Laidoje Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Toksikologijos centro vadovas R. Badaras sakė, jog alkoholio skiedimas vandeniu gali padėti išvengti tam tikrų sveikatos problemų.
„Priklausomybės alkoholiui tai gydyti tikrai nepadėtų, tačiau iš dalies galėtų padėti išvengti tam tikrų sveikatos sutrikimų.

Klasikinis pavyzdys yra pankreatitas – kasos uždegimas, kurį gali sukelti ir alkoholis. Jei kiekis būtų tas pats, o koncentracija mažesnė, tai pankreatito rizika būtų ne tokia didelė, – teigė R. Badaras.

Aišku, kai kurių gėrimų mėgėjai pasakys, kad ledukas, tai tik nesuprantantiems. Škotijoje už tokius dalykus galima būtų sulaukti ir papeikimo, tačiau į gėrimą įmesdami leduką galime išvengti tam tikrų ligų.

Toksikologo teigimu, alkoholį praskiedus vandeniu, sumažėja ir dehidratacijos rizika: „Antikos laikais vynas būdavo per pusę skiedžiamas vandeniu. Puikiai žinome istoriją su Nojumi, kuris gėrė neskiestą vyną ir dėl to tapo neadekvatus. Tais laikais gerti neskiestą vyną buvo prastas skonis. Dabar pasakytum, ką nors tokio – būtum keistai nužvelgtas“.

Valerijus Morozovas, Robertas Badaras

Vartojant alkoholį, vasarą galioja kitos taisyklės

Šeimos gydytojui Valerijui Morozovui paklausus, kuo skiriasi alkoholio vartojimas karštuoju ir šaltuoju metų laiku, toksikologas atsakė, jog vasarą, vartojant alkoholinius gėrimus, galioja šiek tiek kitokia specifika.

„Kartais tenka išgirsti mitą, kad vasarą alkoholis žmones dėl įvairių mechanizmų veikia stipriau. Iš tiesų, mechanizmas yra vienas – dehidratacija. Vasarą mes prarandame daugiau vandens, kadangi alkoholis yra šlapimą varantis preparatas – diuretikas, – sakė gydytojas.

Dėl to alkoholis, išgertas šaltuoju metų laiku ir vasarą, dažnai mus veikia skirtingai. Vasarą reikia atsiminti, kad nesvarbu geriamas alus ar stiprieji gėrimai, išgertą kiekį reikia kompensuoti vandeniu, arbata, mineraliniu ar dar kažkuo.

Nealkoholiniuose gėrimuose – alkoholis

Toksikologas atskleidė, jog dažno patiriamas placebo efektas, kai išgėrus nealkoholinio alaus jaučiamas apsvaigimas, nėra išgalvotas.

„Kai kuriuose nealkoholiniuose gėrimuose būna iki 0,5 procento alkoholio, tad nealkoholiniai gėrimai nėra visiškai bealkoholiai“, – sakė R. Badaras.

„Ar saugu tuomet vaikams gerti fermentuotus gėrimus: kefyrą, girą ir kitus gėrimus gaminamus iš salyklo ekstrakto?“ – teiravosi gydytojas V. Morozovas.

Juokaudamas toksikologas atsakė, jog pirmos trys išgertos kefyro cisternos tikrai nesuveiktų, dėl ketvirtos jis negarantuotas.

Robertas Badaras

„Kalbant apie natūralaus raugimo giras, ant kai kurių netgi rašo, jog jose galima rasti šiek tiek alkoholio“, – teigė toksikologas.

Negana to, R. Badaras akcentavo, jog nealkoholinių gėrimų ragavimas tiems, kurie turi priklausomybę nuo svaigiųjų gėrimų, tarsi senų žaizdų draskymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)