Kiek reikėtų valgyti, norint nepriaugti papildomų kilogramų? A. Sujeta atsako ir pateikia pavyzdžių: „Jei žmogaus dienos norma – 2000 kilokalorijų, tai yra trys patiekalai. Ryte – omletas su puse avokado, pietums gali būti vištienos maltinukas, bulvių ir salotų, vakarienei – žuvų patiekalas, o užkandžiui galime pasilepinti ir suvalgyti, pavyzdžiui, spurgą.“

Mitybos specialistas sako, kad 2000 kilokalorijų yra įprasta dienos norma 70-80 kg sveriančiam vyrui ar aktyvų gyvenimą gyvenančiai moteriai, kuri per dieną nueina bent 10 tūkstančių žingsnių.

Dar viena labai svarbi taisyklė – jokiu būdu neprisivalgyti prieš miegą. Vakarienė turėtų būti bent dvi valandas prieš gulant į lovą. Kodėl? Pavalgius prieš miegą, jo kokybė būna žymiai prastesnė, be to, kita diena taip pat bus lėtesnė ir ne tokia produktyvi.

O ką daryti, jei nori greitai numesti kelis kilogramus?

„Pigiausias būdas – praleisti pusryčius tris dienas iš eilės. Čia nieko baisaus, yra daugybė tyrimų, kurie parodo, kad tai ne tik nepadaro žalos, bet ir yra naudinga mūsų kūnui. Nevalgant prieš miegą bent kelias valandas ir kitą rytą nepusryčiaujant išeina bent 12 valandų tarpas – skrandis negauna maisto. Taip žmonės lengvai atsikrato 2–3 kilogramų per mėnesį“, – laidoje „Motyvacija judėti“ sakė A. Sujeta.

Taip pat labai svarbu rinktis kuo daugiau augalinės kilmės produktų, bet jokiu būdu nepamiršti riebalų. Avokadai, riešutai, pupelės – labai svarbūs produktai žmonėms, kurie nori pagerinti virškinimą, cholesterolio lygį, jaustis žvalūs.

„Neretai žmonės iš savo mitybos išbraukia riešutus, nes juose daug kalorijų. Pavyzdžiui, 30 g anakardžių riešutų turi tiek pat kalorijų, kiek 200 g varškės. Vis dėlto riešutuose esančios medžiagos labai vertingos mūsų kūnui“, – kalbėjo pašnekovas.

Be to, ne paslaptis, kad ir alkoholis turi daugybę kalorijų. Pavyzdžiui, 1 gramas gryno alkoholio turi 7,5 kilokalorijas. Taigi 4 bokalai alaus gali sudaryti 1000 ar daugiau kilokalorijų.

Artūras Sujeta

Itin svarbus yra sportas. Grįžus į rutiną po švenčių, sportuojant labai svarbu sekti savo širdies ritmą – pulsą. Vis dėlto vakare šventus kitą dieną sportuoti nereikėtų. A. Sujeta pataria leisti savo organizmui atsigauti, gerti daugiau vandens ir vartoti sveikesnį, švarų maistą.

Pasak pašnekovo, treniruotė, kai organizme dar yra alkoholio, kūnui padarys tik žalos, mat širdies apkrova bus didelė, pulsas pakilęs, raumenys po treniruotės į ramybės būseną grįš žymiai vėliau.

„Jei norite numesti 3 kilogramus per daug nekeisdami savo mitybos įpročių, patarčiau ryte kartais išgerti juodos stiprios kavos ir po valandos nubėgti 1–2 kilometrus. Kava turi kofeino, šis veikia stimuliuojamai. Taip jis padeda pakelti vidinę temperatūrą, kai sportuojame, todėl galime daugiau nubėgti. Tai padeda sumažinti svorį“, – kalbėjo A. Sujeta.

Padėti gali ir kiviai. Jie turi daug vitamino C, skaidulinių medžiagų, kitų vitaminų, visa tai padeda sportuojant. Taip pat ir pipirai – juose esanti medžiaga padeda pakelti kūno temperatūrą ir taip prisideda prie riebalų deginimo proceso.

„Norint ilgiau jaustis sotiems, reikia rinktis lėtuosius angliavandenius. Pavyzdžiui, prie vištienos kepsnio kartu suvalgyti rudųjų laukinių ryžių. Jie virškinami ilgą laiką, suteikia sotumo jausmą, gerina žarnyno peristaltiką“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak A. Sujetos, kalbant apie sportą, kol kas lietuviai atsilieka nuo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų: „Būčiau laimingas, jei kiekvienas lietuvis per savaitę sportuotų bent 150 minučių. Moterys – bent du kartus per savaitę po valandą. Vyrams būtų puiku 3 kartai per savaitę, jiems reikia daugiau jėgos treniruočių. Labai smagu, kai sportinė veikla tampa įvairi. Aš pats monotoniškai bėgti bėgimo takeliu ne visada esu morališkai pasiruošęs.“

Ko tikrai negalima valgyti?

Lietuvius žudo du pagrindiniai produktai, sako A. Sujeta. Pirmas yra pridėtinis cukrus.

„Tai nereiškia, kad būtina nuolat skaičiuoti suvartojamo cukraus kiekį. Bent jau atsisakykite baltojo cukraus kavoje, arbatoje. Taip pat reikia atsisakyti gazuotų gėrimų, kuriuose gausu cukraus. Padarykite eksperimentą – pasirinkite tik tuos gėrimus, kurie 100 ml turės mažiau nei 5 g cukraus. Cukraus tikrai nestokoja ir padažai – majonezas, garstyčios, pomidorų padažas“, – patarė pašnekovas.

Antras lietuvių žudikas, anot A. Sujetos, – hidrinti perkepti riebalai.

„Niekada negalima kepti blynų bent kelis kartus nepakeitus aliejaus. Geras aliejus yra tas, kurio kaitinimo temperatūra aukšta. Pavyzdžiui, kokosų aliejus ar ghi sviestas. Tai reiškia, kad kaitinant jis neišskirs jokių kancerogeninių medžiagų. Pavyzdžiui, kepti nepritaikytas alyvuogių aliejus jį kaitinant išskirs daug transriebalų ir kitų medžiagų, kurios skatins onkologinius susirgimus“, – kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)