Šiemet nusprendžiau skiepytis nuo erkinio encefalito, bet dabar laukiu kovido skiepo. Kiek laiko turėtų praeiti tarp skiepų?

Erkinio encefalito vakcina yra negyva ir iki kitos vakcinos laukti tam tikro laiko nereikia. Dėl kovido vakcinos gamintojas rekomenduoja palaukti 2 savaites iki bet kokios kitos vakcinos.

Ar sergant autoimuninėmis ligomis galima skiepytis nuo erkinio encefalito?

Taip, galima, tikrai jokia autoimuninė liga nėra kontrindikacija skiepui. Tačiau verta pakalbėti su savo gydytoju, jei yra ūmi ligos fazė. Tokiu atveju, galbūt skiepą reikėtų atidėti. Jei tuo metu vartojate stiprius imunosupresantus, klausimas, kaip organizmas sureaguos į skiepą – ar jis bus veiksmingas, gali būti, kad geriau pasiskiepyti tada, kai yra remisija.

Ar sergant venų varikoze galima daryti įprastus mankštos pratimus kojoms: pritūpimus su svoriais ir panašiai?

Taip, be abejo. Jei visiškai apleisite savo kojas, jūsų varikozė tik blogės. Tol, kol raumenys dirba, pumpuojamas kraujas iš venų ir varikozė neprogresuoja. Jei atliksite labai stiprius jėgos pratimus su dideliu spaudimu pilvo srityje, teoriškai gali būti trumpam sutrikdomas kraujo nutekėjimas. Bet jei po to aktyviai judinsite kojas, jis bus tuoj pat grąžinamas atgal.

Ar gali būti, kad esi persirgęs erkiniu encefalitu, lengvai ar be simptomų, ir yra susiformavęs imunitetas visam gyvenimui? Ar galima tai nustatyti tyrimais?

Taip, tai visiškai įmanoma. Užkrėsta yra kas 6 ar kas 7 erkė. Taigi, jei gavote kelioliką ar keliasdešimt erkių įkandimų savo gyvenime, labai tikėtina, kad tą virusiuką buvote pagavęs ar bent su juo kontaktavote. Vienintelis būdas pažiūrėti, ar turėjote kontaktą, atlikti kraujo tyrimą ir nustatyti antikūnus prieš erkinį encefalitą. Tiesa, jei jų nerasite, tai nereikš, kad visiškai neturite imuniteto prieš šią ligą. Galbūt kontaktas buvo seniai, antikūnų titras sumažėjo, bet atminties ląstelės dar prisimena. Tokiu atveju vis tiek rekomenduojama skiepytis.

Ar pavasarį ir vasarą reikia gerti vitaminą D?

Vitaminas D nesigamina priklausomai nuo metų laiko. Jis šiek tiek gaminasi gaunant saulės spindulius. Jei visą pavasarį ir vasarą sėdėsite prie kompiuterio, apsivilkęs didžiąją odos dalį dengiančius drabužius, vasara jums nelabai padės. Jei vasarą praleidžiate lakstydamas pusnuogis po apylinkes, aišku, tokiu atveju vitamino D gerti nebūtina.

Kodėl pradėjus intensyviai sportuoti man pasidaro labai silpna, netgi bloga, ir atrodo, kad tuoj nualpsiu? Ar tai reiškia, kad per didelis krūvis? Jei taip, ką daryti, kad tai neatgrasytų nuo sporto?

Taip, turbūt reikėtų pakoreguoti savo fizinį krūvį, jį didinti palaipsniui. Tačiau ar nėra kokios nors sveikatos problemos? Pavyzdžiui, mažakraujystės ar netinkamo kraujo spaudimo. Jei atlikote visus tyrimus, žinote savo sveikatos būklę, tada kaltas per didelis fizinis krūvis. Pasitarkite su treneriu, kad būtų parinktas tinkamas fizinis krūvis.

Kokius papildus reikėtų vartoti kiekvienam profilaktiškai?

Gera nuotaika, geras miegas, mylėjimasis, aktyvus buvimas lauke, mėgstamas užsiėmimas – tai geriausi variantai. Bet, jei norite paprastesnio sprendimo, tai vitaminas D – visiems, nuolat ir be jokių pertraukų.

Vitaminas D

Ar rekomenduojate pagimdžiusioms moterims skiepytis nuo papilomos viruso? Kiek tai efektyvu?

Pagimdžiusi moteris bent vieną kartą jau turėjo intymų kontaktą, per kurį galėjo užsikrėsti. Tad taip, jai būtina skiepytis nuo žmogaus papilomos viruso. Efektyvumas – apie 95 proc., jei kalbame apie apsaugą nuo gimdos kaklelio vėžio, kurį sukelia Žmogaus papilomos virusas. O šis virusas sukelia apie 85-90 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų. Bet kartu jūs apsisaugote ir nuo gerklų, išangės, odos, plaučių ir žarnyno vėžio.

Man 65 metai, turiu širdies aortos aneurizmą. Ar galiu skiepytis?

Ir dėl amžiaus, ir dėl aortos aneurizmos jūs ne tik galite, bet ir turite pasiskiepyti nuo koronaviruso.

Ar pavasarį per vėlu skiepytis nuo erkinio encefalito?

Yra vienintelis atvejis, kai per vėlu skiepytis nuo erkinio encefalito – jūs jau gulite reanimacijoje sirgdamas erkiniu encefalitu, visais kitais atvejais ne per vėlu. Didžiausias sergamumas ir patekimas į ligonines būna spalį, tad drąsiai skiepykitės, niekur nepavėlavote. O ir kitais metais pavasarį bus erkių.

Užduokite klausimą gydytojui ir jūs! Į jį bus atsakyta laidos „Sveiki! su gydytoju V. Morozovu“ metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)