Kaip laidoje „Delfi rytas“ sakė pašnekovė E. Cikanavičiūtė, moterims per dieną reikėtų išgerti bent 1,5 l vandens ir arbatų per parą, o vyrams – 2,5 l.

„Visos arbatos, kokios jos bebūtų, pirmiausia yra vanduo. Jei esame linkę išgerti daugiau arbatų, gali susidaryti įspūdis, kad jos išvaro daugiau skysčių. Organizmas turi atkurti skysčių balansą ir tiek, kiek išgeriame, turi pašalinti su šlapimu ar kvėpavimu. Dėl to galima sakyti, kad arbatos tarsi išvaro vandenį. Tačiau kad ir vandens išgertume tokį pat kiekį, tai irgi susidarytų įspūdis, kad tas vanduo varo šlapimą“, – kalbėjo E. Cikanavičiūtė.

Tačiau ar reikia save versti išgerti nustatytą skysčių normą, jei žmogus nejaučia nei troškulio, nei kitokio vandens poreikio?

„Labai sudėtingas klausimas, į kurį atsakyti reikėtų nagrinėjant kiekvieno situaciją. Tarkim, jei žmogus iš tikrųjų turi didelį kiekį augalinės kilmės produktų, kruopų, daržovių, vaisių, jis dalį savo skysčių užtikrina vien su šitais produktais, nes didžiąją šių produktų masę sudaro vanduo“, – sakė pašnekovė.

Bet, jei žmogus valgo daugiau gyvūninės kilmės maisto, vandens tikrai reikėtų nepamiršti.

Evelina Cikanavičiūtė

Kai kurie yra linkę gerti ne įprastą vandenį iš čiaupo, o virintą arba ilgiau palaikytą kambaryje. Tačiau gydytojos teigimu, visas vanduo yra vanduo ir svarbiausia išgerti jo reikiamą kiekį – nesvarbu, ar jis virintas, ilgiau pastovėjęs, gazuotas ar panašiai.

Visgi pirmo pasirinkimo vanduo turėtų būti paprastas vanduo iš čiaupo. Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje vandentiekio vanduo yra kokybiškas – jo mineralų sudėtis atitinka silpnos mineralizacijos vandenį.

O ar reikia naudoti vandens filtrus?

„Jei vertinsime vandenį kaip mineralinių medžiagų šaltinį, kurių mūsų organizmui reikia, tai joks filtravimas nėra rekomenduojamas. Nebent tai būtų vanduo, kuriame yra daug geležies. Tokiais atvejais gali būti naudojami filtrai“, – kalbėjo gydytoja dietologė.

Šiuo metu populiarus ir vadinamasis detoksikuojantis vanduo, kuriame pridėta agurkų, citrinos ir kitų priedų. Deja, toks vanduo nėra stebuklingas.

„Galime patys savęs paklausti, ar agurko skiltelė vandenyje yra labai reikšminga procesams, kurie vyksta mūsų organizme. Aišku, kad ne. Tai yra dėl skonio, nesvarbu, ar tai yra citrina, agurkas, ar kokia prieskoninė žolelė. Jei tai padeda išgerti daugiau vandens, tą raginame daryti“, – sakė E. Cikanavičiūtė.

Pagrindinis požymis, kad kūnui trūksta vandens, yra troškulys. Tačiau jis jaučiamas labai įvairiai, be to, kartais slopinamas ne vandeniu, tačiau užsiimant kokia nors veikla. Dar vienas požymis, kurį dažnai ignoruojame, yra sausos lūpos. Jas tepame vazelinu, kremu, bet iš tiesų reikėtų tiesiog gerti daugiau vandens. Taip pat yra ir su odos sausumu. Dėmesį reikėtų atkreipti ir į šlapimo spalvą – jei jis yra ryškiai geltonas, skysčių tikrai trūksta.

Beje, pašnekovė pataria rinktis daugkartines talpas vandeniui, kadangi plastikiniai buteliukai vėliau virsta į mikroplastiką, kuris patenka į vandenį ir teršia gamtą bei žmogaus organizmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)