Pasak laidos pašnekovės, kai kurių žmonių mitybai karantinas davė teigiamų rezultatų – jie turėjo daugiau laiko maistą gamintis namuose ir skirti laiko pusryčiams pietums bei vakarienei. Visgi, darbas iš namų daugumai lėmė ir tai, kad nebeliko valgymo režimo – dienos metu daug užkandžiaujama, o vakarienės būna itin gausios.

Gydytoja pastebi, kad per pastaruosius metus nemažai žmonių priaugo papildomų kilogramų.

„Rekomenduojame 3 pagrindinius valgius – pusryčius, pietus ir vakarienę. Užkandžiai neturėtų tapti kaip atskiras patiekalas. Bet paprastai 1-2 suplanuoti užkandžiai turėtų būti tinkami kiekvienam iš mūsų“, – sakė E. Kliukaitė-Sidorova.

Dietologė Eglė Kliukaitė

Gydytojos teigimu, negalima pusryčių valgyti pietų metu, pietus nukelti į vakarienės laiką, o vakarienę valgyti visiškai vėlai.

Užkandžiams labiausiai tinka švieži vaisiai, daržovės, be pridėtinio cukraus džiovinti vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos. Be to, svarbu, kad užkandis ir liktų tik užkandžiu: jei jo kiekis bus per didelis, naudos vis tiek nebus. Dėl to užkandis neturi atstoti pagrindinio patiekalo.

„Jei daug užkandžiauji, tai tikriausiai normalaus valgymo nelabai buvo. Reikia apmąstyti savo dienotvarkę, kas 4-5 valandas gali būti pagrindiniai valgymai, o užkandžius įterpiame tarp pagrindinių valgių“, – kalbėjo Kliukaitė-Sidorova.

Dietos, pasak gydytojos, skirtos tik tiems, kurie turi tam tikrų ligų ir dėl jų reikia laikytis specialaus mitybos būdo.

Antsvoris

Valgymo režimą, kaip patarė dietologė, kiekvienas turime apgalvoti ir stengtis suplanuoti. Tokiu atveju tikrai nereikės jokių dietų.

Nesilaikant mitybos režimo rizikuojame priaugti papildomų nereikalingų kilogramų, mat dažnai tokiu atveju dienos metu valgoma nedaug, o vakare „atsigriebiama“ už visą dieną. Be to, dėl netvarkingos mitybos gali pasireikšti ir virškinimo trakto sutrikimai.

„Per pastaruosius metus didelė dalis žmonių kreipėsi dėl refliukso, dėl kitų virškinimo sutrikimo, pilvo pūtimo. Dėl netinkamo režimo kenčia sveikata“, – sakė gydytoja dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)