Kaip pasakojo dietistė, kardinaliai pakeisti mitybą daugumai nėra sunku, tai galima pamatyti ir pagal tai, kiek žmonių laikosi įvairių dietų. Tačiau tokios dietos būna labai trumpos, be to, dažniausiai dietų besilaikantys žmonės išbando jas vis naujas.

„Numetė svorį, jis sugrįžo ir tada imuosi kitos, stebuklingos dietos, kuri tikrai suveiks. Tada penkta, dešimta, dvidešimta ir rezultatas vis yra tas pats. Dėl to rekomenduoju labai gerai pagalvoti, kiek per gyvenimą laikėtės dietų ir kokį rezultatą jos davė. Buvo atliktas tyrimas, kad moterys, kurios reguliariai laikėsi dietų, per 20 metų svorio priaugo. Po to jų idealus norimas svoris, po 20 metų, buvo toks pat, kokį jos turėjo prieš pradedant laikytis dietų“, – pasakojo V. Kurpienė.

Pasak dietistės, daug geriau veikia maži žingsniai sveikos mitybos link. Pavyzdžiui, kad kasdien suvalgysite porciją daržovių. Nors tai atrodo nedaug, bet jei prieš tai valgėte tik keptas ar skrudintas, šviežių daržovių porcija kasdien bus geras pokytis.

Dar vienas geras ir paprastas pasižadėjimas – prieš kiekvieną valgymą išgerti stiklinę vandens.

Vaida Kurpienė

Po švenčių neretai griebiamasi įvairių detoksikacijų ar iškrovos dienų. Ar tai nėra žalinga?

„Žiūrint, kas tiksliai. Iškrovos dienas aš pati kai kuriems rekomenduoju. Tačiau vieniems jos tinka, o kitiems ne. Netinka tais atvejais, kai žmogus galvoja, kad savaitgalį galės valgyti labai daug, o pirmadienį „išsikrauti“. Bėda tame, kad tokiu atveju suvalgome daug daugiau nei tą pirmadienį galime iškrauti. Nutinka taip, kad žmogus būna nuolat nepatenkintas, galvoja, kad neturi valios ir panašiai. Kalbant apie detoksikacines dietas – jei normaliai maitinatės, jūsų kūnas pats įjungia detoksikacijos programą ir kuo puikiausiai detoksikuojasi be jokių specialių priemonių“, – laidoje pasakojo V. Kurpienė.

Dietistės teigimu, jei žmogus labai bijo, kad per iškrovos dieną labai stipriai išalks, jos daryti neverta. Jei tokios didelės baimės nėra, iškrovos dieną galima nieko nevalgyti – tik gerti vandenį arba per dieną suvalgyti tik 180 gramų grūdų. Juos reikėtų išmirkyti, trumpai išvirti ir per kelis valgymus juos suvalgyti.

Taip pat galima gerti arbatą, tačiau be medaus ir be kitų saldiklių. Dietistės teigimu, po tokios dienos jausitės tikrai geriau, nes organizmą grūdai iššluos: „Beje, dauguma religijų turi tokias dienas, tik kitaip vadinamas. Pavyzdžiui, pasninku. Kai kas vadina vienos dienos badavimu, bet tai man jau siejasi su kančia. O aš sakau, kad maistu turime mėgautis, rūpintis savo kūnu.“

Visgi, jei nuolat maitinamasi nesveikai, neužsiimama jokiu fiziniu aktyvumu, kraujotaka gauna daug nevertingų medžiagų ir viena savaitė detoksikacijos tikrai niekuo nepadės. O jei ji bus drastiška, imunitetas gali dar labiau nusilpti.

Asociatyvi nuotr.

V. Kurpienės teigimu, sveikas maistas turi būti skanus, o jei jis neskanus – kažką darote netinkamai. Mat vienas iš labai svarbių dalykų yra mėgavimasis maistu.

„O tas mitas, kad sveikas maistas neskanus, galbūt yra kilęs iš senų laikų, kai dietinis maistas būdavo verdamas tik ant garų ir be prieskonių. Nors ir ant jų galima labai skaniai pasigaminti. Pavyzdžiui, ir lašišą, nekepkite, o garinkite. Kai pradeda skirtis žuvies dalys viena nuo kitos, garinimą reikia baigti. Ir svarbiausia, prie puodų stovėti nereikia“, – sakė pašnekovė.

Be to, ir prieskonių naudoti gaminant maistą nereikia pamiršti – juose daugybė antioksidantų.

Dietistė pataria iš kiekvienos produktų grupės rinktis kuo mažiau apdorotus produktus.

„Maistas turi būti įvairus. Rekomenduoju pradėti fiksuoti tai, ką jūs valgote. Daugybė žmonių visai kitaip įsivaizduoja tai, ką jie valgo, nei yra iš tiesų. Fiksuoti reikėtų kiekvieną kąsnį – ir pusę sausainio, ir iš puodo užbaigtus kelis kąsnius. Taip daryti kelias savaites. Tada pasižiūrėsite, kiek valgote ankštinių produktų, mėsos, žuvies, pieno produktų, grūdų ir t.t. Tokiu būdu pamatysite, kur jūsų mityba nesubalansuota“, – sakė V. Kurpienė.

Asociatyvi nuotr.

Ar tikrai būtina atsisakyti cukraus, bandelių, angliavandenių?

Pasak pašnekovės, jei šių produktų norisi taip smarkiai, kad be jų niekaip neišgyventumėte, gali būti, kad jums trūksta miego arba mityba nesubalansuota. Pastaruoju atveju toks noras išnyks tada, kai mityba bus sureguliuota, o tai galima padaryti net ir per vieną savaitę.

„Visiško tokių produktų atsisakymo aš nerekomenduoju, nes gali atsirasti baimė tokiems produktams. Ypač, jei žmogus meta svorį. Gali pradėti atrodyti, kad po vienos suvalgytos bandelės sustorėsiu, o tai praktiškai nė neįmanoma. Tačiau geriau valgyti tokį desertą, kuris mums labai patiktų ir teiktų malonumą. Jei į burną įsimetėte tik prabėgdami, kiek patyrėte malonumo? Kam tada tai valgyti?“, – kalbėjo dietistė ir pridūrė, kad į maistą nereikėtų žiūrėti kaip į gerą ar blogą, tačiau paklausti savęs – verta ar ne.

Pašnekovės paklausus, kaip numetus svorį nesusigrąžinti jo atgal, dietistė atsakė, jog tokios taisyklės prasideda dar prieš jį metant – nuo metimo būdo pasirinkimo. Jei galvojate, kad su tokia mitybą, kurios laikysitės, ištversite tik tam tikrą laiko kiekį, o ne visą gyvenimą, geriau to nė nedarykite. Mat svoris tikrai grįš.

Sveikatai palankią mitybą reikia ugdyti nuo manęs

Renkantis svorio metimo būdą reikia pagalvoti, kad jis turėtų tapti rutina. Nors žmonės neretai bijo įsipareigoti visam gyvenimui, nes mano, kad apie tai teks nuolat galvoti.

„Tačiau tai netiesa. Jei mums tai bus rutina, apie tai nebegalvosime. Pavyzdžiui, ryte kartais neišgerdavau vandens. Tada pagalvojau, ką padaryti, kad jį išgerčiau. Sugalvojau, kad vonioje prie kriauklės pasistatau stiklinę. Kai atsikeliu ir einu į vonią visada ją pamatau. Išgeriu vandens ir viskas. Kai pradedame galvoti ne „kodėl negaliu“, bet kaip tą padaryti, atrandame daugybę būdų“, – sakė V. Kurpienė.

Taip pat pašnekovė pabrėžė, kad perfekcionizmą ir norėjimą viską padaryti tobulai reikia išmesti į šiukšlių dėžę, nes būtent dėl to žmonės nieko nepradeda bei nuolat jaučiasi savimi nepatenkinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)