Peršalimo simptomus pajuntame kiekvieną pavasarį sugrįžus permainingiems orams. Vos tik žieminius drabužius sukišę į spintą suprantame, jog persišaldėme. Kodėl užpuola ilgiau ar trumpiau trunkantis gerklės skausmas, – gydytojos teiravosi laidos vedėja, žurnalistė Kristina Pocytė.

Peršalimu susergama ne dėl sušalimo

Viena iš dažniausiai pasitaikainčių gerklės skausmo priežasčių, anot A. Pečeliūnienės, yra virusinės infekcijos, vadinamasis peršalimas. Gerklės skausmą gali sukelti bakteriniai susirgimai, bakterinės infekcijos. „Žinome, kad šiuo metu siaučia Covid-19 infekcijos epidemija – šiai ligai taip pat būdingas gerklės skausmas“, – pabrėžė ji.

Tad kaip iš tiesų yra su tuo šaliku – ar reikalinga juo apsirišti kaklą, kad išvengtume gerklės skausmo? „Šiuo atveju, šalikas nepadės. Tai yra įrodyta – virusiniai susirgimai atsiranda todėl, kad mes užsikrečiame. Visus klaidina pats terminas „peršalimas“, tačiau yra atlikta tyrimų, kad su pačiu peršalimu tai mažai susiję. Virusinėmis infekcijomis susergame dėl to, kad užsikrečiame – dažniausiai nuo kitų žmonių“, – aiškino A. Pečeliūnienė.

Didėjant koronvirusu sergančiųjų skaičiui pastebimas didesnis žmonių susirūpinimas – vos pajutę peršalimo simptomus iškart galvoja, kad susirgo Covid-19 infekcija. „Nenorėčiau tokių žmonių labai nuraminti ar priešingai, išgąsdinti. Covid-19 būdingi simptomai: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas. Taip pat ir gerklės skausmas, viršutinių kvėpavimo takų ligos“, – vardijo A. Pečeliūnienė.

Nustatyta, kad iki 40 proc. žmonių, turinčių Covid-19 infekciją junta tik lengvus simptomus. Esą gali nebūti ir pačio būdingiausio simptomo – karščiavimo.

Kuomet reiktų sunerimti ir skambinti į karštąją liniją 1808, o kada nusiraminti, jog tai tik paprastas gerklės skausmas? Remiantis tik simptomais, patikimai nustatyti ar tai yra paprastas peršalimas, sezoninis gripas ar Covid-19 infekcija, anot gydytojos, – neįmanoma. Reikalingi molekuliniai tyrimai, kurie šiuo metu yra auksinis standartas diagnostikoje.

„Siekdami kiek įmanoma sumažinti nerimą – galime įvertinti ir kitus simptomus, kurie būdingi būtent koronavirusui. Tai kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas“, – išskyrė gydytoja. Ji pridūrė, jog padidintą riziką užsikrėsti Covid-19 turi sveikatos sistemos darbuotojai.
„Šiuo atveju, šalikas nepadės. Tai yra įrodyta – virusiniai susirgimai atsiranda todėl, kad mes užsikrečiame. Visus klaidina pats terminas „peršalimas“, tačiau yra atlikta tyrimų, kad su pačiu peršalimu tai mažai susiję. Virusinėmis infekcijomis susergame dėl to, kad užsikrečiame“

Pas gydytoją – nuotoliniu būdu

Vis dėl to, A. Pečeliūnienė pripažino, kad lengva koronaviruso forma gali niekuo nesiskirti nuo įprasto peršalimo, o sunkesnė ligos eiga gali savo simptomais panešėti į sezoninį gripą. „Testavimas yra pats geriausias būdas atskirti infekcijas. Taip pat mums labai padeda epidemiologiniai duomenys: ar kelių savaičių bėgyje pacientas nebuvo kur nors išvykęs, ar kontaktavo su sergančiais žmonėmis, kuriems jau patvirtintas šis virusas“, – kalbėjo gydytoja.

Tačiau padaugėjus susirgimų atvejų koronavirusu šalies viduje šie orientaciniai dalykai netenka savo reikšmės.

Ar įmanoma gerklės skausmą išsigydyti naminėmis priemonėmis, ko imtis, kad nebėgti pas gydytojus ir vaistininkus? „Siekiant sumažinti nerimą, rekomenduočiau pasikonsultuoti nuotoliniu būdu. Nes į gydymo įstaigą šiuo metu vykti nesaugu dėl kelių priežasčių: net ir esant lengviems simptomams – visiškai atmesti Covid-19 infekcijos negalime. Jei nesisaugodami nuvyksime į gydymo įstaigą, galime užkrėsti kitus, kurie bus labiau pažeidžiami. Papildomai galima užsikrėsti ir kitomis infekcijomis. Jei simptomai lengvi, iš namų nereiktų niekur eiti“, – akcentavo A. Pečeliūnienė.

Gydytojos žodžiais tariant, galima griebtis pačių paprasčiausių priemonių. „Viena iš jų – gydymas geriamu paracetamoliu. Jei skausmas nėra toks intensyvus, kad reikėtų nuskausminamųjų preparatų, visiškai tinka ir pastilės. Reiktų gerti daugiau skysčių“, – patarė specialistė.

Nors mokslu tai ir nepagrįsta – aplink kaklą drąsiai galima apsirišti šaliką. Gydytoja iš patirties patikino: tikrai nepakenks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)