- Kodėl tokios knygos apskritai reikėjo?

- Dėstau kosmetologijos studijų programos studentėms. Vieną paskaitą reikėjo kalbėti apie moters fiziologiją, jos procesus. Tada pastebėjau, kad būtent apie menopauzę informacijos trūksta – nėra vieno informacijos šaltinio, kur būtų galima viską sužinoti, ją turi rinkti po mažą dalį iš visur. Tai mane paskatino parašyti knygą.

Be to, aplink mane daug kolegių, su kuriomis dažnai kalbame apie svorio prieaugį, prakaitavimą, karščio bangas, todėl man buvo įdomu, kas vyksta būtent šiuo etapu. Visos lyg ir pasako, bet vėliau ta tema būna nustumiama į šoną ir kalba pakrypsta apie šeimą, vaikus ir panašiai. Ruošdamasi paskaitoms, surinkau pakankamai daug informacijos ir mano draugė pasiūlė visą ją sudėti į vieną vietą ir išleisti knygą.

- Ar ši knyga skirta tik toms, kurios jau išgyvena menopauzę?

- Manau, verta būtų susipažinti visoms. Tai normalus kiekvienos moters fiziologinis procesas. Ją galima atitolinti, bet išvengti nepavyks. Tam reikia tinkamai pasiruošti, žinoti, kas vyksta su kūnu, ką daryti ir kaip elgtis.

- Kaip manote, kodėl menopauzė vis dar yra tabu? Ar moterys to gėdijasi?

- Manau, kad tai ateina iš moterų pusės. Esu girdėjusi įvairių istorijų, bet moterys yra stiprios, todėl dažniausiai pasijuokia iš jas užklupusių simptomų ir apie tai daugiau stengiasi negalvoti. Knygoje yra profesionalų patarimai, kurie atsako į įvairius klausimus.

Menopauzė

- Tikriausiai vienas iš labiausiai dominančių klausimų – kada ji prasideda? Juk kartais menopauzė prasideda ir 30-ies.

- Dažniausiai tai būna nulemta genetiškai. Lietuvių vidurkis yra 51-52 metų. Tačiau menopauzės simptomai, fiziologiniai procesai atsiranda net ir 10 metų prieš prasidedant menopauzei. Todėl moteris neretai to net nejaučia. Pačios menopauzės pradžią rodo dingusios mėnesinės, estrogeno sumažėjimas. Simptomatikos yra labai daug, ir neretai moterys į ją žiūri pro pirštus, sieja tai su darbu, stresu ir t.t.

- Kokie yra pirmieji simptomai?

- Karščio bangos, su tuo susijęs prakaitavimas, svorio prieaugis, gali būti nuotaikos svyravimai, atsiranda depresijos simptomai. Paprasčiausiai reikia tai priimti ir galbūt pakeisti kai kuriuos savo įpročius. Pavyzdžiui, rankinėje visada nešiotis servetėlę, kad, prasidėjus prakaitavimui, būtų galima nusišluostyti.

- Svorio prieaugis yra vienas skaudžiausių menopauzės simptomų. Ką daryti? Nuo keturiasdešimties valgyti tik po pusę porcijos?

- Moterims dažnai reikia kokio nors stimulo pradėti mesti svorį. Pavyzdžiui, kai atsisėda ir per pilvą nebegali užsisegti batelių ar tada, kai nebeįlenda į suknelę, kuri puikiai tiko prieš pusmetį. Tai turėtų būti gyvenimo įpročių pokyčiai, pakoreguota mityba, fizinis aktyvumas. Tokiu atveju svorį tikrai galima sukontroliuoti, bet tai daryti turi norėti pati moteris. Ji turi pasikalbėti su specialistu ir suprasti, kad sveika mityba gali būti ir skani, ir soti.



- Tarkime, moteris nori pradėti ruoštis menopauzei jau iš anksto, kai jai sukanka 30 metų. Ką reikėtų daryti?

- Na, 30-ies organizmas dar puikiai dirba. Bet, jei norisi pasiruošti, iš pradžių reikėtų peržiūrėti savo mitybą. Pavyzdžiui, daug cukraus turinčius produktus pakeisti jo turinčiais mažiau, išbandyti naujus receptus. Moterys turi judėti, sportuoti. Žinoma, tai priklauso nuo moters, bet ji turėtų rasti sau patinkančią fizinę veiklą.

Vis dėlto 30-ies metų moteris dar turi daugybę rūpesčių, neretai aplink ją sukasi maži vaikai, atrodo, judėjimo pakanka. Bet judėjimas namuose yra visai kitoks, nei fizinis aktyvumas. Turime per dieną bent 30 minučių skirti sau, galime išeiti pasivaikščioti, pavažinėti dviračiu. Po to moteris jaučiasi daug geriau ir menopauzę priimti lengviau.

Sandrija Čepkauskienė

- Bet iš esmės, kuo tampame vyresni, tuo porcijos turi būti mažesnės?

- Iš tiesų, taip. Visada akcentuoju produktų maistingumą. Porciją galime sumažinti iki visiškai mažos, bet, negavus reikalingų medžiagų, kūnas badaus. Tad svarbiausia, kad maisto porcija būtų maistinga. Senstant mažėja medžiagų pasisavinimas. Emocinė ir fizinė moters būklė labai priklauso nuo žarnyno. Galime tepti brangiausią kremą, daryti įvairias kosmetologines procedūras, bet, jei žarnynas bus užterštas, valgysime netinkamą maistą – daug angliavandenių ir cukraus, bet mažai skaidulų, daržovių, niekas nepadės. Moters grožis ateina iš vidaus. Jei tuo pasirūpinsime anksčiau, viskas bus tik geriau.

- Kokius produktus tikrai išbrauktumėte iš vyresnės moters raciono?

- Žinote, kai pasako, kad negalima, kaip tik labai norisi. Bet, jei kalbėtume apie tai, ko reikėtų vengti, tai visų pirma, kai kurių saldumynų. Juk galima tą patį saldumyną pasirinkti į sveikesnį, pagamintą namuose. Aš pati atsisakau pridėtinio cukraus, nors, jo gauname su maistu. Taip pat vengiu rafinuotų angliavandenių, daug miltinių patiekalų, itin riebaus maisto. Gerųjų riebalų, gaunamų iš avokadų, riešutų, riebios žuvies, alyvuogių aliejaus mums reikia.

Ką palikčiau mityboje, ko mums būtinai reikia: gerųjų riebalų, oda dėl to tikrai padėkos, taip pat kuo daugiau antioksidantų – uogų, vaisių, daržovių, gerųjų angliavandenių – kruopų, ankštinių produktų, geros mėsos, bet ne per daug. Tortą galime palikti šventėms ir gimtadieniams, bet ne kasdien. Cukrus greitina senėjimo procesą ir prisideda prie ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)