„Virusas praeina pro tą kaukę, nes mažesnis nei audinio skylutės“. Mažesnis. Bet nepraeina. Nes neturi kojyčių, rankyčių ir sparnelių. Ir neskraido ore kryptingai nuo nosytės prie burnytės. Jis plinta vandens lašeliuose, kuriuos iškvepia, iššnarpščia ir išspjauna sergantieji ir nešiotojai. O jau lašelius kaukės sustabdo. Bet yra niuansų. Įkvepiamus lašelius sustabdo sausos, gerai priglundančios kaukės. Drėgnos, skylėtos, nučiupinėtos, panosėje ar pažastyje nešiojamos nesustabdo nieko. Iškvepiamus lašelius sustabdo beveik visos kaukės, kad ir kokio murzinumo jos būtų, jei tik teisingai dėvimos. Todėl, jei aplinkui visi su kaukėmis – kaip ir esate saugus. O štai respiratoriai su vožtuvėliais – yra labai egoistiškas pasirinkimas - apsaugo tik nešiotoją (kaip nuo virusų, taip nuo baudų), bet neaplinkinius (todėl taip tautiečių, matyt, ir mėgstami).

„Kaukės nuo nieko neapsaugo“. Apsaugo. Atliktas N+1 tyrimų, įvairiose šalyse, kad visuotinas kaukių dėvėjimas stabdo viruso plitimą. Galima ginčytis dėl susirgusiųjų ribos, nuo kurios reikėtų dėvėti kaukes, bet daugiau ar mažiau jos veiksmingos. Tik nepamirškime – tai tik viena iš priemonių. Ir apie jos svarbą reikėtų kažkaip ne per baudų ir grasinimų prizmę kalbėti, o šviesti, motyvuoti ir skatinti.

Kavinėje, laukiant kol atneš patiekalą, dėvima kaukė nepadės, jei valgysite nenusiplovęs rankų. Kaukės nepadės, jei darbe prie vieno stalo aštuonias valandas praleisite su kosinčiu ir sloguojančiu bendradarbiu. Bet likti peršalus namie, panašu, buvo madinga tik pavasarį, šiais laikais mados keičiasi greitai, ir dabar madinga užkalti pinigus, neuždirbtus per karantiną. Kaukė nepadės jums pačiam nesusirgti, jei dešimtą kartą per dieną neplautomis rankom traukiate ją iš kišenės, kurioje ją nešiojate jau savaitę.

„Tai, daktarėli, man ką, kaskart naują kaukę pirkti? Kiek gavai eurų iš antsnukių perpardavinėtojų?“ Deja, nė kiek negavau. Ir, nuoširdžiai nemanau, kad kaukių pirkimas turi būti paprastų žmonių prievolė. Kodėl pilietiškai turi elgtis tik paprasti žmonės, o ne valdžia ir ne prekybininkai? Kodėl viruso plitimo stabdymas turi būti finansinė našta tik paprastam vartotojui? Kodėl, kai klientai ateina į privačią kliniką, kurioje dirbu, ar į grožio saloną – gauna švarią kaukę nemokamai, o prekybos centrų arba tos pačios „rūpestingos“ ministerijos apsauginiai neįleidžia be už nuosavus nupirktos? Gal tiesiog vieniems rūpi jų darbuotojų ir klientų saugumas, o kiti nori tik pasipelnyti? Kodėl nė vienas iš prekybininkų nenori prisidėti prie pilietiškumo ir padalinti klientams kaukių prie įėjimo? Juk vis tiek jie nupirks prekių už kur kas daugiau europietiškų pinigų, nei tą kaukė kainuoja. Ir nereikia kalbėti apie papildomas „nepamatuojamas“ išlaidas, kalbame čia nebent apie nepamatuojamą godumą.

Valerijus Morozovas

Taip, komunikacijos ir motyvacijos priemonių pasitelkta nebuvo. Ir, matyt, nebus. Todėl motyvuoti liaudį turi medikai ir mokslininkai.

„Prie ko čia motyvacija? Trūksta man oro su ta kauke“. Netrūksta. Ir nereikia ginčytis, kad geriau žinote, nes tai Jūs dūstate, o ne plepantis daktarėlis. Su kauke, ypač, jei dėvima jau penktą parą, tokia murzina ir permirkusi, tikrai gali būti sunkiau įkvėpti ar iškvėpti, bet tinkama kaukė dusulio tikrai nesukelia, nebent emociškai trukdo įkvėpti pilnais plaučiais.

„Yra tyrimų įrodančių, kad nuo kaukių miršta žmonės dėl hipoksijos“. Ar tikrai yra? Skaitėte, nagrinėjote? Paskelbta mokslinėje spaudoje? Šaltinius žiūrėjote? Nuorodas paspaudėte? Į sekso pažinčių portalą išmetė po nuorodos? Tikrai, tikrai labai patikima. Mes ramybėje įkvepiame ir iškvepiame apie pusę litro oro. Fizinio krūvio metu dar litriuką – kitą pridėkite. Jei kvėpuosime į maišelį – deguonies pradės trūkti, bet kaip tie litrai gali tilpti kaukėje? Niekaip. Jautriems žmonėms veržimas, panika, smaugimo pojūtis būti gali, bet tai kitais būdais tvarkomi procesai, kurių ir šiaip nereikėtų paleisti savieigai.

Suprantu, kad po įvairių SAM sprendimų žmonės netiki, nepasitiki ir impulsyviai apeina sistemą. Bet apeina ją mūsų visų sveikatos ir laisvės sąskaita. Nes tos virš kaukių iškištos nosies, tie paspjaudymai ant pirštų skaičiuojant pinigus, ar atidarant maišelius, nuolatiniai kaukių atitraukimai toliau nuo veido, susibūrimai, susispaudimai paplūdimiuose, renginiuose, viešajame transporte ir sąlygoja didėjantį viruso plitimą. Nes visi pavargo nuo draudimų ir prievartos ir nebetiki. Nes nieko kito iš viršaus ir negirdėjo.

Juk nenorime tokio lygio uždarymo kaip kovą-balandį? Nenorime vien tik žinių apie „koroną“ per radiją ir televizijas? Elkimės saugiai ne dėl draudimų ir baimių, o dėl savęs ir aplinkinių. Ir, jei jau tenka dėtis tą bjaurų daiktą ant veido, būkime malonūs, dėvėkime jį tinkamai, ir, nors už tai ir nebaudžia, bet plaukime rankas ir nesibastykime kur nereikia.

Likite saugūs ir sveiki. O valdžiai ir verslui primenu – kol kas Jūsų pilietiško elgesio ir paramos paprasti žmonės nemato.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)