– Kaip iš tiesų yra su hormoniniais kontraceptikais, ar ten tikrai yra toks didelis mums svetimų hormonų kiekis?

– Ši tema labai aktuali ir man labai įdomi, nes rašiau disertacinį darbą apie tai, tad esu gana plačiai ją nagrinėjusi. Aš, visgi, noriu pasidžiaugti, kad turime tokią galimybę apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo. Bet tai turėtų būti vartojama teisingai ir paskirta gydytojo specialisto. Jei jie vartojami be specialisto paskyrimo, dažnai būna nepageidaujamų reakcijų, tokių kaip skausmai, kraujavimas ar kitokių negerumų, dėl ko pacientės nutraukia vartojimą. Dabartiniai kontraceptikai yra ženkliai patobulinti, lyginant su tais, kurie buvo prieš dešimtmetį. Tai jau ketvirtos kartos kontraceptikai, jie turi mažesnį hormonų kiekį ir netgi yra kontraceptikų, kurie savo sudėtyje turi labai artimų hormonų į mūsų organizme esančius. Jei naudojame juos racionaliai, manau, tai yra visai naudingas išradimas.

– Taip, niekas nesiginčija, kad kontraceptikai yra vitaminas ir juos galima vartoti bet kada, kai užsinori. Tačiau tas gąsdinimas yra. Neseniai pasirodė straipsnis, kuris labai plito socialiniuose tinkluose, kaip jie užblokuoja visus moters hormonus ir kad po kurio laiko tikrai turėsime pakitimų kūne. Ar blokuoja, ar neblokuoja?

– Šis straipsnis sulaukė ir pacientų, ir gydytojų dėmesio. Tačiau jis buvo teoretinis – ne mokslinis straipsnis. Faktas, kad kontraceptikai blokuoja kiaušidžių veikimą. Jei labai paprastai, tai geriant kontraceptikus organizme vyrauja sintetiniai hormonai, o ne natūralūs. Turbūt didžiausias kontraceptikų blogis yra tai, kad jie komplikacijas kelia, kai yra naudojami ilgai. Jei jie vartojami metus, du ar tris, tikrai jokių reakcijų nesukels. Visuose straipsniuose, kur buvo atliekami tyrimai su žmonėmis, vartojančiais kontraceptikus, parodė, kad reakcijos prasideda po 5 ar daugiau metų. Tame straipsnyje, apie kurį jūs kalbate, buvo rašoma apie 10 ar daugiau metų vartojimą. Tokių tyrimų nėra atlikta. Žinoma, jei kontraceptikus vartojame ilgai, pasekmės yra neišvengiamos. Taip pat, jei kontraceptikai yra parenkami neteisingai, jie gali sukelti šalutines reakcijas. Tačiau norėčiau paneigti faktą, kad kontraceptikai sukelia nevaisingumą. Dirbu su poromis, kurios negali susilaukti vaikų. Vienas iš gydymo būdų, kad būtų sureguliuota kiaušidžių veikla ir hormonų disbalansas, yra kontraceptikai.

Kontraceptikai

Gali būti, kad jie sukels svorio prieaugį, bet tai nebus dėl paties kontraceptiko, jis tiesiog paskatina apetitą. Jei moteris kontroliuoja savo racioną, svorio nepriaugs. Taip pat jie gali sukelti plaukuotumą ar spuogus. Visgi, tai pavieniai atvejai ir, jei parenkame teisingai, jie sureguliuoja hormonų disbalansą, menstruacijų ciklą, kūno svorį.

Tarp savo pacienčių turiu tokių, kurios kontraceptikus naudoja po kiekvieno nesaugaus lytinio akto ir juos geria didelėmis, smūginėmis dozėmis. Tai nėra teisingas vartojimas.

– Labai dažnai pacientai bijo pripratimo prie vaistų ar hormonų. Sakote, kad reikia vartoti tik kelerius metus, bet gal tada galima tiesiog juos keisti ir naudoti toliau?

– Kontraceptikas, jei jis tinka, nerekomenduojama jo keisti ir eksperimentuoti nerekomenduojama. Jie visi savo sudėtyje turi estrogeną ir progesteroną. Galima iš principo pakeisti patį kontraceptiką, nes jų yra įvairių. Dabar visada kalbame apie geriamąsias hormonines tabletes, bet yra ir spiralės, implantai, kurie įvedami į ranką. Gimdos spiralės savyje turi mažesnį hormonų kiekį nei tabletės. Pakeisti į visai kitą kontracepcijos būdą – kaip ir rekomenduotina, bet ieškoti tabletės alternatyvų nelabai rekomenduojame. Gimdos spiralė savo sudėtyje turi tik vieną hormoną, kuris yra tik vietinio poveikio. Tai reiškia, kad neina per skrandžio apytakos ratą ir savo sudėtyje neturi estrogeno, tad yra sveikesnis. Kuo ilgiau vartojame geriamąsias kontraceptines tabletes, tuo labiau didėja krūties vėžio rizika. Kitų didelių komplikacijų nėra žinoma.

Dr. Lina Mockevičienė

– Tai visgi, tas teiginys, kad kontraceptikai sukelia vėžį, yra teisingas, nes gali sukelti krūties vėžį.

– Gali sukelti krūties vėžį, bet gimdos spiralė, priešingai, apsaugo nuo gimdos vėžio. Bet kontraceptikus turi parinkti gydytojas. Yra atsižvelgiama į tai, ar yra nutukimas, ar pacientė rūko, koks jos amžius, ar planuoja susilaukti vaikų. Remiantis šiais kriterijais parenkama priemonė. Moterims, kurios negimdžiusios, bet planuoja nėštumą, yra jaunos, dažniausiai skiriame geriamuosius kontraceptinius preparatus.

– Tai krūties vėžio rizika didėja, bet mažėja gimdos ir kiaušidžių vėžio. O kaip dėl medžiagų apykaitos, ar galime tikėtis, kad „iš oro“ pradėsime gauti kalorijų ir pradės augti svoris?

– Dar kol kas nė viena pacientė „iš oro“ svorio nepriaugo. Patys kontraceptikai svorio neaugina, tik paskatina apetitą. Senosios kartos kontraceptikai jie savo sudėtyje turėjo didelį hormonų kiekį ir sukeldavo patys svorio prieaugį. Dabartinius kontraceptikus geriančios moterys tiesiog daugiau valgo vakare ir dėl to priauga svorio.

– Kontraceptikai yra vienas iš tų veiksnių, kurie gali padidinti trombozių riziką.

– Gali padidinti šią riziką, jei moteris turi nutukimą ir rūko. Bet tokiu atveju yra alternatyvos. Kaip ir minėjau, kontraceptikai savo sudėtyje turi moterišką ir vyrišką hormonus. Viso šito „blogio“ pagrindinis faktorius yra moteriškas hormonas estrogenas. Jei yra rizikos veiksnių, gydytojas parenka kontraceptiką, kuris neturi to moteriško hormono. Visoms moterims yra prieinamų ir tinkamų kontracepcijos būdų ir aišku, reikia pagalvoti, kiek laiko preparatai bus naudojami.

– Be to, nutukimas ir rūkymas be kontraceptikų irgi didina trombozių riziką, net kelis kartus labiau nei tabletė. Paminėjote, kad kontraceptikai skiriami ir sutvarkyti ciklą. Jei yra ciklo sutrikimai, nenormalus kraujavimas ar net labai stipriai išreikštą priešmenstruacinį sindromą, galbūt vertėtų kreiptis dėl gydymo kontraceptikais.

– Tikrai taip. Kas man kelia nerimą ir kartais piktina, kad visuomenėje yra nusistovėję mitai, jog kontraceptikai yra blogis, jų vartoti negalima ir reikia nuo jų bėgti kuo toliau. Kontraceptikai turi ir gerąsias savybes, tiesioginė funkcija yra apsaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo. Bet gali būti ir netiesioginis gydymas. Šiuo atveju kontraceptinius preparatus skiriame būtent hormonų profilio sureguliavimui. Toms moterims, kurios turi nereguliarius mentruacinius ciklus, hormonai juos sureguliuoja. Užtenka juos vartoti nuo 3 mėnesių iki pusės metų. Nes vėlgi, jei menstruacijos nereguliarios, gali būti, kad moteriai sunku pastoti, svyruoja nuotaika, auga svoris. Kai kurios moterys turi tokias skausmingas mėnesines, kad negali eiti į darbą, reikia didžiulių kiekių vaistų nuo skausmo. Tad kas geriau – didžiulės dozės vaistų nuo skausmo ar nedidelė dozė kontraceptikų? Taip pat tai padeda nuo aknės. […] Jei naudosime racionaliai, iki 5 metų, tikrai neturėsime didelių nepageidaujamų reiškinių. Jei naudosime 20 metų, tai jau yra kita kalba.

– Bet yra ir kitų formų. Pavyzdžiui, makšties žiedas.

– Taip, yra keletas būdų: geriamos kontraceptinės tabletės, spiralė, makšties žiedas, pleistras ir implantas į ranką.

– Ačiū Jums už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)