Visų pirma – tiksli diagnozė

Kaip laidoje „Sveikatos receptas“ sakė V. Kurpienė, norint numesti svorio, svarbiausia – jokiu būdu nenuleisti rankų.

„Jei žmogus galvoja, kad dėl svorio problemų kalta skydliaukė, tai visada paklausiu: ar slenka plaukai, ar išsausėjo oda, galbūt esate jautresni šalčiui labiau nei visada, sutriko atmintis, sunkiau susikaupti, galbūt menstruacijos tapo nereguliarios, kankina bloga nuotaika, kaklo priekyje jaučiamas patinimas. Vien pats svorio didėjimas dažniausiai nereiškia, kad hormonai sutrikę“, – kalbėjo pašnekovė.

Skydliaukę pasitikrinti reikėtų reguliariai, mat ligos simptomų galime išvis nepastebėti. Jei išsiaiškiname, kad kalti ne hormonai, pasak V. Kurpienės, galime susiimti ir keisti mitybą.

Vaida Kurpienė

„Jei visgi nustatytas skydliaukės sutrikimas, yra du etapai. Pirmas – kai gydymas tik prasideda, pirmus kelis mėnesius gali būti sunkiau, bet tada vis tiek reikia stabdyti svorio prieaugį. Kai praeina keli mėnesiai pradėjus vartoti vaistus, kurie gerina sulėtėjusios skydliaukės darbą, tada žmogus gali mesti svorį kaip ir bet kuris kitas, kuris tokio sutrikimo neturi“, – pasakojo V. Kurpienė.

Tačiau, jei vaistai geriami netvarkingai, žmogus reguliariai nesilanko pas endokrinologą, lieknėti gali būti sunkiau.

„Vis dėlto bet kuriuo atveju numesti svorio tikrai galima, tik vienu atveju tai padaryti bus sunkiau, o kitu – lengviau. Praėjus 3–6 mėnesiams nuo gydymo pradžios, jei nežinosime, kad tas žmogus serga hipotiroze, to ir nesuprasime, nes rezultatai bus tokie patys kaip kitų“, – sakė dietistė.

Tad, kaip teigia mitybos specialistė, dėl hipotirozės tikrai galima priaugti svorio, bet lygiai taip pat galima jo ir numesti.

Skydliaukė

Svoris auga ne dėl amžiaus, o dėl nejudrumo

Dar vienas tarpsnis yra kalbant apie 50–55 metų moteris ir prasidėjus menopauzei.

„Tada moterys galvoja, kad būtinai turi priaugti kažkiek svorio. Tačiau tai netiesa. 20 ir 50 metų moters kalorijų norma skiriasi tik apie 200 kcal. Tai – vienas užkandis. Keičiasi tai, kur kaupiasi svoris. Jaunesniame amžiuje jis labiau kaupiasi ant šlaunų ir klubų, o vyresniame amžiuje – labiau ant pilvo ir daro didesnę žalą“, – pasakojo V. Kurpienė.

Be to, tokiame amžiuje gyvenimas dažniausiai pagerėja – vaikai būna užauginti, judama mažiau, daugiau sėdima.

„Tačiau ir čia, kaip ir hipotirozės atveju, svarbūs tokie pat dalykai: valgyti reikia reguliariai, kai einame į virtuvę, svarbu žinoti, ko ten einame, valgyti pakankamai daržovių, tai yra bent kelis kartus per dieną suvalgyti šviežių daržovių. Kai valgome pagrindinį patiekalą, jos turi sudaryti didesnę dalį lėkštės. Be to, reikia suvartoti pakankamai baltymų ir judėti. Nebūtinai sportuoti, o tiesiog judėti, – sakė pašnekovė.

– Neįsivaizduojate, kiek sulaukiu skambučių iš moterų, kurioms daugiau kaip 55 metai, ir jos sako: „Oi, bet ar aš galėsiu numesti to svorio, juk man jau 55 metai.“ Turiu ir tokių klientų, kuriems daugiau nei 80, ir jie numeta svorio. Reikia nustoti mąstyti, kad dėl to kalta aplinka, bet pagalvoti, ką galiu padaryti dabartinėje situacijoje.“

Svoris, figūra

Kaip sakė dietistė, auksinės piliulės, kuri vos išgėrus padėtų numesti svorio, deja, nėra. Tačiau keletas auksinių taisyklių – yra.

„Viena iš didžiausių klaidų, kad žmonės ieško auksinės piliulės ir sugaišta labai daug laiko, pajaučia nusivylimą, kai niekas neveikia. Sakyčiau, kad tikra auksinė taisyklė yra daryti, o tai, ką darote, turi būti rutina, nes jei dvi dienas pavalgysime daržovių ir baltymų, o kitas dienas ne, tai rezultatų nebus. Tada atsimename dideles pastangas, kurios nieko nedavė“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Taigi geriau daryti mažiau, bet po truputį ir kiekvieną dieną. Tokiu atveju rezultatas tikrai bus.

„Auksinis dalykas – rutina, kai darome nebegalvodami, automatiškai. Pavyzdžiui, kiekvieną rytą išgerti vandens. Aš pati turiu tokią taisyklę – vonioje turiu pasidėjusi stiklinę ir pirmas dalykas, kurį padarau ryte įėjusį į vonią, tai atsigeriu vandens. Apie tai net nebegalvoju, tiesiog darau automatiškai“, – pasakojo V. Kurpienė.

O ką galėtume padaryti jau šiandien?

„Kai valgysite vakarienę, įsijunkite lėtą muziką ir labai lėtai sukramtykite. Tada natūraliai suvalgysite mažiau ir apie tai net nesusimąstysite. Norėsis mažiau maisto, daugiau skonio receptorių bus paliesta ir daugiau signalų nueis į smegenis, o tada pajusime sotumo jausmą. Be to, maistas bus lengviau virškinamas, – kalbėjo dietistė.

– Dar labai svarbu, kad nueitume miegoti pakankamai anksti ir išsimiegotume užtektinai, nes tada gaminasi daugiau hormono, kuris atsakingas už ląstelių atsinaujinimą. O kitą dieną norėsis mažiau valgyti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)