nuo veido kaukės iki veido masažo. Kaip suprasti, ko reikia būtent tau, į ką verta investuoti, o kas tiesiog malonus laiko praleidimas?

– Aš manau, kad turi konsultuoti patyręs ir geras specialistas, kuris dirba su įvairiomis procedūromis ir įvairia įranga, tada jam lengviau parinkti, kas žmogui tinka. Jei dirbi tik su tam tikra įranga, negali žinoti, kas geriau tinka.

– Kokia medžiaga yra botulinas, kaip jis veikia ir ar tai yra visiškai saugi medžiaga?

– Botulino toksino injekcijos yra auksinis standartas mimikos raukšlių koregavimui. Tai visiškai saugi medžiaga, kuri atėjo iš neurologinės srities, naudojama naujagimiams. Kasdien geriami vaistai nuo skausmo gali turėti daug didesnes pasekmes nei botulino toksino injekcijos. Botulinas veikia paprastai, jis užblokuoja nervinio impulso praėjimą į raumenį, nes mimikos raukšlės yra genetinės. Raumuo negauna įsakymo susitraukti ir atsipalaiduoja, raukšlės išsilygina.

– Tikriausiai esate girdėjusi, kai sakoma, kad moteris neturi mimikos, negali nei šypsotis, nei parodyti kitų emocijų. Kokios tai situacijos, kodėl taip nutinka?

– Šiais laikais žmonės nori kuo natūralesnio vaizdo ir dažniausiai nė neįmanoma pasakyti, kad kažkam yra suleistas botulino toksinas. Jei veido bruožai smarkiai pakeisti, dažniausiai tai būna ne botulino toksinas, o per stipriai atliktos plastinės operacijos. Kai antakiai pakyla aukščiau natūralios linijos, per stipriai patempta oda. Nors pasitaiko ir tokių atvejų, kai panaudotos per didelės botulino dozės. Tai priklauso nuo specialisto, kuris atlieka šias procedūras.

Mūsų oda

– Kas turėtų atlikti tokias procedūras, ar gydytojas, ar kosmetologas?

– Ne paslaptis, kad pas mus daug procedūrų atliekama nelegaliai. Bet, pagal įstatymus, jas gali atlikti tik plastinės rekonstrukcijos chirurgijos gydytojai ir gydytojai dermatologai, tik specializuotose įstaigose.

– Kokios gali būti botulino toksino komplikacijos? Ar tiesa, kad gali užkristi visa akis?

– Dėl bet kokios medicininės procedūros gali įvykti komplikacijų, tačiau patyręs specialistas žinos, kaip su problema susitvarkyti.

– Kitos injekcijos yra hialurono, ką apie jas žinome ir ar tai saugu?

– Hialuronas yra labai saugus, nes jis net vadinamas natūraliu produktu. Aišku, jis gaminamas farmacijos kompanijų. Tačiau hialuronas yra vandens molekulės, sujungtos su stabilizuotomis vandenilio jungtimis. Dabar tokių produktų kokybė vis gerėja.

– Kokie būtų jūsų patarimai 30, 40, 50 metų moteriai ir vyresniai?

– Pirma, tai susirasti tikrai gerą specialistą, kuris išmanytų įvairias procedūras. Dažnai 40–metėms botulino toksino injekcijų gali ir neužtekti, jei nežiūrėsime strategiškai keletą metų į priekį. Reikia skatinti ir naujų ląstelių gamybą. Taip pat reikia, kad specialistas patartų, kokias kosmetikos priemones naudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)