Pirma taisyklė: eteriniai aliejai negydo. Dalis žiūrovų ar skaitytojų jau pasibaisėjo mano žodžiais ir pasišiaušė iš pykčio. Ramiau, pakvėpuokite savo mėgstamu aliejuku. Taip taip, rekomenduoju pasinaudoti aromaterapija. Kvapnieji aliejai negydo ligų, bet gali būti puikiai naudojami medicinoje. Be kita ko, jie mus užgrūdina. Patekę ant odos ar gleivinių švelniai ir saugiai jas sudirgina, sukeliamas nedidelis atsakas, paruošiantis mus kovai su aplinka. Ir kai puls nebe aliejus, o virusas – sureaguosime. Bet jau esamo viduje viruso nenužudys.

Antra taisyklė: eteriniai aliejai palengvina simptomus. Ypač tuos, kurie labai susiję su nuotaika ir reakcija į aplinką. Ir atsparumas infekcijai čia tinka. Nes kvapai veikia mūsų limbinėje sistemoje – atsakingoje už meilę, ramybę, miegą ir emocijas. Tyrimuose, įrodančiuose aromaterapijos efektyvumą, kuriais remiasi mėgstantys pauostyti, būtent ir tirti poveikiai simptomų pajutimui.

Pacientai po operacijos, masažuoti su ramunėlių aliejumi, ilgesniam laikui likdavo atsipalaidavę nei masažuoti be ramunėlių. Pacientai po chemoterapijos lengviau užmigdavo su levandų arba citrinmedžio kvapais, ypač, jei patys galėdavo pasirinkti kvapą. Pykinimą po chemoterapijos kažkam palengvindavo imbiero aliejus, tačiau bergamotės pykinimą provokuodavo, o paprasto šviežio apelsino kvapas nustelbdavo apelsino eterinius aliejus. Trumpalaikis kvėpavimas eteriniais aliejais mažindavo kraujospūdį, tačiau jis vėl pakildavo po kiek mažiau nei dviejų valandų, nepriklausomai nuo to, ar inhaliacija tęsėsi, ar ne. Taip, nei vienas iš kvapniųjų aliejų neišgydė nė vienos ligos, bet trumpam savijautą pagerindavo.

Valerijus Morozovas

„Man net skausmą nuima“. Taip. Čia pasireiškia refleksinis eterinių aliejų poveikis. Mano karta buvo plačiai supažindinta su „žvaigždute“. Naudodavo nuo visko, taip pat ir nuo skausmų. Kažkam padėdavo, kažkam tuos skausmus sukeldavo. Šaldantys tepaliukai garuodami sukelia vėsumo, o šildantys, dirgindami odos skausmo receptorius – deginimo pojūtį. Tokio stiprumo pojūtį, kad smegenys nebejaučia iš tos vietos sklindančio skausmo. Panašiai degtukas užgesta arti laužo – anas sunaudoja visą deguonį. Ir vėsinantis ar kaitinantis aliejus užblokuoja skausmo pajautimą, bet pažeidimas ir uždegimas lieka. Tad negydo, bet skausmą pamiršti leidžia. Nors ledo pūslė skaudamoje vietoje tikrai ir veiksmingesnė būtų, ir pigesnė, ir kvapo prasme neutralesnė.

„Nesąmonė, tereikia normaliai ant skaudamos vietos užtepti, negailėti“. Aha. „Arklių balzamas“ – tiesiogine prasme arkliškos koncentracijos mentolis, skirtas tepti ant storos žirgų, o ne plonos merginų odos, ne veltui pardavinėjamas veterinarijos vaistinėse. Naudodami netinkamų koncentracijų aliejus pažeidžiate trečią taisyklę.

Trečia taisyklė: mažiau yra geriau. Eteriniai aliejai yra labai moteriški, jie veikia per malonumus. Kiek kartų malonus kvapas leisdavo pamiršti nerimą, baimes, net lengvą skausmą? Toli nereikia eiti: mandarinai ir eglutė jau beveik kiekvienuose namuose skleidžia šventinę nuotaiką ir Kalėdų gerumą. Tačiau ar patiks Jums ir Jūsų namiškiams, jei eglutės smala atsiras arbatoje, o mandarino žievele kažkas įtrins visas pagalves?

Prisiminkite moterišką aromaterapijos prigimtį: kol koncentracija aplinkoje nedidelė – tikrai stimuliuoja ir paskatina, palengvina ir padeda, suteikia lengvesnį kvėpavimą ir ramesnį miegą. O štai per didelis kiekis veikia dirginančiai – papildomai skatina ašarojimą, trukdo miegą, sukelia norą dingti iš namų, įkvėpti gryno oro. Yra tokia teorija – mums skirtos antros pusės prakaitas mums nesmirda, na, iki tam tikros ribos. Taip ir su aromaterapija – idealu, kai kvapo net nesijaučia. Astmai nėra didelio skirtumo, ar tai tėčio cigarečių, ar mamos eterinių aliejų smarvė: paūmėjimą sukelia abu.

„Kaip tik reikia didelės koncentracijos, kad virusus žudytų, ypač dabar“. Nepasieksite Jūs tokios koncentracijos kambario ore. Bent jau jei norite ir patys tame kambaryje likti neuždusęs. Ir dezinfekuoti reikia ne kambario orą, bet ten esančius žmones. Nes virusai ne orlaiviai – patys neskraido, iš savo paleidimo aikštelių juos išspjauna ir iščiaudi aplinkiniai. Kaip kelsite koncentraciją ten?

„Kiti man nerūpi. Aš savo oro uostą išdezinfekuosiu – pakvėpuosiu virš garų“. Jeigu Jums daugiau nei du metai ir neturėjote alergijų tam, ką kvėpuosite – pirmyn. Esate pakankamai suaugęs, kad suprastumėte, kada jau per stipriai garinate, o ir perdozavęs neuždusite. O štai mažas vaikas gali gauti a) toksišką dozę per gleivines, b) kvėpavimo takų nudegimą ir spazmą. Ir prireiks skambučio greitajai pagalbai. Geriau nuolatinis nedidelis poveikis savo gleivinėms, kad jos liktų drėgnos, švarios ir sveikos, nuolat stimuliuojamos nedideliu kiekiu naudingų molekulių, nei trumpalaikis visą ko išdeginimas su koncentratais.

Aromaterapija

„Kokie dar koncentratai. Viskas natūralu ir saugu. Net recepto nereikia“. Ne viskas, kas natūralu – sveika. Gamta ne vien padeda mums, kartais ji ir keršija. Stipriausi labai natūralūs nuodai kol kas lieka sukurti gamtos. Ir eteriniai aliejai ne išimtis. Todėl dar viena taisyklė.

Ketvirta taisyklė – pirmiausia saugumas.

5 mililitrai bruknuolių aliejaus (švelnus citrininis kvapas, puikiai tinka nusiraminimui ir nosies atkimšimui) – atitinka 300 tablečių aspirino. Mirtina dozė keliems suaugusiems.

Šalavijų, eukaliptų, kamparo aliejai – puikūs pagalbininkai peršalus, tačiau net nedidelis kiekis atsiradęs žarnyne sukelia traukulius (kamparas – vos per kelias minutes).

Arbatmedis ir levanda puikiai ramina ir pagerina miegą, gali būti naudojami kaip antiseptikai odai (bandyta su jais net spuogus gydyti), tačiau ne berniukams. Nes berniukams nuo tų aliejukų auga papukai ir neauga kraniukas.

Beveik visuose šaltiniuose rasite įspėjimus dėl nėščiųjų, vaikų iki dviejų metų ir epilepsija sergančiųjų. Kodėl būtent šios grupės? Nes maži vaikai nudegina kvėpavimo takus ir uždūsta dėl spazmo. O viena dažniausių perdozavimų komplikacijų – traukuliai. Ir didelių koncentracijų poveikis smegenims ir vaisiui nežinomas. Tai ką daryti?

Penkta taisyklė. Profesoriumi tikėk, bet patyliukais google‘ink.

Nesvarbu, ką šneka Morozovas ar eterinių aliejų pardavėjai (beje, 2022 metais jų pelnas sieks 11 milijardų amerikietiškų pinigų) – pabandykite patys. Aromaterapija tikrai gali padėti išsimiegoti, nusiraminti, palengvinti peršalimo simptomus, paruošti gleivines kovai su virusais ir šaltu oru.

Tik bandykite su saiku, visgi Adventas.

Nenaudokite iškart daugiau nei penkių kvapų;

Išsirinkite visai šeimai (o ne sau vienam) malonų (ir ne vienkartiniam, o ilgesniam užuodimui) kvapą;

Jei rekomenduojama lašinti 1-2 lašiukus, tiek ir lašinkite, nebijokite, per mažai tikrai nebus, o perdozuoti galite;

Buteliukus laikykite saugiai nuo vaikų; jei visgi rado ir suvartojo – nedelsiant kreipiatės;

Atsiradus diskomfortui padarykite pertrauką, pabandysite vėliau, gal kažkas netiko dabar, bet prievartos nereikia – jie veikia ir per emocijas, nebus gerų emocijų nebus ir poveikio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)