Trečdalis pasaulio gyventojų nešioja tuberkuliozės bakteriją

Kaip pasakojo specialistė, tuberkuliozės bakterija yra gana unikalios sandaros ir viena pagrindinių priežasčių, kodėl dar nesame įveikę šios ligos, yra tai, jog nėra efektyvios imunoprofilaktikos. Vis dar nėra vakcinos nuo tuberkuliozės suaugusiems.

Lietuvoje, palyginus su Europos Sąjungos šalimis, tuberkuliozės rodikliai yra vieni aukščiausių. Pavyzdžiui, naujų tuberkuliozės atvejų recidyvų rodiklis yra beveik 4 kartus aukštesnis nei bendras Europos Sąjungos šalių. O net 50 proc. visų itin atsparios vaistams tuberkuliozės atvejų Europos Sąjungoje yra registruojama Lietuvoje.

Seniau tuberkuliozė būdavo vadinama džiova – ja neretai sirgdavo ir lietuvių literatūros autoriai, ir kiti žinomi visuomenei žmonės. Tačiau šiais laikais tuberkuliozė yra tarsi tik tam tikrų socialinių sluoksnių žmonių liga. Visgi tai – mitas. Tuberkulioze gali susirgti bet kuris asmuo, nepriklausomai nuo jo statuso.

Tuberkuliozės židinys plaučiuose

„Trečdalis pasaulio gyventojų yra infekuoti tuberkuliozės bakterijomis. Tai reiškia, kad jie užsikrėtę, bet šiuo metu dar neserga, jų imuninė sistema geba išlaikyti tuberkuliozės bakteriją miego būsenoje. Tačiau įvykus kokiems nors papildomiems veiksniams tuberkuliozės bakterija gali pabusti iš miego ir sukelti ligą. Žmogus bet kada ir bet kur gali susirgti šia liga“, – sakė J. Korabliovienė.

Lietuvoje tuberkuliozės paplitimas yra labai didelis, tačiau niekas tiksliai nežino, kiek lietuvių galėtų būti infekuoti šios ligos bakterija.

Imuninei sistemai nusilpus bakterija staiga sukelia ligą

„Jei įvyko kontaktas su tuberkulioze sergančiu suaugusiu asmeniu, tikimybė užsikrėsti tuberkulioze siekia apie 30-35 proc. Jei jau užsikrėtime tuberkuliozės bakterijomis, tikimybė susirgti šia liga po pirmų metų nuo užsikrėtimo siekia apie 5-10 proc. Vėliau, jei jau nesusirgome per pirmuosius metus po kontakto, tapome latentinės tuberkuliozės atvejais. Per visą gyvenimą turime tikimybę susirgti šia liga ir tai priklausys nuo imuninės sistemos“, – kalbėjo pašnekovė.

Tuberkuliozė

Jei imuninė sistema nusilpsta ar žmogus dar kartą kontaktuoja su tuberkulioze sergančiais asmenimis, ar pradedamas gyventi žalingas gyvenimo būdas – bakterija gali atsibusti iš miego ir sukelti ligą.

Tuberkuliozės bakterijos gali išgyventi ir ant įvairių paviršių, o ypač ilgai gali likti ten, kur nepatenka saulės spinduliai, mat bakterija yra jautri ultravioletiniams spinduliams. Net ir mažas bakterijų kiekis gali sukelti ligą.

Šios ligos požymiai yra panašūs į kitų plaučių ligų simptomus. Tuberkuliozė pasireiškia ilgu, užsitęsusiu kosuliu, kuris nepraeina per 3 savaites, 37 laipsnių temperatūra, apetito stoka, prakaitavimu naktį. Pajutus šiuos simptomus reikia kuo greičiau kreiptis į gydytojus.

Kairėje - tuberkuliozę sukelianti bakterija, dešinėje - COVID-19 sukeliantis virusas

Tuberkuliozės vakcina skirta tik naujagimiems – ja skiepijama per 1-3 dieną nuo gimimo. Vakcina apsaugo nuo itin sunkių ligos formų. Deja, suaugusiems ši vakcina nėra efektyvi.

Viena labiausiai gąsdinančių tuberkuliozės formų – atspari vaistams liga, kuri gali baigtis mirtimi.

„Bakterija ganėtinai greitai geba išvystyti atsparumą antibiotikams. Tai reiškia, kad jei vaistai netinkamai vartojami, pažeidžiamas gydymo režimas, bakterija susipažįsta su vaistine medžiaga ir laikui bėgant išvysto atsparumą šiai medžiagai. Kas baisiausia, kad asmuo, kuris jau išvystė atsparumą, tokią atsparią bakteriją platins ir kitiems“, – kalbėjo specialistė.

J. Korabliovienė pabrėžia, kad sirgti tuberkulioze gali kiekvienas, nepriklausomai nuo to, koks yra žmogaus išsilavinimas ar socialinis sluoksnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)