Pasak M. Bylaitės-Bučinskienės, senėjimo procesai kiekvienam žmogui prasideda individualiai. Kai kurie net iki 40 metų nemato jokių senėjimo požymių, o vėliau, atrodo, labai staigiai pradeda senti.

„Tačiau daugumai žmonių senėjimo procesai prasideda nuo 27 metų, pastebimos pirmos smulkios raukšlelės – juoko, mimikos. Tokie žmonės, kurie turėję atopinį dermatitą, žvynelinę, aknę, jau įpratę rūpintis savo oda. Vis dėlto dauguma nelabai žino, kas yra kremai“, – šypsosi gydytoja dermatologė.

Po kosmetologinių injekcijų – į gydytojo kabinetą

Deja, vienos priemonės, kuri padėtų atstatyti veido odos jaunystę – nėra. Kaip sako gydytoja, prieš imantis kokių nors injekcijų ar kitų procedūrų, reikia žinoti, kas tai ir kuo gali baigtis.

Matilda Bylaitė-Bučinskienė

„Ta pati botulino toksino injekcija, tai yra nuostabi priemonė padidėjusio prakaitavimo šalinimui. Joks antipersperantas nepadės taip, kaip šios injekcijos. Ypač tiems, kuriems prakaitavimas tikrai didelė problema. Jos naudojamos ir veido korekcijoms. <...> Šias injekcijas gali atlikti tik medikai, tačiau Lietuvoje tai atlieka ir kosmetologės, ir kirpėjos, kartais net ne grožio specialistai. Bet žmogus, jei renkasi procedūrą, turėtų išsiaiškinti, kur jis eina. Juk neinate dantų taisyti pas šaldytuvų meistrą. <...> O paskui tenka padėti ir gelbėti nuo komplikacijų. Apie jas mažai kalbama, bet jų tikrai apstu Lietuvoje, man tenka tokius pacientus gydyti“, – perspėjo prof. M. Bylaitė-Bučinskienė.

Karantino metu, pasak gydytojos, smarkiai paūmėjo žvynelinės, dilgėlinės, atopinio dermatito atvejai, jie pasireiškė daugiau suaugusiems žmonėms. O šiuo metu, kaip sako gydytoja, visa banga yra rožinės susirgimų, aknės. Tai susiję ir su dideliais karščiais, ir su stresu, kadangi dėl jo sutrinka virškinimo sistema.

Kristina Ciparytė, Matilda Bylaitė-Bučinskienė

„Smegenys, nervai, oda ir virškinimo traktas yra tiesiogiai susiję. Jei vienam organui kažkas ne taip, tai oda visada tą atspindi ir iškart sureaguoja. Mikrobiota labai aktuali odos susirgimams“, – sakė profesorė.

Taip pat pašnekovė pastebi, kad šiuo metu į gydytojus masiškai kreipiasi saulėje nudegę žmonės: „kolegos iš pajūrio skambino, sakė, kad graudu žiūrėti“.

Pavojų gali kelti ir, atrodo, nekalti kremai ar aliejai

Pasak gydytojos, veide yra tam tikros zonos, kurių būklė atspindi tam tikrų organų sveikatą. Pavyzdžiui, apatinio žandikaulio, kaklo išbėrimai neretai būna susiję su endokrininėmis problemomis, stresu, emocijomis.

Dėmesį reikėtų atkreipti, jei veido įprastai neberdavo, bet staiga odos sveikata smarkiai suprastėjo.

„Galbūt kremas, kurį naudojate, jau yra per sunkus tokiam laikotarpiui. Iš tiesų, sunkesnės tekstūros kremą vasarą reikėtų pakeisti į lengvesnės, nes kemšasi poros. Jei įmanoma, stengtis naudoti kuo mažiau makiažo, kvepalų nepurkšti ant odos, nes jie gali reaguoti į stiprią saulę ir likti pigmentinės dėmės“, – kalbėjo prof. M. Bylaitė-Bučinskienė.

Pašnekovė perspėja ir dėl aromatinių aliejų – jų saulėtą dieną reikėtų vengti, nes nuo jų, kaip ir nuo kvepalų, gali likti rudos pigmentinės dėmės.

Svarbu ir nebraidžioti ar nesimaudyti vandens telkiniuose, jei nesate tikri, kad vanduo tikrai švarus. Gydytoja pastebi, kad ir po maudynių ne itin švariame ar žydinčiame vandenyje gali pasireikšti bėrimai.

„Močiutės, kurioms skauda sąnarius, ar sportininkai, kuriems taip pat ką nors skauda, pasitepę kremais nuo skausmo turėtų neiti į saulę, o jei tai būtina – pateptą vietą pridengti, užvynioti bintą ar nuplauti kremą. Kitaip gali atsirasti labai ryškūs kontaktiniai dermatitai, kurie tikrai apkartins gyvenimą“, – kalbėjo pašnekovė.

Be to, šiuo metu, kaip sako gydytoja, pastebimas ir didelis skaičius dishidrotinės egzemos susirgimų, kai plaštakose, tarpupirščiuose atsiranda daug niežtinčių mazgelių.

Gydytoja pateikia pagrindines taisykles, kaip užbėgti senatvei už akių:

1. Gyvenimo būdas. Būtina laiku eiti miegoti ir anksti keltis, gerti pakankamai vandens, valgyti daugiau daržovių, vaisių, būti fiziškiems aktyviems, vengti žalingų įpročių. Odai ypač kenkia rūkymas. „Jei jaunos merginos to nemato, tai vėliau, po 10 ar net 30 metų mes, specialistai, labai akivaizdžiai pamatome, kas rūko. Taip pat ir alkoholis“, – sakė prof. M. Bylaitė-Bučinskienė.

2. Būtina odą drėkinti, nesvarbu, riebi ji ar sausa, vyresnė ar jaunesnė. Jei amžius jaunesnis, užtenka tik drėkinančių, vėliau galima pridėti ir maitinančių kremų. Nuo 27 metų būtina pradėti naudoti įvairius serumus, kad jie sustiprintų odą, būtų su hialuronu, vitaminu C, kofermentais.

Moteris, veido oda

3. Labai svarbi yra apsauga nuo saulės. Šios ir praeitų taisyklių nesilaikymas visada labai skatina žymiai spartesnį odos senėjimą. Ypač odą nuo saulės privaloma saugoti nuo 20-ies metų. Jei norite turėti skaistesnę, gražesnę, mažiau pigmentuotą, mažiau raukšlėtą odą, privaloma drėkinti odą ir saugoti nuo saulės.

„Vis dėlto reikia prisiminti, kad oda nėra tokia medžiaga, kurią galima labai smarkiai paveikti bandant atjauninti. Reikia suvokti, kad yra amžiaus periodai, yra metodai. Ir man baisu, kad jau dabar yra žmonių, kurie būdami 25-30 metų yra išbandę visas lazerines sistemas, kurios yra Lietuvoje. Ne visi lazeriai skirti jaunai odai, – sakė profesorė.

– Jaunas žmogus yra nuostabiai gražus, odai tik reikia drėgmės ir galbūt šiek tiek geresnės kokybės priemonių, priežiūros, bet tikrai nereikia viso arsenalo, kas yra skirta 50-60 metų žmonėms. Jei jauna oda yra suvarpoma lazeriu ir visaip paveikiama, tai ilgainiui mes turėsime tik vienus randus ir ji kaip tik suglebs greičiau. Tikrai ne visiems reikia to lazerio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)