Laidos pradžioje pasiteiravus, su kokiais pacientais tenka susidurti dažniausiai, gydytoja atsakė, kad būtų sunku išskirti tik vieną grupę žmonių.

„Mes susiduriame su įvairiais pacientais: senais žmonėmis ir amžiaus prasme, ir išplitimo prasme – tikrai yra didelė įvairovė. Išskirti tik vieną dominuojančią pacientų grupę būtų sunku, kalbant apie pacientus, kurie serga odos vėžiu arba melonoma“, – atsakė gydytoja.

Anot jos, negalima teigti, kad šia liga serga tik vienos amžiaus grupės žmonės.

„Šia liga serga ir jauni žmonės. Galbūt negalėtume kalbėti apie vaikus ar paauglius, kur yra tik pavienių atvejų, tačiau tai yra darbingo amžiaus žmonių liga, kurie yra pakankamai intelektualūs, tai yra išsilavinusių žmonių liga“, – pridūrė gydytoja.

Liga gali plisti žaibiškai

Paklausus, kur atsiranda melanoma, J. Gibavičienė tikino, kad būta labai skirtingų ir įvairių atvejų.

Jolita Gibavičienė

„Tame NVI skyriuje, kur dirbame, mes matome galbūt ne baisiausius, bet tikrai sudėtingus atvejus. Odos melanoma gali būti bet kurioje kūno vietoje, tačiau galbūt teisingiausia visada savo pasakojimą būtų iliustruoti nesenais pavyzdžiais. Taigi mes turime atvejų, kai yra nustatyta akies melanoma, pacientas buvo operuotas kitoje ligoninėje oftolmologų, jis buvo paleistas, neinformuotas nei apie ligos sudėtingumą, nei kur jam toliau eiti. Akies vokas ištino, liga metastazavo. Šiandien mes turime pacientą, kuriam teko šalinti akį, šalinti paausio liauką ir kaklo limfmazgius, vien dėl to, kad kažkur buvo nutrūkusi grandinė – štai tokių turime pacientų“, – aiškino J.Gibavičienė.

Žinoma, kaip pastebi medikė, būna ir gerų pavyzdžių, kai pavyksta išoperuoti, tuomet atsiranda papildomi medikamentai, kurie gelbsti žmogų.

„Aš nežinau, ar tai buvo klaida, jog kiti klysta, o mes esame teisūs. Tačiau susiklosto daug aplinkybių, šiuo atveju galbūt prisidėjo ir koronavirusas, bet iš tiesų tai yra atsakomybė visų gydytojų, kurie susiduria su onkologine liga. Gydytojai ir pacientai turi suvokti, kad ta liga turi agresyvumo faktorių. Jeigu yra navikas, tai nereiškia, kad jis neaugs, navikas gali greitai, kaip sniego gniūžtė riedėti nuo kalno. Tai yra blogas pavyzdys, bet yra ir pavyzdžių, kai laiku patenkama, išoperuojama, atsiranda kažkokie papildomi medikamentai. Man būtų sunku pasakyti, kad taip yra gerai, o taip – blogai, tiesiog mes su tuo susiduriame“, – sako gydytoja.

Anot pašnekovės, ši liga pavojingiausia tuo, kad gali tiesiog žaibiškai progresuoti. Būna net taip, kad žmogus jaučiasi visiškai sveikas, tačiau vėžys yra labai smarkiai išplitęs.

„Tai yra agresyvus navikas todėl, kad jis gali metastazuoti, paslaptis šios liga yra ta, kad yra pacientų, kurie buvo operuojami dėl odos melanomos, po to jie buvo stebimi dar kurį laiką, ir atrodytų, viskas turi būti gerai, bet organizme nutinka pokyčiai ir ši liga gali metastazuotis. Po operacijos žmogus trejus ar ketverius metus buvo sveikas, atvažiuodavo tikrintis, tačiau vieną dieną, atlikus kelis detalesnius tyrimus, mes matome, kad liga yra išplitusi, metastazės yra smegenyse, stubure – visur. Galima sakyti, kad žmogus jaučiasi visiškai gerai, bet po tam tikrų tyrimų mes matome, kad nebėra likę daug sveiko audinio. Noriu pasakyti, kad ta liga gali iš pasalų po kurio laiko staiga užprogresuoti, o čia, sakyčiau, ir yra ligos sudėtingumas, kai žmogus visiškai gerai jaučiasi ir staiga, lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkia žinia, kad liga progresuoja ir reikalingas visiškai kitoks gydymas“, – tikina pašnekovė.

Įspėja dėl apgamų šalinimo lazeriu

Paklausus, ar žmogui negali pakenkti apgamų šalinimas lazeriu, gydytoja rekomendavo gerai pasverti visas priežastis, dėl kurių šaliname apgamus bei pasitarti ne tik su plastikos chirurgu, nes pasekmės kartais gali būti ir labai skaudžios.

„Žinote, iš pradžių vien tai, kad aš dirbu Nacionaliniame vėžio institute ir susiduriu su piktybiniais odos navikais, tai aš galiu pasakyti, kad iš esmės apgamų šalinti lazeriu negalima. Prieš tai turi būti atliktas tyrimas. Yra tam tikrų nepigmenginių apgamų rūšys, bet tu turi turėti labai aiškius kriterijus, kodėl tai darai. Tai, kad pacientas ateina ir prašo pašalinti daug kažkokių apgamų, nes jie jam nepatinka, yra negražūs – tai visiška nesąmonė. Šalinimas lazeriu reiškia, kad tas audinys sunyksta, tu negali turėti histologinio tyrimo. Mes turėjome ne vieną pacientą, kur mes negalime atsekti, kur buvo pradinis navikas, mes tik matome melanomos metastazes ir ilgai klausinėjus, išrengus, paaiškėja, kad kažkas buvo šalinta lazeriu.

Gydytojas, kuris nebuvo dermatologas, jis yra plastinis chirurgas, dievagojasi, kad jis tikrai žino, ką padarė, tačiau mes jau nebeturime įrodymų, nes tas pašalintas audinys iškeliavo į orą, bet mes turime faktą ir vėžines ląsteles. Kitas dalykas, dabar yra labai daug grožio procedūrų, kur yra naudojamos 4D, įvairios jauninimo procedūros. Mes irgi susiduriame su pacientais, kuriems tos procedūros provokuoja piktybinių navikų atsiradimą“, – tikina gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)