Gali pasireikšti bet kuriame amžiuje

Pasak gydytojo, pacientai, kurie serga alergine sloga, kiekvienais metais panašiu metu skundžiasi tais pačiais simptomais – čiauduliu, akių niežuliu, nosies užgulimu. Kai kurie pacientai, kurie turi sezoninę astmą, gali skųstis dusuliu. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad šie simptomai pasikartoja tuo pačiu ar panašiu metu kiekvienais metais.

Alergija nebūtinai pasireiškia vos gimus – pasirodo, gali būti ir taip, kad žmogus jau suaugęs, bet staiga jam pasireiškia alergija. Todėl svarbu atsiminti – ji gali prasidėti bet kuriame amžiuje. Vieni gali paveldėti tam tikrą polinkį alergijai, kiti tiesiog tampa alergiški.

Gydytojas sako, kad alergijos ir koronaviruso simptomai skiriasi. Dažniausiai alergijos simptomai turi pasikartojimą ir juos galima sieti su alergeno kontaktu.

„Nebus raumenų skausmo, bet tikrai jausite smarkų akių, nosies niežulį. Koronaviruso atveju to nebūna. Taip pat, jei yra alergija, neturėtų būti karščiavimo bei smarkaus dusulio“, – kalbėjo T. Slomskis.

Didžiausias pavasarinių alergijų pikas priklauso nuo to, kuriuo metu pradeda žydėti medžiai. Kasmet jis gali skirtis priklausomai nuo oro. Jei oras greitai sušyla, šviečia saulė, žiedadulkių koncentracija ore gali būti didesnė.

Ir atvirkščiai, jei pavasarį daug lietaus, žiedadulkių koncentracija bus mažesnė ir simptomai silpnesni.

„Yra išmaniosios technologijos ir programėlės, kurios pacientams leidžia stebėti, kokia žiedadulkių koncentracija ore ir kada pradėti gydymą, kokius vaistus naudoti. Gydytojai taip pat rekomenduoja pacientams naudotis išmaniosiomis technologijomis, kad žmonės geriau galėtų numatyti sezono pradžią ir koks jis bus“, – pasakojo gydytojas alergologas.

Svarbiausia vengti kontakto su alergenu

Ar kaukė, be kurios šiuo metu negalima išeiti iš namų, gali padėti? Gydytojas atsako – taip, tikrai gali.

„Kai kurie pacientai, su kuriais bendrauju, sakė, kad lauke jie jaučiasi geriau, nes dėvi kaukes. Jos nepraleidžia žiedadulkių ir pacientai jas dėvėdami jaučiasi geriau“, – sakė pašnekovas.

Taip pat reikia pastebėti, kad alergenas pasklinda per atidarytus langus, balkoną, todėl simptomai gali būti jaučiami ir namuose.

„Jei žmogus yra alergiškas, jis konsultuojasi su gydytoju, visada iš pradžių rekomenduojame kiek įmanoma labiau išvengti kontakto su alergenu. Tą pacientai žino ir stengiasi neiti į lauką, kai žiedadulkių koncentracija didžiausia, nedžiovinti skalbinių lauke, nelakstyti po pievas. Galima ir paprastomis priemonėmis sumažinti kontaktą su alergenu“, – patarė T. Slomskis.

Deja, išvengti kontakto su alergenu ne visada įmanoma. Pavyzdžiui, žmonėms, kuriems reikia eiti į darbą.

„Be to, kai kurie jaučia stiprius simptomus, todėl pacientams reikia medikamentinio gydymo, nes kenčia žmonių gyvenimo kokybė“, – kalbėjo gydytojas alergologas.

Pašnekovas pastebi, jog dažniausiai Lietuvoje alergines reakcijas sukelia beržas, alksnis ir lazdynas, todėl būtent šiuo metu ir reikėtų atkreipti į juos dėmesį. Vėliau, vasaros metu žydi žolės, kurios taip pat gali sukelti alergiją.

„Žmonės gali būti alergiški tik beržo žiedadulkėms, bet gali būti alergiški ir beržui, ir alksniui, ir lazdynui. Tokiu atveju žmogaus simptomai bus sunkesni“, – sakė T. Slomskis.

Šiais metais dėl koronaviruso pandemijos iš namų be kaukės išeiti draudžiama. Tačiau gydytojas pataria ir kitais metais alergiškiems žmonėms pavasarį nepamiršti kaukės. Vis dėlto pirmiausia visiems, kurie jaučia šiuos simptomus, reikia pasitarti su gydytoju alergologu ir gauti reikalingą gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)