– Ar kojų tinimas yra liga?

– Kartais tai yra fiziologinis procesas, kartais liga, kartais kitų ligų simptomas.

– Labai dažnai pacientai, kai pamato tinimus, išsigąsta ir sugalvoja 3 priežastis: širdis, kraujagyslių chirurgas arba inkstai. Kada visgi reikėtų pagalvoti apie kraujagyslių chirurgą?

– Dažniausiai apie kraujagyslių chirurgą reikia pagalvoti, jei atsirado tinimas staiga ir jis yra skausmingas. Tada galima įtarti, kad įvyko giliųjų venų trombozė, kurią gydyti galima vaistais, bet juos reikia skirti laiku ir nustačius konkretų provokuojantį veiksnį. Kartais kojos tinsta dėl kraujagyslių ligos, dėl venų varikozės. Bet tai dažniausiai būna lėtinis procesas ir skubiai kreiptis nereikia, nes tai planinė operacija.

– Šalia venų yra ir tokios nematomos kraujagyslės – limfagyslės. Jos irgi dažnai plečiasi. Ar čia irgi gali padėti kraujo chirurgas?

– Limfagyslės yra labai mistinis objektas, jo plika akimi nepamatysi. Yra labai daug veiksnių, kurie gali sąlygoti limfos nutekėjimo sutrikimus. Kraujagyslių chirurgas gali nustatyti diagnozę, bet nėra chirurginio gydymo ar kažkokių tablečių. Pagrindinis gydymas dažniausiai būna judėjimas, limfodrenažiniai masažai, tačiau jie turi būti atliekami nuolat ir profesionalų. Yra ir specialios kompresinės priemonės galūnei. Bet pirmiausia yra gyvenimo būdas.

Sveiki! su gydytoju V. Morozovu: kodėl tinsta kojos ir kas joms iš tiesų gali padėti?

– Neįdomu mūsų skaitytojams ir žiūrovams gyvenimo būdas, visi nori surasti aiškesnę priežastį. Tai ir paieškokime. Kodėl vasarą kojos tinsta labiau? Plečiasi nuo šilumos?

– Dažniausiai dėl to, kad žmonės geria daugiau vandens. Jei yra kokia inkstų liga, šioks toks inkstų funkcijos sutrikimas, širdies liga, tai tie skysčiai nespėja taip greitai pasišalinti, kiek jų yra išgeriama. Tada pagal sunkio jėgą skysčiai kaupiasi kojose ir jos tinsta.

– Kodėl moterims labiau tinsta kojos? Ar tai mitas, nes moterys tiesiog labiau atkreipia dėmesį į save?

– Geras klausimas. Jei žiūrėtume statistiką, tai apie 60 proc. moterų turi šią ligą ir 56 proc. vyrų. Jei yra kažkokios limfos nutekėjimo problemos, tai taip, moterims būna dažniau. Bet reikia atkreipti dėmesį, kad vyrai dažnai daugiau vaikščioja. Kai raumenys juda, padeda visus skysčius grąžinti atgal. Na, ir moterys neretai būna putlesnės, jų audiniai puresni, tai kiekvienas patinimas gali būti labiau išreikštas kojose.

– Panagrinėkime kitus rizikos faktorius, pavyzdžiui, genetiką. Gal čia viskas lemta ir nieko nepadarysi?

– Genetika tikrai turi įtakos, bet negalima sakyti, kad dėl visko kalta tik ji. Paprasčiausia visas problemas nustumti nuo savęs ir nepripažinti, kad reikia keistis.

Venų trombozė

– Stovimas arba sėdimas darbas ir viena poza?

– Gali padaryti įtaką kojų tinimui. Raumenys turi dirbti ir judėdami jie skatina veninį kraujo grįžimą, taip pat ir limfos judėjimą.

– Ir viena pagrindinių priežasčių – nutukimas.

– Taip, tikrai nutukimas gali sąlygoti kojų tinimą. Kartais nutukimas lemia tai, kad veniniam kraujui grįžti atgal į organizmą. Bet nutukimas ir riebalų kaupimasis blauzdose gali būti net kaip atskira liga. Pats riebalinis audinys gali sukelti tinimą.

– Tai ką daryti? Gulėti pakėlus kojas?

– Tai padeda. Kai ilsitės, galite susisukti kokį nors rankšluostį ir pasidėti jį po čiurnomis, tikrai padeda. Bet, aišku, svarbiausia judėti.

– Mūsų širdis labai gerai veikia kaip stumianti pompa, bet visai nemoka siurbti. Dėl to, jei norime pakelti kraują iš kojų, turime jį pumpuoti naudojant raumenis. Tai galbūt reikia sėdint nuolat judinti kojas, trypčioti?

– Galimas variantas ir tai padeda. Jei yra galimybė bent kelioms minutėms pasivaikščioti, tai ir reikia daryti. Jei galimybės nėra, simptomiškai labai padeda kompresinės kojinės. Net ir pati užsidedu tokias kojines, jei laukia ilga diena operacinėje.

– Kas turi parinkti tokias kojines? Nes pacientai sako, kad tam reikia kraujagyslių chirurgo konsultacijos.

– Kraujagyslių chirurgas gali rekomenduoti, bet dažnai jas gali nusipirkti ir pats žmogus, nes kojinės parduodamos ortopedinių prekių parduotuvėse. Jei žmogus neturi problemų su arterijomis, nėra žaizdų, tai rekomenduojama 2 kompresinė klasė. Tinstant blauzdoms galima kojines nešioti iki blauzdų, jei labiau – galima nešioti ir pėdkelnes ar kojines iki kirkšnies. Tačiau, kai žmogus turi žaizdų ar arterinę ligą, patinimas yra labai didelis, reikėtų pasikonsultuoti su kraujagyslių chirurgu. Aišku, kojinių nereikia dėvėti naktį.

– Ar gali kraujagyslių chirurgai tinstant kojoms suleisti kokių nors vaistų, su lazeriu ką nors paploninti ar kaip kitaip padėti?

– Jei problema yra išsiplėtusios venos ir nustatyta, kad yra nesandarūs vožtuvai, dėl to kraujo pakėlimas yra neefektyvus, tai yra chirurginiai gydymo būdai. Jų gali būti įvairių. Taip pat dar yra vienas iš gydymo būdų – putos, kurios gali sulipinti kraujagyslę ir padėti nuo simptomų. Dažnai būna ir taip, kad lieknos jaunos moterys turi paviršines venas ir jos matosi, bet tai nėra liga.

– Limfodrenažiniai masažai – tai ilgalaikė pagalba ar tas pats, kaip pagulėti pakėlus kojas?

– Jei jie atliekami specialistų ir nuolat, tikrai gali padėti. Bet turi būti nuolatinis gydymas. Kai žmogus nueina kartą per metus, reikšmingo pagerėjimo nebus.

– Vaistinėje pilna preparatų, kurie neva padeda nuo kojų tinimų. Tarkime, žoliniai preparatai, kiek jie gali padėti?

– Nėra pakankamai stiprių mokslinių studijų, kurios įrodytų tų vaistų efektyvumą. Nepaisant to, kartais ir placebas žmonėms turi teigiamą efektą. Rizikos daug tokie vaistai nesukelia, bet dėl pagerėjimo, tai individualus dalykas. Tepalai yra simptominis gydymas – gali nuraminti skausmą, bet pagrindinės priežasties, dėl ko kyla tinimas, nepašalina.

– Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)