– Ši tema iš tiesų Lietuvoje pakankamai vengiama.

– Vengiama tikriausiai dėl to, kad susijusi su vyrų sveikata. Vyrai nedrįsta kalbėti apie savo sveikatą apskritai. Tuo labiau, jei tai intymi tema apie lytinius organus. Dažnai būna, kad pas gydytojus priverčia apsilankyti žmonos.

– Moterys mūsų visuomenėje pirmauja dėl sveikatos priežiūros. Ką galime tokiam vyrui pasakyti? Dažnai girdžiu, kad 50 metų jau riba ir po jos nėra, ko tikėtis.

– Tai yra vienas iš mitų apie erekciją. Svarbu ne fiziologinis, o biologinis amžius, kaip taisyklingai gyvenu. Tas pats 20 metų vaikinas, kuris rūko, geria, turi antsvorį, gali neturėti erekcijos. 80–metis vyras, kuris sportuoja, sveikai maitinasi, jis erekciją gali turėti ilgai. Bet šiais laikais keičiasi padėtis ir vyrai pradeda domėtis, ką galima daryti. Atsiranda daugiau jaunų pacientų, kurie nori pasitikrinti profilaktiškai, prieš 10 metų to nebuvo. Ir tai labai gerai, mes jų laukiame.

Valerijus Morozovas, Vitalij Varygin

– Jei žmogui virš 40 metų, jis turi antsvorio, tikriausiai, visai pagrįstai abejoja dėl savo testosterono kiekio. Bet vienareikšmiškai nori suversti visą kaltę tik dėl testosterono, jį ištirti ir gauti papildų. Jie turi efektą ar ne?

– Neretai pacientams sakau, kad erekcija yra mūsų veidrodis. Visa tai, ką uždirbome savo gyvenime, tai yra atspindys to, ką turime. Maistas, sportas, fiziologiniai, psichologiniai dalykai daro įtaką erekcijai. Pats pacientas turi atsakingiau žiūrėti į savo sveikatą. Jei žmogus nesportuoja, neprižiūri mitybos ir sako duok tabletę dėl erekcijos, atsakau, kad, mielasis, taip nebus. Tai gali būti tik pagalba, pagrindinis dalykas yra jūsų sveikata.

– Dar vienas nuobodus gydytojas, kuris sako, kad reikia sportuoti, gyventi sveikai, prižiūrėti svorį, vengti streso.

– Visada gyvenime turi būti pusiausvyra. Labai dažnai pas mane ateina pasikonsultuoti dėl vaisingumo – idealus žmogus, sveikai gyvena, bet susiduria su šia problema. Tada sakau, kad galbūt per daug sveikai gyvenate, gal organizmas kaip tik nuo to nusilpo. Lygiai tas pats ir su erekcija, nereikia idealumo. Turi būti pusiausvyra. Aišku, kad galima išgerti per šventes. Jei savo žalingus įpročius imsime keisti per jėgą, atsiras emocinis, psichologinis stresas, kuris dar labiau sutrikdys erekciją. Negalime pasakyti vieno recepto, kada bus erekcija. Viskas priklauso nuo daug veiksnių.

Asociatyvi nuotr.

– Vis tiek labai madinga atrasti vieną kaltininką. Kaip išsiaiškinome, amžius vienareikšmiškai nėra kaltininkas.

– Tikrai taip. Amžius vienareikšmiškai nėra kaltininkas, bet bėgant metams žmonės pradeda sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Erekcija yra kraujotakos sistemos dalis. Gyvenimo būdo korekcija yra ne tam, kad pagerintume erekciją, bet tam, kad pagydytume ligas. O kartu su pagerėjimu ateis ir erekcijos pagerėjimas. Dar nekalbėjome apie įvairius psichoemocinius sutrikimus. Apie 80 proc. erekcijos sutrikimų susiję su mūsų psichologine sveikata. Visada pacientams pasakau vieną pavyzdį. Grįžtu iš darbo pavargęs, buvo kokių nors problemų darbe, pasimylėjau šiaip ne taip su žmona, bet ypatingos erekcijos nebuvo. Kitą kartą jaučiuosi gerai, prieiname prie lytinių santykių ir tada šauna mintis – praėjusį kartą erekcija buvo bloga, dabar ji bus ar nebus? Viskas, tos minties užteks tam, kad jokios erekcijos nebūtų. Todėl reikia nustatyti, ar tai metabolinės priežasties sutrikimas, ar psichologinės priežasties. Mums, vyrams, prieš partnerę reikia kažką parodyti. Todėl tos mintys dėl erekcijos labai truko. Kai žmogus vienas tokios mintys dažniausiai netrukdo.

– Dar vienas mitas, kad kai užsiimame kažkuo vieni, „ištaškome“ tuos savo skirtus lytinių santykių kartus, nes yra užprogramuotas baigtinis skaičius ir su partnere nieko neišeina.

– Tą dalyką patvirtinti ar paneigti pakankamai sunku. Aš tikrai nesu šios nuomonės šalininkas. Viskas prasideda nuo mūsų testosterono ir prostatos. Dauguma urologų rekomenduoja mylėtis bent 3 kartus per savaitę. Tai mažiausias skaičius. Galite nors ir kiekvieną dieną, bet viską parodys organizmas. Kodėl nustatome, kad 3 kartus per savaitę mylėtis sveika? Prostata praktiškai nedirba be lytinių santykių, tik jų metu pagerėja jos veikla, kraujotaka. Prostatos ligos ir erekcijos sutrikimai atsiranda vyresniame amžiuje todėl, kad lytinių santykių turime vis mažiau. Vaikai, šeima ir rutina nusibosta. Juokais sakau, kad visą gyvenimą braškės valgyti nenorėčiau ir tai normalu. Pradedame vengti lytinių santykių, dėl to atsiranda kraujotakos, medžiagų apykaitos sutrikimai, problemos dėl testosterono.

Vyresnių žmonių seksas.

– Tai norint išlaikyti sveikatą, reikėtų nueiti šiek tiek į kairę. Bet tokio recepto neduokime.

– Apie tokius dalykus garsiai kalbėti negalime... Bet šiais laikais atsiranda daug madingų gydytojų, tokie kaip seksologai, kurie dirba su partneriais. Tiesa, kad lytinis gyvenimas gyvenant ilgą laiką kartu, prastėja, jei kažko nesiimame. Jei nenorime skirtis, bet lytiniai santykiai yra ne kokie, įvairūs patarimai gali padėti. Vienas iš jų yra tiesiog keisti pozas, vietas.

– Tai kaip padėti? Yra įvairios liaudies priemonės. Pavyzdžiui, dar savo vaikystėje girdėjau, kad padeda grietinė su kiaušiniais.

– Vengiu kalbėti apie liaudies, homeopatines priemones, apie jas nesimokiau. Nelabai galime jų rekomenduoti, nes tai nėra ištirta. Kad mano kaimynas vartojo šokoladą ir jam padėjo, tai nereiškia, kad jis padės. Tačiau galima bandyti. Jei tai žolinė priemonė, liaudies medicina, jos nepablogins mūsų sveikatos, galbūt ir pagerins.

Vyresnių žmonių seksas.

– Tada neklausinėsiu nei apie krienus, nei apie ženšenio šaknį ar bananą. Užsiminėte apie tai, ko dažnas bijo – pradėjus gydytis medicininiais preparatais, po to be jų nebegalėsime.

– Dar vienas mitas. Daug pacientų bijo, kad be vaistų neturės savos erekcijos. Tikrai ne. Jų poveikis trumpalaikis ir vaistus nustojus vartoti, poveikis baigiasi. Tačiau tie pacientai, kurie visiškai nepasitiki savimi ir pradeda vartoti vaistus, kurie jiems padeda, galvoja, kad be jų patys nieko padaryti nebegalės. O tokios mintys erekcijai trukdo. Labai dažnai matau, kad jauniems atėjusiems pacientams trukdo tiesiog psichologiniai dalykai. Dar vienas mitas yra tai, kad erekcija būtinai turi būti geležinė. Turi būti kuolas, o jei jo nėra, lytinių santykių irgi negali būti. Iš esmės lytiniam procesui geležinės erekcijos nereikia. Partnerė malonumą gali patirti ir be to. Žmonės gimsta su skirtinga erekcija, tam yra šiokia tokia klasifikacija – agurkas, bananas su žieve ir bananas be žievės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)