Taigi, prietaisų devintukas.

Pulsoksimetras. Labai naudingas prietaisas, sergant lėtinėmis (arba ūminėmis) ligomis, apsunkinančiomis deguonies patekimą į kraują. Aktualiausias nūdienai – COVID‘inis plaučių uždegimas. Beveik visiškai bevertis kitais atvejais. Kaip pulso matuoklis nepatogus ir griozdiškas, o matuoti deguonies koncentraciją sveikam ir aktyviam nelabai racionalu.

Pulsoksimetras

Pulsoksimetras apyrankėje kol kas atsilieka savo kokybe ir pasivys maunamus ant piršto aparatus, matyt, jau pasibaigus pandemijai.

Nauda 10/10 karščiuojančiam pandemijos metu ir 0/10 sveikam.

Išmanioji apyrankė (nevertinant žingsniamačio funkcijos). Šiuo metu gerai atlieka dvi funkcijas – puikiai skaičiuoja žingsnius, bet tą atlieka ir išmanusis telefonas, ir labai neblogai skaičiuoja pulsą. Kardiogramos užrašymas, kad būtų galima pasakyti, kiek daugiau nei „nu jo, širdis plaka“, paliekamas ateičiai.

Deguonies koncentracijos kraujyje matavimas apyrankės pagalba labai priklauso nuo daugelio faktorių, ir, manau, sukels daugiau baimės ir nerimo nei ramybės, o tam tas matavimas ir reikalingas.

Streso lygio ir orgazmų skaičiaus per laiko vienetą skaičiavimas paremtas širdies susitraukimo dažnio sekimu ir naudingas nebent suaugusiems skirtų tinklapių turinio paįvairinimui.

Miego kokybės matavimas pagal judesių kiekį naktį irgi šlubuoja, bet jau duoda šiokios tokios naudos. Žinoti savo nesiblaškymo lovoje laiką visai pravartu, kai negali kitaip įvertinti miego kokybės.

Visų sekamų parametrų registravimo kokybė labai priklauso nuo gamintojo ir programinės įrangos telefone. Neblogas įrankis norint stebėti savo organizmo pokyčius ir elgsenos pakitimus dinamikoje, bet vis dar ne diagnostinė ar sveikatos būklės sekimo priemonė. Kol kas. Manau, po metų–kitų situacija pasikeis.

8/10 aktyviam, gyvenseną keičiančiam ir save stebinčiam žmogui. 0/10 linkusiam į paranoją ir nerimą.

Oro drėkintuvas. Priminsiu vieną mėgstamiausių savo sentencijų: „Gera vieta sausa nebūna“. Ir čia ne apie ginekologiją.

Drėgnos gleivinės sugeba apsisaugoti nuo virusų, bakterijų ir smulkių dalelių. Centrinis šildymas, blogas vėdinimas, pigūs kondicionieriai, švelniai tariant, neužtikrina pakankamos 40–60 procentų oro drėgmės.

Oro drėkintuvas

Paprasčiausias variantas – praviras langas ir drėgnas rankšluostis ant radiatoriaus tinka ne visiems. Pirmasis erzina besirūpinančius mokesčiais už šildymą, antrasis gadina estetinį vaizdą.

Nauda šildymo sezono metu 10/10, jei prietaiso kaina mažesnė už komunalinius mokesčius, o estetinis vaizdas gražesnis už šlapią rankšluostį po langu. Arba renkatės prie tapetų tinkantį rankšluostį.

P. S.: Taip, kai kurie oro drėkintuvus yra du viename – dar ir eterinių aliejų difuzoriai, bet ir rankšluostį galima aliejukais pašlakstyti.

Termometras. Na, kur be termometro per pandemiją? Net į parduotuvę neįleidžia. Įsigijo visi namų ūkiai, ir net ne po vieną. Pasirinkimas – didžiulis, paklaidų spektras – dar didesnis.

Staiga pamatuoti 37,5 laipsnio gąsdina dar labiau nei nukritęs deguonies procentas nuslydusioje išmaniojoje apyrankėje.

Termometras

Apie temperatūros matavimą išsamiai jau pasakojau. Esmė trumpai – kuo giliau sukišus ir kuo ilgiau matuojant, tuo tikslesni rezultatai.

Naudojant šiuolaikinius elektroninius ir bekontakčius svarbi nemėgstama RTFM taisyklė – ten bus parašyta ir kaip, ir kiek, ir su kokiais pypsėjimais matuoti, ir kokia temperatūra matuojant tuo termometru yra normali (taip, normali temperatūra šiais laikais priklauso ne nuo sveikatos, o nuo termometro).

Bekontakčiam sveikas žmogus spinduliuoja nuo 35,4 iki 37,4 laipsnio. Mėgstantiems vintažą, galima rasti metalo lydinio be gyvsidabrio modelių, visai kaip vaikystėje, tik nusikrato sunkiau.

Nauda 10/10 pajutus simptomus. -1/10 nemokant naudotis ir panikuojant.

Gliukozės jutiklis. Referuoja visus gliukozės pakitimus ir gali būti prieinamas ir artimiesiems, ir medikams. Skirtingai nuo momentinio matavimo, parodo dinamiką, leidžia greitai reaguoti į pokyčius ir duoda visos dienos ataskaitą, nepalieka galimybių savęs ir kitų apgaudinėjimui dėl laiku neišgerto vaisto ar papildomo suvalgyto batono.

Cukrinis diabetas.

Nereikia badymosi, nereikia papildomų procedūrų, nereikia nutraukti jokios veiklos norint sužinoti cukraus kiekį – užtenka atidaryti programėlę telefone.

Nauda sergančiajam cukralige nepamatuojama, sveikam – nebent tiek stumiančiam save į ekstremalias situacijas, kas yra rizika hipoglikeminės komos.

Dezinfekuojanti UV lempa. Aktuali pandemijos metu – neblogai žudo bakterijas ir virusus, nesugebėjusius pasislėpti baldų šešėlyje. Vienas minusas – spinduliai gali sukelti odos vėžį, tad naudojama tik tuščioje patalpoje.

Dezinfekuojanti UV lempa

Kadangi virusus nešioja ne baldai, o žmonės – panauda ribota. Tinka patalpoms, kur ateinama trumpam ir ilgai neužsibūnama, žmonės vis kiti. Tai reiškia, kai yra didesnis šansas užsikrėsti nuo paviršių, nei nuo žmogaus tiesiogiai.

Nėra prasmės dezinfekuoti, pavyzdžiui, mokyklos klasės, jei į ją vėl sugrįš tie patys mokiniai, nes jie vėl atsineš ir platins tuos pačius sukėlėjus. Bet jei ateis kitos klasės mokiniai – nauda galima.

Nauda 8/10, jei naudojatės vienu sanitariniu mazgu su sergančiu arba pastate yra bendro naudojimo erdvės be šešėlių kampuose.

Trečia vieta ir varžybų bronza. Prietaisas duodantis tiek daug motyvacijos ir taip gerai nuimantis visų dizainų rožinius akinius. Svarstyklės.


Kaina – minimali, nauda – maksimali. Norime kontroliuoti svorį – kasdieniai kontroliniai pasisvėrimai ir negailestingos išvados sau. Karčios piliulės pasaldinimui patariu svertis kasdien, rytais, po tualeto, bet prieš dušą (mažiau drėgmės kūno išorėje ir viduje).

Taip, prietaisas neveikia be sąžiningo klaidų pripažinimo, bet ir puikiai motyvuoja net su mažomis pergalėmis. Kiek žiaurokas pasirinkimas dovanoti žmonai, bet būtinas kontroliuoti save.

Išmaniosios svarstyklės, nustatančios, kiek turite riebalų, neblogas variantas: paklaida didelė, bet to paties žmogaus dinamiką rodyti gali.

Nauda 9/10 kontroliuojančiam svorį, kiek mažesnė, jei pasisvėrus norisi iš nevilties prisivalgyti.

Antra vieta ir sidabrinis medalis. Žingsniamatis. Vienas labiausiai pasiteisinančių prietaisų. Praneša apie kasdienį aktyvumą ir judėjimą ne tik pačiam pacientui, bet ir suinteresuotiems asmenims: giminei, žmonai, gydytojui, draudikui. Nesuvaikščiojus reikiamų tūkstančių laukia papildoma motyvacija žmonos su kočėlu vaidmenyje.

Žingsniamatis

Dar viena motyvacija – apdovanojimai programėlės viduje ir galimybė pasipuikuoti rezultatais ir maršrutu socialiniuose tinkluose ir prieš kaimyną. Jis jums rodo savo stuburo išvaržos nuotrauką, jūs jam – vakar nubėgtų kilometrų per valandą kiekį.

Pakankamai tikslūs, leidžiantys įvertinti judėjimo greitį, žingsniavimo būdą, sustojimų vietą ir laiką, aplankytų per treniruotę kabokų ir valandai išnuomotų kambarių adresus. Tad nepavyks aplankyti nuodėmingų vietų, prisidengus pasivaikščiojimu po miestą.

Nauda 10/10 bet kam, kas gali judėti.

Mano didžiausia visų šios dienos apkalbėtų pribambasų simpatija. Auksas atitenka už auksą ryškiau spindinčiai Saulės šviesos lempai.

Labiau negu Lietuvoje reikalinga nebent už poliarinio rato, nes būtent poliarinės nakties sąlygomis ir gyvena dabar mūsų smegenys.

Saulės šviesos lempa

Mes neįsisaviname paprastų lempų skleidžiamų spindulių taip, kaip įsisaviname saulės šviesą, tad dirbtinis apšvietimas neleidžia mūsų smegenims suprasti, kad diena visgi išaušo. O darbas/pareigos/rūpesčiai neleidžia išeiti pasivaikščioti šviesiu paros metu. Todėl ryte negauname saulės spektro garantuojamos serotonino, o naktį – melatonino dozės. Dieną būname vangūs ir apsnūdę, o naktį sunkiai užmiegame ir nepailsime.

Saulės šviesos lempa bent jau dalinai išsprendžia tą problemą. Manoma, jog 20–30 minučių tuo pačiu metu kas rytą, gamintojo nurodytu atstumu nuo šviesos šaltinio, užtikrinančio bent 10 tūkstančių lux‘ų šviesos srautą leidžia smegenims pabusti, suprasti, jog rytas išaušo, pradėti gaminti serotoniną ir pagerintijūsų darbingumą ir savijautą dieną, bei miegą naktį.

Pasikabinate vonioje prie veidrodžio, ir rytais, kol vyras skutasi o žmona veidą piešia, semiatės saulės energijos.

Nauda 11/10 visai šeimai nuo spalio iki gegužės, o gyvenantiems darbe – ištisus metus.

Tiek tų prietaisų. Prietaisų pasirinkimą lėmė, deja, ne iš pardavėjų gauta finansinė parama, bet pacientų domėjimasis. Tad visi priekaištai į jų daržą. Likite sveiki su ar be išmaniųjų technologijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)