Laidoje „Sveikatos receptas“ I. Šiaudinytė pasakojo, jog pas gydytoją kiekvienai moteriai ginekologą reikėtų apsilankyti bent kartą per metus. O jei atsiranda tam tikrų sveikatos nusiskundimų – reikia ir dažniau.

„Dažniausiai moterys susiduria su pasikeitusiomis išskyromis ir su maudimu pilvo apačioje. Mažesnė dalis moterų kreipiasi dėl ciklo pakitimų, – vardijo pašnekovė.

– Gydytojui ginekologui svarbūs ne tik su lytiniais organais ar lytine sveikata susiję nusiskundimai, bet ir kiti simptomai. Kartais pacienčių klausiu, kokių skundų apskritai turi dėl savo sveikatos, ką norėtų pasakyti ir kitiems gydytojams. Paprastas pavyzdys – padidėjęs plaukuotumas. Dažnai moterys net nepagalvoja, kad tai gali būti susiję su lytinėmis ligomis. Todėl raginu visas moteris su ginekologais ar kitais gydytojais kalbėti visiškai atvirai. Nes tai, ką pasakote gydytojui, lieka tarp keturių sienų, o mums tai labai svarbu diagnozuojant ligą“.

Ieva Šiaudinytė

Stebėkite savo ciklą

Kaip pasakojo gydytoja, menstruacinis ciklas yra skaičiuojamas nuo pirmos mėnesinių dienos, įprastai jis trunka 28 dienas ir užsibaigia kitų mėnesinių pirma diena. Ciklas gali svyruoti ir kiekviena moteris jį turi individualų. I. Šiaudynytės teigimu, normalu, jei jis trunka nuo 21 iki 35 dienų.

„Mergaitėms, kai tik prasideda mėnesinės, pirmus 2-3 metus normalu, kad menstruacinis ciklas nebūna reguliarus. Po 2-3 metų jis turėtų tapti reguliarus. Jei tokiu netampa, reikia pasikonsultuoti su gydytoju akušeriu ginekologu“, – sakė pašnekovė.

Taip pat reikėtų sunerimti, jei moteris visada turėjo įprastą ciklą, bet staiga kažkas pakito, jis atėjo anksčiau ar vėliau. Tokiu atveju gydytoja rekomenduoja visų pirma padaryti nėštumo testą ir tada kreiptis į ginekologą.

„Kiek trunka menstruacinis kraujavimas taip pat individualu. Normalu, jei jis trunka nuo 2 iki 7 dienų, kartais iki 8. Labai sunku vertinti, koks kraujavimas normalus, o koks ne. Bet, jei įklotus ar tamponus tenka keisti dažniau nei kas 2 valandas, jus vargina gausus kraujavimas su kraujo krešuliais, būtų verta pasikonsultuoti su gydytoju. Tai galime įvertinti atlikus paprastą kraujo tyrimą. Jei hemoglobino nėra per mažai ir moteris nejaučia didelio diskomforto, šią situaciją galima tiesiog stebėti“, – sakė laidos pašnekovė.

Menstruacijos

Žinoma, menstruacinio ciklo pakitimai gali pranešti apie ligas. Pavyzdžiui, varginant itin gausiam kraujavimui moterį gali kankinti gimdos polipai ar miomos. Kraujavimas po menopauzės gali pranešti apie gimdos vėžį.

Verta pagalvoti. ar pokyčiai aplinkoje nenulėmė sutrikusio ciklo. Gydytoja pataria – nepamirškite pagalvoti apie mitybą, stresą – pasirodo, kartais net ir labai geri dalykai kūną gali veikti kaip stresas, pavyzdžiui, kelionės ar didelės išvykos. Kelionių metu menstruacinis ciklas gali pasikeisti ir tai – normalu.

Mityba taip pat daro didžiulę įtaką menstruacijoms. Pavyzdžiui, pradėjus laikytis griežtos dietos mėnesinės gali ir visai dingti.

„Jei matosi staigus pakitimas, pradėjo labai smarkiai skaudėti, laukti nebereikia ir geriau iškart suskubti pasitikrinti. Kai kurios moterys skausmingas mėnesines kenčia visą gyvenimą ir su tuo savotiškai susitaiko, geria vaistus ir galvoja, kad tai normalu. Bet ar tikrai normalu, tai yra didesnis klausimas ginekologui. Toks skausmas gali būti miomų, polipų, endometriozės simptomas“, – sakė I. Šiaudinytė.

Mėnesinių nutraukimas – tik pasitarus su gydytoju

Šiuo metu vis populiarėja visiškas mėnesinių nutraukimas, kai moterys be pertraukų vartoja kontraceptines tabletes. Tačiau gydytoja ginekologė pataria – prieš pasirenkant nuolat vartoti kontraceptines tabletes ir visiškai nutraukti menstruacinį ciklą, reikia viską išsamiai aptarti su gydytoju. Jei tai norite padaryti be jokios aiškios priežasties ir tiesiog nenorite kraujavimo, galbūt vertėtų pagalvoti apie hormoninę spiralę, kuri dažnai sustabdo kraujavimą.

„Tačiau kartais stabdyti menstruacinį ciklą pataria ir pats gydytojas ginekologas, tarkime, gydant ypatingai skausmingas mėnesines. Tokiu atveju neretai skiriame vartoti kontraceptines tabletes nepertraukiamai 3 mėnesius. Ir to bijoti nereikia. Bet svarbu pasikonsultuoti“, – kalbėjo I. Šiaudinytė.

Ar tikrai pirtis ir karšta vonia gali paskatinti greičiau prasidėti mėnesines?

„Iš tiesų, šilta vonia ar pirtis ciklo pabaigoje gali paskatinti mėnesines. Tai galima mėginti daryti, bet negaliu garantuoti, kad tikrai padės“, – šypsosi gydytoja ginekologė.

Dauguma moterų gimdos kaklelio vėžio pradžios nė nejaučia

Dar viena tema, apie kurią dažnai kalbama atėjus pas ginekologus – gimdos kaklelio vėžys. Tai, pasak gydytojos, yra jaunų moterų liga, todėl ir prevencinės nemokamos patikros programos Lietuvoje pradedamos nuo 25-erių metų.

Žmogaus papilomos virusas sukelia virš 99 proc. visų gimdos kaklelio vėžių. Viruso yra daug tipų, vieni aukštos, kiti žemos onkogeninės rizikos. Šis virusas plinta lytiniu būdu, juo užsikrečia iki 90 proc. moterų ir merginų pradėjusių savo lytinį gyvenimą. Tai reiškia, kad iki 90 proc. moterų kažkuriame savo gyvenimo etape prasirgo šia infekcija. Normalus imunitetas turėtų su ja susitvarkyti ir pašalinti iš organizmo, – sakė pašnekovė.

– Gimdos kaklelio vėžys tarp reprodukcinio amžiaus moterų yra antras pagal dažnumą vėžys. Kol vėžys nepažengęs, moteris dažniausiai nieko nejaučia. Kartais, retais atvejais gali pasireikšti pakraujavimas po lytinių santykių ar viduryje ciklo. Bet didžioji dalis moterų jokių skundų neturi ir vienintelė galimybė nustatyti iki-vėžinius pakitimus yra atlikti gimdos kaklelio testą“.

Nuo 25 metų iki 60 kartą per tris metus valstybė kompensuoja šį tyrimą. Moteris gali kreiptis į šeimos gydytoją ar gydytoją ginekologą. Kaip jam pasiruošti? I. Šiaudinytė pataria – jei registruojatės pas gydytoją ginekologą jis greičiausiai vizito metu ir paims šį tyrimą, būtų gerai, kad tyrimas vyktų būtų ne mėnesinių metu, geriausia būtų atlikti jį 10-20 ciklo dienomis.

Beje, šis tyrimas atliekamas tik moterims jau turėjusioms lytinių santykių. Rekomenduojama parą iki tyrimo neturėti lytinių santykių, nenaudoti makšties žvakučių ar makšties gelio. Jei turite nusiskundimų dėl pasikeitusių išskyrų, niežulio, tyrimo taip pat nereikėtų atlikti. Iki-vėžinės būklės, jei gydomos laiku, išgyjama beveik visada.

„Moterys gali paprašyti gydytojo ginekologo vizito metu įvertinti ir krūtis apčiuopos būdu. Tačiau ir pačiai moteriai reikėtų prieš veidrodį atsistojus įvertinti, ar krūtys, speneliai simetriški, taip pat atlikti apčiuopą, kuri rekomenduojama po mėnesinių. Ją reikėtų atlikti gulint ir pakėlus vieną ranką virš galvos – priešinga ranka apčiuopti po vieną krūtį. Nuo 40 metų rekomenduojama atlikti ultragarso tyrimą kartą kas du metus, o nuo 50 metų moterys įtraukiamos į krūtų profilaktikos programas. Jei ką nors užčiuopėte – pasikonsultuokite su gydytoju ginekologu“, – sakė pašnekovė.

Gydyti intymioms ligoms naminių priemonių geriau nebandykite

Bent 75 proc. moterų bent kartą yra susidūrusios su pienlige. Gydytoja ginekologė paaiškina, kad makštyje, kaip ir žarnyne ar ant odos gausu bakterijų. Yra ir grybelio sporų – tai negydoma ir įprasta. Tačiau vieniems sumažėjus, makštis tampa palankia terpe pagausėti kitai pusei – bakterijoms ar grybelio sporoms. Tokiu atveju gali prasidėti liga.

„Ir pienligė, ir bakterinė vaginozė pasireiškia pagausėjusiomis išskyromis. Tačiau esminis skirtumas, kad bakterinei vaginozei būdingos pilkšvos, žalsvos ir nemalonaus kvapo išskyros, o grybelinei infekcijai – pienligei yra būdingos varškės konsistencijos, drimbančios, tirštos, baltos išskyros ir jos yra baltos. Šias ligas sukelia skirtingi sukėlėjai ir skiriasi jų gydymas“, – kalbėjo I. Šiaudinytė.

Pienligė gali pasireikšti vartojant didelį kiekį cukraus. Taip pat ji gali padažnėti tada, kai naudojamos sintetinės, spaudžiančios kelnaitės, dažnai naudojami ir retai keičiami tamponai. Grybelinė infekcija, pasak gydytojos, retai kada išnyksta savaime. Todėl geriau nereikėtų bandyti naminių būdų ją išgydyti – daug greičiau tai pavyktų po vizito pas ginekologą.

„Makštyje yra rūgštinė terpė, todėl tikrai negalime intymiai higienai naudoti dušo želės ar muilo. Pakanka ir vandens. Bet toms, kurios nori daugiau, galima naudoti specialius intymios higienos prausiklius“, – patarė laidos pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)