Nors rizika labiausiai padidėja perkopus šešiasdešimtmetį, tikrintis reiktų jau nuo 40-ies metų. Skydliaukės sutrikimai yra dažniausias endokrinologinis susirgimas, tačiau hormonų disbalansas būna skirtingų tipų. Svorio augimas, miego sutrikimai, lūžinėjantys nagai, nuovargis – šie simptomai gali reikšti, kad hormonų pusiausvyra sutrikusi.

Kodėl sutrinka hormonų veikla ir ką galime padaryti, kad taip nenutiktų? Apie tai – pokalbis laidoje „Sveikatos receptas“ su VUL Santaros klinikų gydytoja endokrinologe Romena Laukiene.

- Kokiais hormoniniais sutrikimais sergama dažniausiai? Juk tikrai nelengva paprastam žmogui suprasti, kokie simptomai rodo, kad kažkas sutriko.

- Žmogaus kūne yra ne viena endokrininė liauka, jų yra daug. Kiekviena iš jų gamina tam tikrus hormonus. Kažkuriai iš jų sutrikus, pacientas pajaučia simptomus, skirtingų liaukų sutrikimo simptomai būna skirtingi. Bendrų simptomų nėra.

- Ar tiesa, kad šiuos simptomus galima supainioti su kitomis ligomis? O galbūt jie specifiniai?

- Tam tikrų liaukų sutrikimų simptomai būna labai specifiniai, tačiau yra labai daug atvejų, kai simptomai panašūs į kitas ligas: nuovargis, silpnumas, lūžinėjantys plaukai ir panašiai.

Romena Laukienė

- Tikriausiai tarp jūsų pacientų daugiausiai yra besiskundžiančių skydliaukės susirgimais?

- Taip. Daug žmonių galvoja, kad dažniausiai pas endokrinologus kreipiamasi dėl cukrinio diabeto, tačiau, nors tokių žmonių tikrai daug, dar dažniau kreipiamasi dėl skydliaukės problemų. Tokių pacientų daugiau nei pusė.

- Kodėl šių susirgimų yra tiek daug ir ar jų daugėja?

- Sergamumas skydliaukės ligomis tikrai dažnėja. Tai priklauso nuo įvairių priežasčių. Viena iš jų – pagerėjusi diagnostika, žmonės labiau rūpinasi savo sveikata, todėl ir tokie susirgimai nustatomi dažniau. Žinoma, įtakos turi ir stresas, įtampa, maistas, jodo trūkumas. Skydliaukės patologiją turi kas antra moteris, kuriai virš 60 metų. Daug rečiau taip nutinka vyrams, todėl kartais, kai pasakome, kad vyras pacientas serga skydliaukės patologija, jis negali tuo patikėti, sako, jog čia moteriška liga. Tačiau vyrai serga sunkesnėmis šios ligos formomis.

- Kuo skydliaukė yra svarbi mūsų kūnui?

- Tai nedidelis organas priekinėje kaklo pusėje, kuris gamina skydliaukės hormonus. Jie reguliuoja medžiagų apykaitą, daro įtaką kaulų metabolizmui, širdies darbui. Todėl, kol visos šios funkcijos atliekamos normaliai, kūnas funkcionuoja kaip įprastai, tačiau joms sutrikus atsiranda simptomai. Skydliaukė gali pradėti veikti per greitai arba per lėtai, taip pat gali atsirasti mazgai, kurie gali būti piktybiniai. Jei mazgai yra gėrybiniai, pacientas stebimas ir kas metus turi apsilankyti pas gydytoją, o jei piktybiniai, juos reikia operuoti. Diagnozuojant skydliaukės sutrikimus reikia įvertinti hormoninę veiklą ir atlikti ultragarso tyrimą, kad būtų įvertinama, ar jie piktybiniai, ar ne.

- Kokie yra tipiniai sutrikusios skydliaukės simptomai, kai žmogui jau reikia sunerimti?

- Priklauso nuo to, ar skydliaukė yra per daug aktyvi, ar pasyvi, ar turinti mazgų. Jei joje yra mazgų, žmogus pajaučia spaudimą gerklėje, diskomfortą ryjant ar kvėpuojant. Tačiau tokiu atveju mazgas jau būna tikrai didelis. Dažniausiai žmogus nejaučia nieko ir mazgai diagnozuojami atsitiktinai. Kalbant apie susilpnėjusią skydliaukės veiklą: žmogus jaučia silpnumą, nuovargį, mieguistumą, pradeda lūžinėti nagai, slinkti plaukai, atsiranda vidurių užkietėjimas, sulėtėja virškinimas, širdies darbas, pradeda kauptis skysčiai. Ši liga progresuoja lėtai – nuo to laiko, kol atsiranda pakitimai skydliaukėje, iki tol, kol žmogus kažką pajaučia, gali praeiti ir metai. Todėl žmogui atrodo, kad po truputį atsiradę simptomai yra normalūs.

- Tikriausiai žmonės retai kreipiasi į gydytojus vos tik prasidėjus šiai ligai?

- Gerai yra tai, jog žmonėms, kuriems virš 40 metų, atėjus į bendrą sveikatos patikrinimą ir pasidarius kraujo tyrimą, tikrinama ir skydliaukės veikla. Todėl tai padeda ją pastebėti. Pajutus klinikinius simptomus, skydliaukės veikla jau būna labai susilpnėjusi.

- Pakalbėkime apie skydliaukę, kuri veikia per aktyviai.

- Taip nutinka tada, kai ji pradeda gaminti per daug hormonų. Tokiu atveju širdis plaka tankiau, svoris krenta, rankos dreba, gausiai prakaituojama, žmogus atrodo labai aktyvus, netoleruoja šilumos, kai visiems aplinkui šalta, jam šilta. Vyresnio amžiaus žmonėms šių požymių gali ir nebūti, tačiau dažniausiai jaučiami širdies ritmo sutrikimai.

- Kas blogiausio gali nutikti, kai skydliaukė yra per aktyvi?

- Blogiausia yra širdies ritmo sutrikimai, kurie yra itin pavojingi, ypač vyresniame amžiuje. Kai skydliaukė smarkiai sulėtėja, žmogus pasidaro tarsi neįgalus, sunkiai išlipa iš lovos, nieko nenori, yra mieguistas. Net veido bruožai pasikeičia, oda pasidaro gelsvos spalvos, balsas sustorėjęs. Todėl paskyrus gydymą, hormoninius vaistus, žmogus išart pajaučia pagerėjimą.

- Ar galime savo gyvenimo būdu padėti kūnui kovoti su liga?

- Svarbiausia yra tinkamas darbo ir poilsio rėžimas. Dėl streso paūmėja visos ligos. Taip pat profilaktiškai galima vartoti jodą. Tikrai nesakau, kad kiekvienas žmogus turi pradėti vartoti jodą, nes jo galima padauginti. Tačiau galima maisto ruošimui naudoti joduotą druską. Ji turi būti laikoma sandariai, nes yra labai laki medžiaga, kuri gali greitai išgaruoti. Vis dėlto skydliaukės ligoms didelę įtaką daro paveldimumas, radiacija. Svarbu labai tiksliai vykdyti gydytojo nurodymus, vartoti vaistus būtent taip, kaip paskirta, ir periodiškai tikrintis. Dažnai nutinka, kad žmogus, vos tik pasijutęs gerai, pats savavališkai nutraukia gydymą ir po kiek laiko viskas grįžta į pradinę būseną. Pačiam pacientui gydymo koreguoti negalima. Liga išgydoma, bet tam reikia daug kantrybės.

Skydliaukė

- Ir pabaigai, kalbant apie endokrinologija, hormonus. Kokie būtų jūsų patarimai žmonėms, kurie nori, kad jų hormoninė veikla būtų gera ir netektų su ligomis susidurti ateityje?

- Kaip ir minėjau, svarbiausia vengti streso ir suderinti darbo bei poilsio rėžimą. Centrinė liauka hipofizė yra smegenyse ir ji reguliuoja visas endokrinines liaukas. Jei jaučiame stresą, įtampą, tai centrinei liaukai taip pat padaro įtaką. Po streso turime pailsėti, suteikti sau kažkokį malonumą. Tai vienintelis būdas padėti sau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)