Gydytoja dermatovenerologė laidoje sakė, kad tepti odą aliejais po deginimosi – didžiausia klaida, taip nualintai odai tik dar labiau pakenksime.

„Blogiausia, ką galime padaryti, tai tepti odą aliejais, riebalais, kadangi jie suformuoja apsauginę plėvelę ir neleidžia karščiui išeiti“, – teigė gydytoja.

Laidos metu dermatovenerologė pabrėžė, jog po nudegimo aliejai, sviestas yra absoliutus blogis odai. Net eteriniai aliejai gali smarkiai pabloginti odos būklę: „Jeigu mes išsitepę eteriniais aliejais vėl išeisime į saulę, galime sulaukti jau nepaprastų nudegimų, o alerginių reakcijų į saulę“.

Nenaudokite vaistų nepasitarę

Paklausta apie savigydos metodus, kai į pagalbą raminant sudirgusią odą pasitelkiami įvairūs tepalai ir vaistai, gydytoja atsakė, jog jokiu būdu nerekomenduoja užsiimti vaistinių preparatų tepimu ar gėrimu prieš tai nepasitarus su gydytoju.

Asta Dumbliauskienė

„Negalime būti tikri, jog preparatas tiks mūsų odai ir dar labiau jos nesudirgins. Nusisvilinus saulėje, geriausia apsiriboti lengvais, raminančiais kremais“, – teigė ji.

Visgi, šeimos gydytojo V. Morozovo paklausta apie odos raminimą vaistais nuo alergijos, A. Dumbliauskienė atsakė, jog jie gali sumažinti kutenimo jausmą, jeigu yra jaučiamas diskomfortas: „Kartais gydytojai rekomenduoja nakčiai vartoti antialerginių vaistų, ne dėl alergijos, o dėl siekio nuraminti sudirgusią odą, tačiau vaistus vartoti dera tik pasitarus su gydytoju“, – sakė gydytoja, pabrėždama, jog vaistai nuo alergijos vis dėlto nėra skirti nudegimų gydymams ir yra skiriami tik išskirtiniais atvejais. Tos pačios taisyklės galioja ir namuose užsilikusiems hormoniniams tepalams, kadangi jie, pasak gydytojos, gali sukelti tik dar daugiau problemų.

„Namuose užsilikę vaistai sudirgusios odos nuraminti nepadės, hormoniniai tepalai gali padėti nebent tuomet, kai oda yra paveikta ne tik saulės, bet ir alergijų“, – sakė gydytoja.

Pašnekovės teigimu, gydytojai gali pacientams skirti hormoninius tepalus, kai pasireiškia dilgėlinės požymiai. Kitais atvejais specialistė pataria apsiriboti prieš tai minėtais metodais, odą drėkinti kremais su alaviju ir dumbliais arba paprasčiausiai vėsinti odą rankšluosčiu.

Pirma pagalba sudirgusiai odai

Pasak gydytojos A. Dumbliauskienės, pirma pagalba nudegus saulėje – vėsinimasis.

„Tiek odą nudegus saulėje, tiek ją apsideginus, galioja ta pati taisyklė: įkaitintą odą reikia vėsinti. Nereikia bandyti „užrakinti“ karščio, kaip tik reikia jį „ištraukti“. „Ištraukti“ karštį galima paprasčiausiai odą vėsinant sudrėkintu rankšluosčiu“, – laidoje teigė gydytoja. Toks sudirgusios odos gaivinimas yra greičiausias būdas siekiant ją nuraminti.

Palangos paplūdimys

A. Dumbliauskienės manymu, odai atsigauti gali padėti ir liaudiški metodai. Laidoje pašnekovė pritarė šeimos gydytojo V. Morozovo teiginiui, jog pieno produktai, tokie kaip, kefyras ar grietinė, gali padėti nuraminti sudirgusią odą.

„Iš tiesų, raugintas pienas yra viena iš paprasčiausių liaudžiai žinomų priemonių, padedančių ištraukti karštį. Esu mačiusi, kaip nuraminti sudirgusią odą buvo bandoma netgi agurkais“, – sakė dermatovenerologė. Anot gydytojos, toks odos gaivinimas, kūną „apklojant“ agurkų griežinėliais, taip pat efektyvus, tačiau ne itin patogus.

Laidoje dermatovenerologė pasiūlė ir liaudies medicinai alternatyvių priemonių, gelbėjančių nuo saulės sukelto odos sudirgimo. A. Dumbliauskienė patarė sudirgusią odą raminti naudojant kremus su alijošiumi ar hialurono rūgštimi. Kremai su jūros dumbliais taip pat puiki priemonė.

Laidoje A. Dumbliauskienė pabrėžė, kad alergiją gali sukelti ultravioletiniai (UV) spinduliai, kurie odą pasiekia net ją paslėpus po drabužiais. „Nuo UV spindulių nukentėti gali net nuo saulės paslėptos kūno vietos, kadangi šie spinduliai eina daug giliau ir gali skverbtis netgi per rūbą. Tai gali sukelti bėrimą, dilgėlinę, odos diskomfortą, tačiau UV spindulių sukeltos odos problemos dažniausiai praeina savaime “, – teigė pašnekovė .

Visgi, kovoti su polimorfine fotodermatoze, kuri pasireiškia stipriu odos bėrimu, sukeltu UV spindulių, kur kas sunkiau: „Tuomet bėrimai greitai nepraeina, tad svarbu suvokti, ar oda sudirgo nuo per ilgo laiko praleisto saulėje, ar dėl organizmo reakcijos į ultravioletinius spindulius, kurie mūsų organizmuose „užveda“ alerginius mechanizmus. Į šį klausimą atsakymo reikėtų ieškoti kartu su gydytoju, jis padės teisingai pasiruošti saulėtam sezonui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)