Nereikia tam užkirsti kelio

Įvairios informacijos apie masturbaciją vis dažniau galima rasti internete, tačiau viešai apie tai kalbėti išdrįsta nedaugelis. Pasak V. Šapurovo, tai labai asmeniškas intymus santykis su savimi ir tuo dalintis su kitais tikriausiai nevertėtų.

„Žinoma, specialisto apie tai paklausti visada verta. Prisimenu vieną jaunuolį, kuris masturbuodavosi 15 kartų per parą. Tai tikrai per daug ir pagal lytinių organų, ir pagal nervinių centrų galimybes. Jei žmogui, tarkime, 15 metų, ir jis per parą masturbuojasi 1-2 kartus, nemanau, kad tai yra problema. Džiugu, kad ir moterys tai daro, nes moteris, kuri sugeba pasiekti orgazmą pati su savimi, vėliau tą sugebėjimą perduoda ir savo partneriui, o tada pora tampa laiminga“, – kalbėjo seksologas.

Lina Andrijauskienė, Viktoras Šapurovas

Kodėl blogai, kad žmogus masturbuojasi per dieną 15 kartų?

„Tai rodo, kad daugiau jis nieko kito neveikia. Vadinasi, jis nesugeba vykdyti savo kasdienės veiklos – dirbti, kurti santykius, mokytis ar panašiai. Tokiam žmogui turi būti pritaikytas psichiatro gydymas, tada jam gyvenimas palengvės“, – pasakojo V. Šapurovas.

Pasak jo, vyrui masturbacija padeda išsikrauti ir palengvina bendravimą su moterimis.

„Natūralu, kad jaunuoliui, kuris dar nesiekia santykių, nes tam tuo metu tiesiog nėra galimybių, juos pakeičia masturbacija. Vyrai turi fiziologinį poreikį išsikrauti, atsikratyti sėklos pertekliaus, kuri nuolat gaminasi. Masturbacija tam padeda, po jos vaikinai lengviau bendrauja ir gali nespausti savo partnerės su jais pasimylėti“, – kalbėjo pašnekovas.

V. Šapurovas sako, kad pagal statistiką, masturbacija užsiima apie 95 proc. vyrų ir apie 50 proc. moterų.

Viktoras Šapurovas

„Nereikia tam užkirsti kelio, jei yra poreikis. Neretai moterims didelė problema tampa savo kūno priėmimas, jos mato jame „defektus“. Todėl reikia susipažinti su savimi ir save priimti, pamilti savo kūną. Todėl viskas gerai, jei atsiras poreikis masturbuotis“, – sakė seksologas.

Kita laidos pašnekovė gydytoja ginekologė Lina Andrijauskienė pritaria, kad masturbacija gali teikti naudą.

„Tikrai labai džiugu, kad dabar pradedame apie tai garsiai šnekėti ir moterys nebebijo. Normalu, kad jos ieško informacijos, domisi, kaip pajusti orgazmą. Džiaugiuosi, kad pagaliau suprantama, kad seksas nėra moters pareiga, o turi teikti abipusį malonumą“, – kalbėjo gydytoja.

Pasak jos, kiekvienai moteriai yra sveika save pažinti ir atrasti, kas jai patinka ir kas ją sujaudina.

Svarbūs pirmi 20 lytinių aktų

Vis dėlto, pagal statistiką, maždaug 20 proc. moterų nepatiria orgazmo.

„Taip gali būti dėl fizinių pakitimų, skausmo, traumų po gimdymo, pasikeitusios makšties fiziologijos. Pagrindinės priežastys, manau, yra psichologinės, kai moteris jaučia įtampą, pavyzdžiui, jai nepatinka jos kūnas, yra problemų su partneriu. Priežasčių gali būti daug ir nereikia bijoti jų išsiaiškinti“, – kalbėjo L. Andrijauskienė.

Lina Andrijauskienė

V. Šapurovas sako, kad nepatiriančių orgazmo moterų gali būti pačių įvairiausių.

„Vienos dėl to nerimauja ir kreipiasi pagalbos, kitos visiškai gerai jaučiasi ir nepajusdamos orgazmo. Tokios moterys dažniausiai patiria aukštą susijaudinimo lygį ir joms to pakanka. Jos džiaugiasi, kad partneriui patinka su ja mylėtis. Trečios, nepatirdamos orgazmo, nebemato prasmės jį patirti, tiesiog atsiduoda ir kenčia, atlieka tai kaip darbą“, – vardijo seksologas.

Tačiau į šią problemą nereikėtų numoti ranka ir laukti daug metų, kol kentėti bus nebeįmanoma.

„Tai ne ta sritis, kurioje reikia ilgai laukti. Po 5-6 metų gali būti pasiekta riba, kai abu partneriai praras viltį kažką pakeisti. Manau, kad pirmi 20 lytinių aktų yra skirti tam, kad pora surastų bendrą meilės modelį. Jei tai nepavyksta, reikia kreiptis į specialistus, – kalbėjo V. Šapurovas.

– Pablogėjus lytiniams santykiams, reikia ieškoti problemos. Vyrai irgi turi suprasti, kad moteris nori mylėtis tik tada, kai jai tai gera. Juk nenorite valgyti to, kas neskanu. Tačiau išgydyti psichologines problemas tikrai įmanoma“.

Visą pokalbį su urologu, ginekologe ir seksologu žiūrėkite laidos „Sveikatos receptas" įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)