Valgome prasčiau, daugiau sėdime

„Pagrindinė priežastis, kodėl vis daugiau žmonių serga, kad mes šiais laikais gyvename ilgiau, nes vėžiu dažniau suserga vyresni žmonės. Tačiau yra ir kitų priežasčių. Vis daugiau sėdime ir mažiau mankštinamės, nerimaujama ir dėl užterštumo, plastiko, kuris formuoja sintetinius estrogenus. Tai viena iš priežasčių, kodėl vyrai vis dažniau suserga sėklidžių, o moterys – krūties vėžiu. Ir tokios rūšies vėžio daugėja, nes plastiko pilna visur. Maistas tikriausiai nebėra toks sveikas, koks buvo prieš 100 metų, valgome mažiau įvairių produktų“, – pasakojo gydytojas.

Dar viena gąsdinanti naujiena – mokslininkai teigia, kad dabartinė jaunoji karta bus pirmoji karta pasaulyje, kurios vaikai mirs jaunesnio amžiaus nei tėvai.

Visgi, savo gyvenimą galime prailginti laikydamiesi keleto paprastų patarimų: sportuoti 3 valandas per savaitę, vengti perkepto maisto, tokio kaip sudeginta mėsa, ar išdžiovinto, pilno cukraus maisto.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad žiemos metu organizmui nepritrūktų vitamino D. Kūnui, norint sumažinti vėžio riziką, reikalingi ir polifenoliai. Tai natūralūs chemikalai, esantys maiste, kurie suteikia jam skonį ir kvapą.

„Jie turi didžiulę įtaką sveikatai ne tik sumažinant vėžio riziką, bet ir apsisaugant nuo kitų ligų, pavyzdžiui, širdies ligų. Tyrimai rodo, kad, jei valgai pridėtinį cukrų, vėžio riziką padidinsi. Jei valgai per daug mėsos, vėžio riziką taip pat padidinsi. Ir, žinoma, rūkymas, nutukimas ir panašiai“ – kalbėjo prof. R. Thomasas.

Robertas Thomas

Atkreipti dėmesį reikėtų ne tik į mitybą bei sportą. Pasirodo, atlikti tyrimai parodė, kad pozityvus mąstymas ir teigiamos emocijos taip pat padeda nugalėti vėžį.

Tikina, kad gyvenimas pasikeitė į gerąją pusę

Nors šiais laikais nuo vėžio miršta mažiau žmonių nei nuo kitų susirgimų, pavyzdžiui, demencijos, infarkto, insulto, diabeto, onkologinė liga kiekvienam vis dar yra tikras iššūkis.

Pasak gydytojo onkologo, išgirdusius vėžio diagnozę žmones visų pirma reikia nuteikti teigiamai ir priminti jiems, kad dauguma vėžio atvejų šiais laikais yra išgydomi. Svarbiausia – laikytis gydytojo nurodymų, pasirūpinti, kad vaistus gautumėte laiku, mankštintis ir sveikai maitintis.

Knygos pristatyme dalyvavęs iliuzionistas Arvydas Stonys taip pat prisimena tą dieną, kai sužinojo, jog serga onkologine liga. Į ligoninę jis pateko susirgęs infekciniu plaučių uždegimu, vėliau gydytoja pasiūlė atlikti ir papildomus tyrimus. Po jų vyras buvo nusiųstas pas urologą, kur ir sužinojo vėžio diagnozę. Po kiek laiko, susitaikęs su liga, iliuzionistas pradėjo ieškoti atsakymų, kaip gali sau padėti.

Tačiau šiuo metu A. Stonys tikina, jog tikrai negyvena blogai. Netgi atvirkščiai – gyvenimas kardinaliai pasikeitė į gerąją pusę.

„Iš pradžių pradėjau kontroliuoti savo mintis, kad ten būtų mažiau negatyvo. Mityba pasikeitė iš pagrindų. Dabar 98 procentus mano raciono sudaro augalinis maistas. Ir tik kartais, labai retkarčiais, yra gyvulinis maistas. Fizinis aktyvumas pasikeitė kardinaliai. Jei iki mano diagnozės būtų buvusios tinginių olimpinės žaidynės, tikrai būčiau jas laimėjęs. Dabar mano namuose stovi treniruoklis ir kiekvieną dieną aš ant jo bėgu, sportuoju. Viskas visai kitaip“, – pasakoja A. Stonys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)