Vietoje dezinfekcinio skysčio užtenka ir muilo

Vienas iš šiuo metu nerimą visuomenei keliančių faktų yra tai, kad Lietuvos vaistinėse nebeliko dezinfekcinio skysčio. Tačiau gydytojas sako, kad reikia nepamiršti, jog koronavirusas, palyginus su kitais virusais, yra neatsparus išorinėje aplinkoje.

„Todėl kokių nors ypatingų dezinfekcinių medžiagų apsisaugoti nuo jo nereikia. Užtenka plauti rankas, valyti paviršius įprastomis priemonėmis, kaip tai yra daroma kasdien. Dezinfekcinių skysčių yra labai daug ir visokių paskirčių. Juos naudoti patogu, kartais jie praverčia, kai nėra kur nusiplauti rankų“, – kalbėjo prof. V. Usonis.

Tačiau profesorius pabrėžia: tai, kad vaistinėse nėra dezinfekcinių skysčių, nereiškia, kad nieko negalime padaryti. Pakankama higienos priemonė yra muilas.

Vytautas Usonis

Šiltas vanduo viruso nenužudys

Internete šiuo metu sklando daugybė mitų, patarimų, kaip neva galima apsisaugoti nuo koronaviruso. Pavyzdžiui, vienas iš jų, kad karštas vanduo padeda nužudyti koronavirusą.

Porfesorius sako, kad jam irgi yra tekę matyti šį įrašą socialiniuose tinkluose. Jame rašoma, kad 27°C vanduo žudo virusą.

„Visų pirma noriu atkreipti dėmesį, kokia yra normali žmogaus kūno temperatūra. Tai 36,6°C kūno paviršiuje. Tad, pagal tokią informaciją, virusas niekaip negalėtų išgyventi mūsų organizme, jei 27°C jį žudytų. Ta rekomendacija, gerti šiltą skystį, nežinau, kuo ji gali būti pagrįsta. Taip, gerai išgerti šiltos arbatos, bet viruso tai tikrai neužmuš“, – mitą paneigė gydytojas.

Prof. V. Usonis pastebi, kad įvykus naujajam koronaviruso protrūkiui, valstybių institucijos priėmė skleisti kuo daugiau patikrintos informacijos.

„Viruso pradžioje buvo priimta, kad visuomenė gaus daug patikimos informacijos šiuo klausimu. Visa tai iš tiesų veikia. Todėl pirmiausia klausykime ir išgirskime, ką sako oficialios institucijos“, – sakė profesorius.

Greitu metu vakcinos tikėtis negalime

Vakcinos nuo koronaviruso jau yra kuriamos. Tačiau, pasak gydytojo, tam reikia laiko ir greitai tikėtis vakcinos negalime. Tam, kad vakcina galėtų pasirodytų, mažiausiai reikėtų metų.

„Dabar jau nemažai žinoma apie pačią viruso struktūrą ir tai labai padeda kuriant vakciną. Vis dėlto didžiausias darbas yra jau sukūrus vakciną užtikrinti, kad ji tikrai yra saugi ir veiksminga. Deja, to neįmanoma padaryti per naktį ar savaitę net ir su naujausiomis technologijomis“, – pasakojo pašnekovas.

Kaip sako profesorius, visos naujos vakcinos turi būti tiriamos su žmonėmis, o tai užima daug laiko. Tai reiškia, kad dabartiniam protrūkiui suvaldyti reikia ieškoti kitų priemonių.

Žmonėms klausimą kelia ir artėjantys renginiai, svarstoma, ar į juos eiti nėra pavojinga. Pavyzdžiui, savaitgalį Vilniuje vyks Kaziuko mugė.

„Daug renginių ir atšaukiama. Kaip žmonėms elgtis, nieko naujo nepasakysiu. Kiekvienas turime pats nuspręsti savo rizikos grupę, jos yra gerai žinomos. Tai vyresnio amžiaus, sergantieji lėtinėmis ligomis, diabetu. Niekas už patį žmogų geriau nežinos, jis pats turi nuspręsti, koks pavojus jam eiti į didelius renginius. Šnekant apie Kaziuko mugę – vilniečiams ji labai svarbi. Gerai yra tai, kad ji vyks gryname ore“, – sakė profesorius V. Usonis.

Rekomendacijos dėl koronaviruso
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)