„Aktyvus poilsis gamtoje, dviračiai, paspirtukai, batutai, maudynės ežeruose, šokinėjimai nuo lieptelio. Būtent taip atrodo daugelio iš mūsų vasara, tačiau dėl tokios veiklos neišvengiame traumų“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė vedėja Kristina Ciparytė. Ji kalbėjosi su Antakalnio poliklinikos gydytoja traumatologe Indre Kuropatkinaite.

Gydytoja traumatologė I. Kuropatkinaitė sako, kad vasarą ypač kolegos vaikų traumatologai turi labai daug darbo. Tiesa, traumos neaplenkia ir suaugusiųjų.

„Kolegos vaikų traumatologai iš tikrųjų turi labai daug darbo, nes vaikai dažniau išeina į lauką, atsiranda visokių pramogų, jūsų minėtos transporto priemonės: riedučiai, paspirtukai, dviračiai. Reikėtų pabrėžti, kad tos traumos tyko ne tik sporto, žaidimų aikštelėse, bet ir namuose. O suaugusiųjų traumatologai dėl tų pačių priežasčių, dar prisideda ir motociklai, irgi turi labai daug darbo“, – sako Antakalnio poliklinikos gydytoja.

Kaip pasakojo I. Kuropatkinaitė, traumų dažnumas priklauso ir nuo pačios vasaros – jei ji šilta, traumų daugiau.

Indrė Kuropatkinaitė

„Labai priklauso ir nuo pačios vasaros. Pastebėjome, jeigu vėsesnė vasara, tų traumų nebūna nei daugiau, nei mažiau. Bent jau poliklinikose, skubiosios pagalbos prireikė mažiau ligonių. <...> Šiais metais traumų galbūt bus daugiau, nes dėl susidariusios epidemiologinės situacijos atostogausime Lietuvoje“, – mano gydytoja traumatologė.

I. Kuropatkinaitė sako, kad išskirti vienos kurios nors traumos ar jų priežasties, neįmanoma. Visgi gydytoja pastaruoju metu pastebėjo daugiau traumų, kurios iki šiol traumatologų darbe buvo mažai sutinkamos.

„Pastaruoju metu pastebėjau, kad dėl paspirtukų labai daugėja traumų, kurios iki šiol buvo nebūdingos mums, kaip specialistams traumatologams, dėl dantų pažeidimų. Labai daug žmonių, paprastai tariant, dėl paspirtukų išsimuša dantis, – laidoje „Delfi rytas“ sako gydytoja.

– Vasaros metu pastebėjau, tokių traumų, kurios būna labiau būdingos žiemą, pavyzdžiui, riešo traumos, stipinkaulių lūžiai. Vyraujančios traumos yra raiščių pakenkimai, galvos sutrenkimai, galvos srities žaizdos labai dažnos ir, žinoma, lūžiai.“

Visą pokalbį su gydytoja traumatologe žiūrėkite laidos „Delfi rytas“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)