Gydytojas sako, kad vaikų sveikatą profilaktiškai reikia tikrinti kiekvienais metais.

„Kol vaikai maži, tėvai dažnai mums atveda juos patikrinti, kai vaikai paauga, tikrai labai dažnai tas profilaktinis tikrinimas, kuris yra nuostabus ir labai geras dalykas, nurašomas kaip nereikalingas ir biurokratinis popieriukų rankiojimas“, – sako V. Morozovas.

Gydytojas teigia, kad profilaktiniai tyrimai galėtų tapti gražia tradicija, – kiekvienais metais, vasarą, ateiti pasikalbėti su savo šeimos gydytoju apie sveikatą.

„Kaip pradėjai nuo darželio, taip ir eini iki senatvės, kiekvienais metais atlieki profilaktinius tyrimus“, – sako V. Morozovas.

Sveikatos patikrą gydytojas juokaudamas sulygino su automobilio technine apžiūra. Neretai būna, kad žmonės automobiliu rūpinasi labiau nei savo pačių ar net vaikų sveikata.

„Ar norime auginti vaikus, kurių sveikata netinkama, kaip kad važinėtume netinkamos būklės automobiliu? Manau, kad ne“, – pateikia pavyzdį šeimos gydytojas.

V. Morozovas akcentuoja, kad, vaikui augant, jo būklė gali keistis net kas pusmetį, bet to, yra ir kitų niuansų.

„Gali būti labai pažengusi bronchinė astma arba gana žymus sistolinis širdies ūžesys, bet vaikas apie tai nieko nepasakys, jis tiesiog lėčiau judės. Numoti ranka į patikrą ir tiesiog išzyzti iš gydytojo tą lapelį ir jį pristatyti į ugdymo įstaigą yra labai didelė klaida“, – pabrėžia gydytojas.

Visgi kartais atvykus į gydymo įstaigą, nors tėveliai ir nori daugiau sužinoti apie vaiko sveikatą, ne visada pavyksta tai padaryti.

„Jei kas nors kelia nerimą gydytojams ar pacientams, tyrimai visą laiką atliekami. Aš rekomenduoju atlikti daugiau tyrimų, negu yra privaloma iš ligonių kasų“, – sako V. Morozovas.

Gydytojas sako, kad paaugliams reikalingi išsamesni tyrimai. Be bendrojo kraujo ir šlapimo tyrimo bei, pagal indikacijas, kardiogramos, merginoms patariama atlikti geležies atsargų tyrimą; tiek merginoms, tiek vaikinams – skydliaukės veiklos tyrimą.

„Vaikas auga, tad reikia laiku pastebėti laikysenos sutrikimus, plokščiapėdystės požymius, tam tikrą asimetriją, pasikalbėti apie mitybos įgūdžius, apie tai, kas pas mus vis dar tabu, – seksualinį gyvenimą ir elgesį, pasitarti dėl vakcinų. Visa tai ir sudaro vaiko profilaktinį patikrinimą“, – sako V. Morozovas.

Ar dabar geras laikas atlikti vaiko sveikatos profilaktinį patikrinimą?

Jei nusprendėte, kad norite atlikti profilaktinius tyrimus, tai tą ir darykite. Paskambinkite į savo polikliniką, pasidomėkite ir, jei priima, eikite, pataria gydytojas.

„Dabar profilaktinius tyrimus atlikti kur kas lengviau nei rugpjūtį, kai visi prisimins, o visos mokyklos ir darželiai lieps pristatyti pažymas. Toks srautas verčia mus daryti ne visai išsamias patikras“, – sako šeimos gydytojas.

V. Morozovas profilaktiniams tyrimams atlikti pataria rinktis savo šeimos gydytoją, pas kurį vaikas lankosi į nuo mažens. Būtent šis gydytojas geriausiai matys, kaip vaikas per tą laiką pasikeitė.
„Tas pokytis, kai vaiką mes matome pirmą kartą, nebūtinai gali būti pastebėtas, turėtume turėti visą ligos istoriją“, – sako gydytojas.

V. Morozovas atkreipia dėmesį, kad prieš profilaktinius tyrimus nereikėtų ypatingai ruoštis.

„Taip, kaip vaikas kiekvieną dieną gyvena, taip geriausia gydytojui jį ir pamatyti, tada galima kur kas daugiau pasakyti apie vaiko būklę“, – pataria gydytojas.

V. Morozovas pataria kraujo tyrimą vaikui atlikti ne tik tada, kai jis serga. Labai svarbu bent kartą tyrimą atlikti, kai vaikas sveikas. Pasitaiko atvejų, kai sveikam vaikui atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad kraujas toks pat blogas, kaip ir sergant. Tada paaiškėja, kad reikia gydyti rimtą kraujo ligą. Kuo anksčiau tai bus pastebėta, tuo gydymas bus sėkmingesnis.

Kaip užauginti sveiką vaiką? Gydytojas sako, kad vaikui geriausias pavyzdys – tėvai.

„Jeigu mes norime užauginti sveiką, judrų ir sveikai besimaitinantį vaiką, turime taip ir elgtis. Jei norime, kad vaikas kuo mažiau sėdėtų prie kompiuterio ir saugotų savo akis ir laikyseną, tai ir mes neturėtumėme sėdėti prie kompiuterio ir privalome saugoti savo akis bei laikyseną“, – pataria gydytojas V. Morozovas.

Visą pokalbį su gydytoju žiūrėkite laidos įraše „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)