Tik mes vis liūdime dėl blogos nuotaikos ir augančio svorio. Todėl, kad mažai judame.

Taip, judėjimas sofa–šaldytuvas–tualetas anksčiau ar vėliau atsibosta ir, aišku, jokiais būdais neatitinka aktyvaus judėjimo sąvokos. Nei kalbant apie formą (maži greiti žingsniukai mažomis distancijomis), nei apie apimtį (pritrepsėti po butą daugiau kaip tūkstantį ar du tūkstančius žingsnių nelabai įmanoma).

Mažiau nei penki tūkstančiai žingsnių kasdien – tai beveik perpus daugiau nelaimingų karantinuotųjų. Daugiau uždarytų namuose, kurie net namų ruošos atlikti tinkamai nesugeba, nes trečdaliui nejudančių mažėja produktyvumas. Tai penkis kartus didesnis kitų ligų ir simptomų skaičius. Tai du trečdaliai labiau nepatenkintų savo išvaizda (ir ne vien dėl kirpėjų pradanginimo iš darbo vietų). Ir ketvirtadaliu daugiau patiriančių stresą dėl visko kartu: darbo, pajamų, vaikų, mokslų ir išvaizdos.

O tie, kurie sugeba nueiti 7–10 tūkstančių žingsnių tinkamu tempu ir, pageidautina, per vieną kartą, tris kartus dažniau jaučiasi sveikesni. Trečdalis jų mažiau jaučia stresą dėl susiklosčiusios situacijos, taip pat – ir dėl savo savijautos. Pusei uždarytų, bet 10 tūkstančių žingsnių nueinančių moterų nerūpi dingę kirpėjai ir ataugę antakiai, jos ir taip jaučiasi gražios. Ir jų produktyvumas namuose, kad ir kokius darbus dirbtų, yra dvigubai didesnis.

Taip, šie skaičiai paimti iš tyrimo apie darbuotojų, ne apie karantinuotojų, savijautą. O kas šiomis dienomis karantinas ir izoliacija yra daugeliui mūsų, jei ne naujas kasdienis darbas?

Taip, kai kurie priprato sportuoti klubuose kartu su pikto trenerio priežiūra ir kiekvieno judesio kontrole. Kai kuriems gera motyvacija buvo maivytis su savo raumenimis prieš paneles kitame klube. Kiti priprato tampyti geležį, o namuose neranda tinkamų „staklių“. O dar kitiems tik sumokėjus už brangų abonementą atsirasdavo paskata – sportavo tik todėl, kad pinigų gaila. Bet, jei yra noras, atsiras ir galimybė.

Kojinės

Patikėkite. Galite maivytis rytais prieš langą arba balkone – žiūrovių bus dar daugiau ir net „YouTube“ žvaigžde galite tapti.

Pripratote prie griežtos kontrolės ir agresyvios motyvacijos? Be jos negalite pradėti sportuoti? Tik paprašykite sutuoktinio – padės. Tokio motyvatoriaus jūs niekur nerasite. Ir pinigus abonementui pasiims visada su malonumu, kad ir visus. Ir „Ko čia ant sofos išsidrėbei?“ iškart pastebės. Ir „Kas čia bulkas valgo?“ dieta pasirūpins. Ir „Marš pritūpimų daryti! Dešimt tūkstančių patys savęs nenueis!“ tinkamu laiku ir su tinkama agresija užbliaus. Dar gali ir su rankšluosčiu arba kočėlu pagreičio pridėti.

Reikia įrangos? Na, jei nieko negirdėjote apie izometrinius pratimus, tai jau mano minėtas skalbimas, indų plovimas, grindų šveitimas jums bus į naudą. Patikėkite, tie „moterų“ darbai atliekami greitu tempu ir be pertraukų kavutei išgerti ar „vergei Izaurai“ pažiūrėti yra labai kokybiškas sportas. O dar užuolaidas išskalbkite, langus pavalykite, iš bėdos galite net baldus pastumdyti. Arba žmoną pakilnoti.

Vaikščiojimas ir bėgiojimas? Įmanoma. Juk niekas neuždaro jūsų 24 valandoms viename kambaryje. Bėgiokite laiptinėse, vaikščiokite aplink namus, lipkite ant stogo – pilna vietos. Šeštą ryto ir kiemas, ir laiptinė bus tušti – pirmyn, sportuokite.

Pagaliau įmanoma tai padaryti ir viename 4 metrų ilgio kambaryje – išbandyta asmeniškai per izoliaciją. Keturi platūs žingsniai, apsisukimas, dar keturi platūs žingsniai, apsisukimas, – ir ne 10, bet 7 tūkstančiai per dieną kažkaip sukapsėdavo. Iškart – noras girtis, dėti nufilmuotą vaizdą į veidaknygę, suvokimas, kad tu esi tikras mačas, o ir izoliacijos patalpos atrodo ne tokios jau mažos, ir batonas su kefyru ne tokie jau nuodėmingi, ir pyktis ministerijai mažėja.

10 tūkstančių žingsnių nuveda mus prie dešimties lobių:

- tampame sveikesni;
- tampame laimingesni;
- geriau toleruojame fizinį krūvį;
- tampame patrauklesni sau;
- geriau kontroliuojame svorį;
- geriau miegame;
- geriau mylimės;
- geriau sekasi visi darbai;
- optimaliai planuojame laiką;
- ir, svarbiausia, mes ilgiau gyvename.

Viskas – mūsų rankose (šiuo atveju – kojose). Jeigu turite klausimų apie sveikatą ar šiaip seniai kirbėjo paklausti, drąsiai rašykite sveikata@delfi.lt.

Sveikatos jums ir lengvo žingsnio per karantiną!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)